CHASE2020.10.01. 20:50

A Nolan filmek sorba rendezése

Csináltam már ilyet, de ezen a ponton már nincs olyan lista amit ne csináltam volna.

Most hogy kijött a Tenet és tíz éves múlt az Inception mindenki veszettül rangsorol a neten, aki a témával foglalkozik. Én sem maradhattam ki ebből, így íme, a Nolan filmek rangsora 1-től 11-ig.

Egy teljesen más rangsorolási szisztémát követtem ezúttal, ami remélhetőleg szűri az ilyen-olyan okokból kialakult berögződéseket, és sorba rendezés helyett először nagy fakkokba (tiermaker) helyeztem be a filmeket: jó, nem jó, okés, szuper, stb...

Ebből lett ez.

Előljáróban annyit, hogy az összes itt látható film jó. Christopher Nolan soha nem csinált egy gyenge, de még csak közepes filmet se, szóval 3,2,1...

 1. Batman: Kezdődik!

 1. helyen az a Nolan film, amit egyáltalán nem fűt a vágy, hogy valamikor is újranézzek, így könnyedén foglalta el az utolsó helyet.

 2. Inception

Kezdettől fogva felemás a megítélésem az Inception irányába, mert bár mindig szerettem, ezt a szeretetet az utolsó jelenetek alakították ki bennem, és nem az volt, hogy"menet közben" már azt éreztem, hogy micsoda remekművet látok.

Az Inceptionnek vannak nagyon nagy bravúrjai, de alapvetően hiányos és elsikáltnak tartom, ahogy a karaktereit kezeli.

A "Vársz egy vonatra" idézet jól hangzik, de teljesen alkalmatlan arra, hogy bemutassa nekünk két ember kapcsolatát. Marion Cotillard teljesen beleolvad a háttérbe, így ő róla nem tudunk meg semmit. Ariadne a beszédes neve ellenére is csak arra jó, hogy vele magyarázzák el a film szabályait. Joseph Gordon-Levitt jó, de nem viszi el a filmet a hátán. Eames és Saito pedig inkább tűnnek mellékkaraktereknek, és akkor még nem beszéltünk Fischerről (Cillian Murphy), akiről körülbelül annyit tudunk meg hogy él.

Egy olyan filmnél ami ennyire apellál az érzelmekre és ennyire az érzelmeket helyezi a középpontba ezt alapvető hibának tartom, és nem is tudtam megszeretni igazán.

Remélem átjön mit akarok mondani. Ez nem egy rossz film (sőt): ez egy végtelenül üres film, amit valóban a tudatalattiddal töltesz be.

 1. Tenet

A Tenetről azt írtam pár hete, hogy lehet hogy ez Christopher Nolan legjobb filmje.

Nem az. De ez nem tragédia, hiszen már az Inception is egy jó film, a Tenet pedig jobb nála.

Két ponton legalább jobb film a Tenet mint az Inception. Egyrészt jobbak az akciók, bár ez szinte minden Nolan filmmel szemben igaz. Az Inception leghíresebb jelenete a forgó folyosós verekedés, ezt a Tenet simán tudja, ha nem übereli - az összes többi akció pedig lényegesen jobb nála.

A másik, hogy bár alapvetően nem érzelmes film, a benne lévő érzelmeket mégis jobban kezeli mint az Inception. Elizabeth Debicki eleve a legjobban megírt női karakter, de itt tényleg lehet érezni a férfi-nő kapcsolatot, ami bármennyire sablonos is, jóval komolyabban van ábrázolva mint a "várok egy vonatra" az Inceptionben.

 1. A tökéletes trükk

Én megmondom őszintén, kevés film népszerűsége előtt állok olyan értetlenül mint a Tökéletes trükk.

A film jó, ezzel nem nagyon lehet vitába szállni, de ezt inkább azzal éri el, hogy jó szereplőket és jó színészeket választ, sztori fronton nem nagyon erőlteti meg magát.

Persze amikor azt mondom, hogy relatíve egyszerű a sztori, hozzá kell tenni, hogy rendkívül csavarosan van ábrázolva, de én ennél előrébb akkor sem tudom helyezni.

 1. A sötét lovag

Párszor leírtam, hogy nem lelkesedem annyira a Sötét lovagért, úgyhogy nem lehet itt meglepetés.

Heath Ledger valóban remek, de ezen kívül a film számomra egy elég egyszerű crime movie, de az biztos hogy itt is a szereplőket lehet dicsérni.

 1. A sötét lovag - Felemelkedés

Körülbelül ugyanez a Sötét lovag - Felemelkedés. A Sötét lovag kicsit "művészibb", ez kicsit mozgalmasabb.

Körülbelül ennyit tudok elmondani róla: a Tökéletes trükkel szemben ezt - és a Sötét lovagot - tökéletesen értem, hogy miért szeretik az emberek, de ez a legfőbb pozitívum amit el tudok mondani róla.

 1. Dunkirk

Sztem a Dunkirk jobb film annál amit állítanak róla, de nem annyira jó, amennyire ez az Oscar jelöléséből következhetne.

Annyival jobb a Dunkirk mint a hátrébb helyet foglaló filmek hogy a Dunkirknél értem, hogy mi akart lenni, és azt alapvetően helyesnek is tartom. Egy ilyen, a közlegények életét bemutató filmet sokkal érdekesebbnek tartom bármely tábornokra vagy uralkodóra kihegyezett filmnél, de azt viszont nem értem, hogy miért szól állandóan végig a zene úgy, mintha ezt a filmet is meg kéne menteni valamitől.

A kevesebb több lett volna - ez az alapvetően sok Nolan filmre érvényes mondás itt is igaz.

 1. Álmatlanság

Nemrég láttam, és egy meglepően jó filmre leltem általa.

Ez semmi más, mint egy nagyon jól kivitelezett emberi dráma. Nagyon jó alakításokkal, talán azt is mondhatnám, a legjobbakkal amit Nolan filmben láttam.

 1. Interstellar

Az Interstellar a legjobb Nolan blockbuster. Ezt mindig is tartottam, talán azért is, mert ez a legkevésbé "Nolanes". Itt Nolan semmi mást nem csinál mint elmesél egy jó sztorit, amit át lehet élni.

Amikor azt mondom, hogy át lehet élni, akkor arra gondolok, hogy az, hogy a szeretteitől elszakadva valaki sodródik a világűrben nem olyan műdráma, mint az "elaltattam a feleségem, és álmomban megöltem, de most már én sem tudom hogy álmodom vagy ébren vagyok...".

Az hogy valaki egyedül marad egy bolygón, és vészjelzéseket küld, hogy érte menjenek, ez valós dráma - nem abban az értelemben valós, hogy megtörtént, hanem abban az értelemben, hogy ennek értelme van. Az hogy valaki leszáll egy bolygóra és ezalatt eltelik 23 év, amely alatt végig kell néznie a gyerekei felnövését egy video üzenet formájában, ez meg dráma ultima ratio. Ez körülbelül a plafon amit el lehet mesélni egy filmben, és amiért maga a film formátum egyáltalán létrejött.

Azt, hogy az űrben sodródva, az űrutazással párhuzamosan megjelenik a szeretteinktől való elszakadás is, először a Hoshi No Koe (Voices of a Distant Star) című animében láttam.

Az Interstellar ennek a hús-vér, jó értelemben vett hollywoodi megfelelője.

 1. Following

A Following lenne Christopher Nolan legjobb filmje, ha nem lenne még egy ennél is jobb filmje - ez nagyon értelmesen hangzott, tudom, de oka van hogy ezt mondtam, mert a Following meg az első helyezett gyakorlatilag ugyanaz a film.

Más az alaphelyzet, más a struktúra, de ugyanaz a hangulat és életélmény szövi át.

Csak ajánlani tudom aki nem látta, 70-80 perc, fekete-fehér, no budget (ez mg a low budgetnél is alacsonyabb), szuper film.

Ez az egyetlen Christopher Nolan film ami (a végén) meglepett.

 1. Memento

Soha nem csinált Nolan jobb filmet a Mementonál, és nem is nagyon kell jobb film a Mementónál. Ez ténylegesen egy csúcs szuper klasszikus.

Nem gondolom, hogy érdemes lenne sokat írni róla.

A Memento ötvözi az összes Nolan film pozitív tulajdonságát, és mellőzi a rosszakat.

Köszönöm, hogy elolvastad.

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

Comedian
Top 10 - 2020 legjobb filmjei

Sorra vesszük a tavalyi év legjobb filmjeit.

21 órája
2

Comedian
Batman: Gotham gázlángfényben

A viktoriánus kori Denevérember Hasfelmetsző Jack nyomában.

1 napja
1

Comedian
Pár dollárral többért

Eastwood-retrospektív #2: A fejvadász szakma szépségei.

2 napja

Comedian
Hulk: Világháború

Egy szabály mind felett.

3 napja
7

pendrivedealer
Még mindig AniMonológok!

Sziasztok! Nem is tudom mikor volt utoljára, hogy csak a videókészítéssel, animációzással kapcsolatba írtam nektek, de időhiány miatt ez egy ilyen csonka bejegyzés lesz.

4 napja
2

Comedian
Batman: Az első év

A legenda kezdete...

4 napja
2

Cash Bacsi
Infinite Galaxy - Teszt (iOS)

Ki ne vágyna egy jó kis űroperára?

4 napja

Comedian
Batman: A gyilkos tréfa

Az őrület gondtalan, boldog szépségei.

2021.04.01.
12

Comedian
WandaVision

A gyász és a valóság elviselhetetlen keserűsége.

2021.03.31.
10

Comedian
Egy maréknyi dollárért

Eastwood-retrospektív #1: A nyers realizmussal és szatirikus humorral felmutatott szigorú, ámde cinikus mosolyú középső ujj.

2021.03.30.
2

CHASE
A 90-es évek legjobb filmjei

Én nem tudom olyan szépen megcsinálni mint Liquidék, de remélem így is megfelel.

2021.03.28.
27

p34c3
Videojáték zene TOP 20

Nemcsak játék, de egyéb tevékenységek közben is szívesen hallgatom a videojátékok zenéit, a kedvenceimből készítettem most egy top 20-as listát. A lista nem feltétlenül a dalokra vonatkozik, hanem a teljes albumra, egy játéksorozatból nem került be több rész zenéje, noha többször is indokolt lett volna.

2021.03.26.
15

c1b3rpunk
Dual Sense broken spring

Decembertől februárig bírta a PS5 kontrollerem R2 gombjának rugója.

2021.03.25.
3

Stadia HUN
Resi 8 és 7! - Stadia News #1

Aktuális hírek a Stadiáról. Atom bejelentések!

2021.03.23.
6

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2021

Újabb játékok a hallhatatlanná válás felé

2021.03.18.
3

p34c3
Az én Fantasztikus Négyesem

A Konnektor podcast istállójából, Warhawk prezentációjában indult el a közelmúltban egy új podcast, amelyet Fantasztikus Négyes címmel érdemes keresnünk és hallgatnunk, ha kíváncsiak vagyunk, hogy beszélgetőpartnerei számára melyek voltak azok a videojátékok melyek utólag visszatekintve formálták az ízlésüket, olyanok, melyek többé tették őket, melyek valamennyire meghatározták, ki is az ember, akit ma ismerünk.

2021.03.14.
34

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

2021.03.07.
10

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

2021.03.02.
7

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2021.03.01.
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

2021.02.28.
44