Cash Bacsi2020.05.11. 11:50

The Horus Heresy: Legions - Teszt (iOS)

Warhammer 40.000, a legendás Horus Eretnekség kártyacsatában?

Nem tudom, hogy létezik-e olyan ember akinek be kellene mutatni a Warhammer 40.000 elképesztő világát, de ha mégis akkor jöjjön most egy kis történelem. 1987-ben a Games Workshop kitalálta a Warhammer táblás szerepjátékot (amiben a modelkészítés és festegetés egyesül a szerepjátékok értelmiségi szórakozásával) és írt neki egy egészen elképesztő háttértörténetet a Császárról, az Űrgárdistákról, egy brutális disztópiáról, amit a 90-es évek elején Ian Watson írói munkássága koronázott meg. Az öregfiú, Inkvizítor című regénye elképesztő magasságokba emelte ezt a történetet és olyan mélységet adott a történetnek, amit még Frank Herbert a Dune írója is megirigyelhetett volna. Következő regénye az Űrgárdista volt, amiben egészen pontosan leírta milyen képzésen és fejlődésen mennek keresztül ezek a szuperkatonák, majd az Inkvizítorral összevonta a kettő történetet, a két főszereplő élete összefonódott majd mindebből csinált egy trilógiát. Mondanom sem kell hogy ezek a regények legendás magasságokba emelték a Warhammer háttértörténetét, ami a mai napok óta is hatalmas rajongótáborral rendelkezik, utoljára egyébként 2017-ben jött ki hozzá új szabálykönyv.

A Horus eretnekség az egyik legfontosabb része a háttértörténetnek, száz évvel játszódik az eredeti történések előtt és ez a legfőbb oka annak a lepusztult és rothadó világnak, amiben a Warhammer játszódik. Horus a császár jobb keze volt, a legkedvesebb fia, az összes légió hadvezére, akit elragadott a Káosz, megrontott őt és vele együtt a gárdista légiók felét. Borzalmas testvérháború tört ki a császár mellett maradt és a káosz által megfertőzött testvérek között, sokan odavesztek a háború alatt, a világ megváltozott, Horust legyőzték, a császár pedig halálos sérülést szenvedett. Nem is létezhet ennél jobb táptalaj egy játék számára, éppen ezért nagy nagy reményekkel indítottam el a Legionst, ami a bemutatók alapján ígéretes jelöltnek tűnt, ha érdekel a véleményem róla akkor maradj velünk, ne menj sehova!

Az első dolog amit mindenképpen tudnotok kell, hogy ez a játék nem egy Hearthstone, tehát nem szabad olyan magasságokban lévő játékkal összehasonlítani amit a Blizzard csinált, még csak nem is MAGIC, tehát ugyancsak nem kéne a komplex és összetett szabályrendszert keresni egy olyan játékban ami csak most jött ki, míg a MAGIC minden kártyajáték alapja, a mérföldkő, amire minden épült. Legyünk egy kicsit nyitottabbak és elfogadóbbak, hagyjuk hogy az elképesztő Warhammer világ elragadjon minket. Én legalábbis erre törekedtem és nagyon de nagyon szerettem volna ha elkap a játék. De sajnos nem sikerült annyira amennyire szerettem volna. A kártyákon szereplő képek nagyon jók, nem is csodálkoznék azon ha az eredeti kártyajáték képeit használták volna fel. De valahogy az egész játék menürendszere és a prezentáció kicsit olyan gumicsizmás volt a számomra, ez nálam annyit tesz hogy egy kicsit olyan csövesbánat, felemás munkának tűnik nekem, mintha egy rajongó készítette volna unalmas karanténos napjaiban házifeladatra. A játék alatt szóló zene meglepően jó és hangulatos, a szinkronok úgy ahogy elmennek, de mindez nem is számít olyan nagyon, ugyanis a kampány része a játéknak csak egy rövid részét képzi az egész élménynek. Ezen túl kell jutnunk, egy picit beleláthatunk abba milyen lehetett a testvéreknek átélni a háborút, illetve megismerkedhetünk a szabályrendszer alapjaival is.

A játék igazi lényege csak ezután jön, amikor megkapjuk a deckünket és végre más emberek ellen játszhatunk. Az összegyűjthető lapok száma egészen elképesztő, összesen tíz áruló legióval, kilenc szövetségessel játszhatunk, illetve lesz három csoport semleges kártya is, olyan legendás deckeket rakhatunk össze mint a császár első számú Ultramines légiója, vagy a másik oldalon lévő Emperor's Children. Mindegyik légió más és más kártyákkal rendelkezik, vannak erősségeik, gyengeségeik, mindegyik komplett más stratégiát igényelnek. De természetesen eleinte csak össze vissza lesznek kártyáink, nem tudunk komplett deckeket összeállítani kedvenc családunkból. Az online meccsek viszont piszkosul izgalmasak tudnak lenni, úgy érzem (és nem is csodálkozom rajta) hogy ennyi típusú deck mellett a balanszot létrehozni kb. lehetetlen, a felsőbb szinteken bizonyára már bele fogunk futni olyan játékosokba akik rájöttek valami pusztító kombóra és sorra darálják le az embereket. Egy ilyen játék kibalanszolása akár évekbe is beletelhet, a kérdés már csak az, hogy életben fog-e maradni a játék ilyen hosszú ideig. Én attól félek, hogy a Legions prezentálása nem elég profi ahhoz hogy fenn maradjon egy olyan erős piacon, ahol jelenleg a legnagyobb címek uralkodnak. Picit látványosabb effektek és menürendszer kellett volna, ami méltó egy olyan hatalmas címhez mint a Warhammer 40.000. Érdekes mert a játékot a Games Workshoppal kézen fogva fejlesztették és valahogy nem tudom elképzelni hogy ez az egyszerű design nekik tetszett volna, vagy ha mégis akkor sajnos nem elég jó az ízlésük.

Az ötlet hogy szinte az összes Űrgárdista klánt össze tudjuk gyűjteni mindkét oldalon (császárhű és káosz gárdistái) nagyon merész volt és ambiciózus. De sajnos ahogyan azt már korábban írtam a kártyásjátékok terén is annyira nagyon erős a mezőny, hogy ennél sokkal de sokkal jobb megvalósításra lett volna szükség. Engem sajnos nem fogott meg a játék úgy érzem maximum csak a középmezőnyre lesz elegendő jelen formájában, hiába élvezetes és jó a játék, könnyen tanulható, átlátható szabályrendszerrel (főleg a tapasztaltabb kártyások számára) ha valahogy nem hagy mély nyomot az emberben és nem vágyunk arra, hogy reggel felébredve végre megint játszhassunk vele. Hardcore rajongók számára mindenképpen ajánlanám, főleg azoknak akik az eredeti kártyajátékot is ismerik, lehet számukra egy egészen más dimenziót fog megnyitni a játékélmény szempontjából. De aki még csak most találkozott ezzel a branddel, esetlegesen még nem játszott más kártyajátékokkal az ne ezzel kezdjen, mert nem azt fogja látni amit manapság 2020-ban joggal elvárhatunk egy F2P játéktól. Nem csak a Warhammer, de a Horus eretnekség legendás története is ennél sokkal de sokkal többet érdemelne, legalábbis szerintem, neked mi a véleményed?

3/5

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

1 napja
6

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

3 napja
14

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

5 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

7 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
14

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4