CHASE2020.10.01. 20:50

A Nolan filmek sorba rendezése

Csináltam már ilyet, de ezen a ponton már nincs olyan lista amit ne csináltam volna.

Most hogy kijött a Tenet és tíz éves múlt az Inception mindenki veszettül rangsorol a neten, aki a témával foglalkozik. Én sem maradhattam ki ebből, így íme, a Nolan filmek rangsora 1-től 11-ig.

Egy teljesen más rangsorolási szisztémát követtem ezúttal, ami remélhetőleg szűri az ilyen-olyan okokból kialakult berögződéseket, és sorba rendezés helyett először nagy fakkokba (tiermaker) helyeztem be a filmeket: jó, nem jó, okés, szuper, stb...

Ebből lett ez.

Előljáróban annyit, hogy az összes itt látható film jó. Christopher Nolan soha nem csinált egy gyenge, de még csak közepes filmet se, szóval 3,2,1...

 1. Batman: Kezdődik!

 1. helyen az a Nolan film, amit egyáltalán nem fűt a vágy, hogy valamikor is újranézzek, így könnyedén foglalta el az utolsó helyet.

 2. Inception

Kezdettől fogva felemás a megítélésem az Inception irányába, mert bár mindig szerettem, ezt a szeretetet az utolsó jelenetek alakították ki bennem, és nem az volt, hogy"menet közben" már azt éreztem, hogy micsoda remekművet látok.

Az Inceptionnek vannak nagyon nagy bravúrjai, de alapvetően hiányos és elsikáltnak tartom, ahogy a karaktereit kezeli.

A "Vársz egy vonatra" idézet jól hangzik, de teljesen alkalmatlan arra, hogy bemutassa nekünk két ember kapcsolatát. Marion Cotillard teljesen beleolvad a háttérbe, így ő róla nem tudunk meg semmit. Ariadne a beszédes neve ellenére is csak arra jó, hogy vele magyarázzák el a film szabályait. Joseph Gordon-Levitt jó, de nem viszi el a filmet a hátán. Eames és Saito pedig inkább tűnnek mellékkaraktereknek, és akkor még nem beszéltünk Fischerről (Cillian Murphy), akiről körülbelül annyit tudunk meg hogy él.

Egy olyan filmnél ami ennyire apellál az érzelmekre és ennyire az érzelmeket helyezi a középpontba ezt alapvető hibának tartom, és nem is tudtam megszeretni igazán.

Remélem átjön mit akarok mondani. Ez nem egy rossz film (sőt): ez egy végtelenül üres film, amit valóban a tudatalattiddal töltesz be.

 1. Tenet

A Tenetről azt írtam pár hete, hogy lehet hogy ez Christopher Nolan legjobb filmje.

Nem az. De ez nem tragédia, hiszen már az Inception is egy jó film, a Tenet pedig jobb nála.

Két ponton legalább jobb film a Tenet mint az Inception. Egyrészt jobbak az akciók, bár ez szinte minden Nolan filmmel szemben igaz. Az Inception leghíresebb jelenete a forgó folyosós verekedés, ezt a Tenet simán tudja, ha nem übereli - az összes többi akció pedig lényegesen jobb nála.

A másik, hogy bár alapvetően nem érzelmes film, a benne lévő érzelmeket mégis jobban kezeli mint az Inception. Elizabeth Debicki eleve a legjobban megírt női karakter, de itt tényleg lehet érezni a férfi-nő kapcsolatot, ami bármennyire sablonos is, jóval komolyabban van ábrázolva mint a "várok egy vonatra" az Inceptionben.

 1. A tökéletes trükk

Én megmondom őszintén, kevés film népszerűsége előtt állok olyan értetlenül mint a Tökéletes trükk.

A film jó, ezzel nem nagyon lehet vitába szállni, de ezt inkább azzal éri el, hogy jó szereplőket és jó színészeket választ, sztori fronton nem nagyon erőlteti meg magát.

Persze amikor azt mondom, hogy relatíve egyszerű a sztori, hozzá kell tenni, hogy rendkívül csavarosan van ábrázolva, de én ennél előrébb akkor sem tudom helyezni.

 1. A sötét lovag

Párszor leírtam, hogy nem lelkesedem annyira a Sötét lovagért, úgyhogy nem lehet itt meglepetés.

Heath Ledger valóban remek, de ezen kívül a film számomra egy elég egyszerű crime movie, de az biztos hogy itt is a szereplőket lehet dicsérni.

 1. A sötét lovag - Felemelkedés

Körülbelül ugyanez a Sötét lovag - Felemelkedés. A Sötét lovag kicsit "művészibb", ez kicsit mozgalmasabb.

Körülbelül ennyit tudok elmondani róla: a Tökéletes trükkel szemben ezt - és a Sötét lovagot - tökéletesen értem, hogy miért szeretik az emberek, de ez a legfőbb pozitívum amit el tudok mondani róla.

 1. Dunkirk

Sztem a Dunkirk jobb film annál amit állítanak róla, de nem annyira jó, amennyire ez az Oscar jelöléséből következhetne.

Annyival jobb a Dunkirk mint a hátrébb helyet foglaló filmek hogy a Dunkirknél értem, hogy mi akart lenni, és azt alapvetően helyesnek is tartom. Egy ilyen, a közlegények életét bemutató filmet sokkal érdekesebbnek tartom bármely tábornokra vagy uralkodóra kihegyezett filmnél, de azt viszont nem értem, hogy miért szól állandóan végig a zene úgy, mintha ezt a filmet is meg kéne menteni valamitől.

A kevesebb több lett volna - ez az alapvetően sok Nolan filmre érvényes mondás itt is igaz.

 1. Álmatlanság

Nemrég láttam, és egy meglepően jó filmre leltem általa.

Ez semmi más, mint egy nagyon jól kivitelezett emberi dráma. Nagyon jó alakításokkal, talán azt is mondhatnám, a legjobbakkal amit Nolan filmben láttam.

 1. Interstellar

Az Interstellar a legjobb Nolan blockbuster. Ezt mindig is tartottam, talán azért is, mert ez a legkevésbé "Nolanes". Itt Nolan semmi mást nem csinál mint elmesél egy jó sztorit, amit át lehet élni.

Amikor azt mondom, hogy át lehet élni, akkor arra gondolok, hogy az, hogy a szeretteitől elszakadva valaki sodródik a világűrben nem olyan műdráma, mint az "elaltattam a feleségem, és álmomban megöltem, de most már én sem tudom hogy álmodom vagy ébren vagyok...".

Az hogy valaki egyedül marad egy bolygón, és vészjelzéseket küld, hogy érte menjenek, ez valós dráma - nem abban az értelemben valós, hogy megtörtént, hanem abban az értelemben, hogy ennek értelme van. Az hogy valaki leszáll egy bolygóra és ezalatt eltelik 23 év, amely alatt végig kell néznie a gyerekei felnövését egy video üzenet formájában, ez meg dráma ultima ratio. Ez körülbelül a plafon amit el lehet mesélni egy filmben, és amiért maga a film formátum egyáltalán létrejött.

Azt, hogy az űrben sodródva, az űrutazással párhuzamosan megjelenik a szeretteinktől való elszakadás is, először a Hoshi No Koe (Voices of a Distant Star) című animében láttam.

Az Interstellar ennek a hús-vér, jó értelemben vett hollywoodi megfelelője.

 1. Following

A Following lenne Christopher Nolan legjobb filmje, ha nem lenne még egy ennél is jobb filmje - ez nagyon értelmesen hangzott, tudom, de oka van hogy ezt mondtam, mert a Following meg az első helyezett gyakorlatilag ugyanaz a film.

Más az alaphelyzet, más a struktúra, de ugyanaz a hangulat és életélmény szövi át.

Csak ajánlani tudom aki nem látta, 70-80 perc, fekete-fehér, no budget (ez mg a low budgetnél is alacsonyabb), szuper film.

Ez az egyetlen Christopher Nolan film ami (a végén) meglepett.

 1. Memento

Soha nem csinált Nolan jobb filmet a Mementonál, és nem is nagyon kell jobb film a Mementónál. Ez ténylegesen egy csúcs szuper klasszikus.

Nem gondolom, hogy érdemes lenne sokat írni róla.

A Memento ötvözi az összes Nolan film pozitív tulajdonságát, és mellőzi a rosszakat.

Köszönöm, hogy elolvastad.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

3 napja
8

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

4 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

5 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

7 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

9 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4