CHASE2020.11.19. 22:13

MBTI sztereotípiák - 1. rész

Szándékosan nem fűzöm bő lére, mert kíváncsi vagyok, hogy egyáltalán van-e érdeklődés.

MBTI, a nerd-ök bibliája. Rosszabb esetben horoszkópja.

Bár ez talán nem egy kimondottan nerd-ös fórum, de talán érdekel itt is valakit, hogy milyen eszement metódusok alapján lehet skatulyázni az embereket.

Természetesen mindig van aki nem ért egyet a dologgal, és hinni természetesen nem kell semmiben.

De amennyire lehet, most bemutatom az alapokat, hátha.

Alapvetően munka keresés célokra találták ki, és Jung elméleteiből következik, abból vezethető le.

Csakhogy az eredeti Jung teória teljesen más, és ezért sokan vitatják jogosságát.

Az MBTI mellett létezik a Socionics is, ami hasonló, de más szabályozási elvre épül.

Igazából én nem tudok jobb érvet, mint hogy nerd-öknek kiváló ön- és más felismerési képesség, de ennél többet nem szeretnék belelátni, mégis hasznosnak vélem bizonyos szempontból.

Ezzel együtt amit én ismertetni fogok az csak egyfajta metódus a sok közül és nem biztos hogy bármiben is segít.

(Tovább bonyolítva a dolgot én a 8 funckiós modellt használom, amelyben nem négy funkciód van (mint a "hagyományos" MBTI szerint), hanem nyolc (tehát mindennel rendelkezel, ami alapvetően sztem logikus, csak a felhasználási módja és az attitűdje nem mindegy ezeknek.)

A következőkben négy sztereotípiát ismertetek, amik szándékosan sztereotípiák, de az alapvető funkciókból levezethetőek.

Olyan ez, mint a piros, kék, sárga/zöld felosztás, vagy mondjuk az elemi részecskék.

Azokból is kikövetkeztethetőek a tulajdonságok úgy, hogy az elemi összetevőket mégsem láttad.

Mik ezek a funkciók?

A nagyon egyszerű, és még egyszer hangsúlyozom, nem általános, de számomra legegyszerűbb és legjobban körülírható definíciók így néznek ki.

Az alap Gondolkodás (T mint Thnking), Érzés (F mint Feeling), Érzékelés (S mint Sensing) és Intuíció (N mint iNtuíció) mindegyike két állásra, attitűdre bomlik, ezek mindegyike lehet introvertált és extravertált (ez az, ami nem következik Jung tételéből).

A legegyszerűbben pedig így írhatók le:

Ti = ahogy én gondolkodom

Te = ahogy mások gondolkodnak

Fi = ahogy én érzek

Fe = ahogy mások éreznek

Si = ahogy én érzékelek

Se = ahogy mások érzékelnek

Ni = amire én asszociálok (saját megérzéseim)

Ne = amire mások asszociálnak (mások megérzései)

Az Fi tehát jó abban, hogy tisztában legyen a saját érzéseivel, de eltéved, ha a logika (Ti) terepére téved.

Az Ne jól tudja, mások mire gondolnak körülötte, de a konkrét fizikai realitás (Se) nem az ő terepe.

Mert hogy az ellentétpárok az F/T (érzés vs gondolkodás) és az S/N (érzékelés vs intuíció) mentén alakulnak.

Ezek azért jók, mert elég jól rímelnek a hétköznapi életben megismert konfliktusokra, amik szintén az érzések vs gondolkodás, illetve a megérzések vs érzékelés mentén válnak szét.

Az MBTI nemcsak erre reflektál, de pl a hagyományos nemi szerepeket is jól körülírja: a nők többsége érző, a férfiak többsége gondolkodó típus (a tesztek alapján).

És mivel ez elég száraz (tényleg csak figyelemfelkeltőnek szánom), jöjjön a kis "fun".

Kevés nerd-ösebb dolog van annál mint azon vitatkozni, hogy xy kitalált szereplő vajon melyik típus, de a klasszikus irodalomban és a filmekben meglepően jól körülírható típusok vannak, amelyek ezekből a darabkákból állnak össze.

Vagyis az MBTI valójában már létező és az emberi viselkedésben leledző archetípusokra reflektál.

Nem talál fel újakat, nem arról van szó, hogy valaki "buliarc", más pedig kiváló szerelő.

Sokkal inkább létező típusoknak, archetípusoknak szolgál magyarázatul, hogy ez miért is alakult így.

(kicsit egyértelműbbé téve: olyan típus nincs, hogy "kos" vagy "nyilas", az egy legyártott sztereotípia; olyan viszont van, hogy "szórakozott professzor", és ezt pl an INTP tökéletesen kiadja)

De még egyszer, mielőtt továbbhaladok - olyan vagyok mint a papagáj - ezek DURVA sztereotípiák, egyáltalán nem jellemzőek a legtöbb emberre, de a mélyén, az ős típusok mentén valami ilyen irányba építkezünk.

ESTP

*Se + Ti + Fe + Ni

Extravertált érzékelés + introvertált gondolkodás + extravertált érzés + introvertált intuíció*

Aki nem hisz semmiben. Ismerős?

Nehéz is lenne alárendelt intuícióval, másodlagos gondolkodással.

Az ESTP mindenhez logikusan közelít, de elsősorban nem a gondolkodása határozza meg lényét (mint pl INTP vagy ISTP, azaz Spock vagy Solid Snake), hanem amit a környezetében lát.

Egy általánosan megélhető tapasztalatot próbál meg rendszerezni, és általában megy is...az érzelmei rovására.

AZ ESTP gyenge pontja az érzései. Gyakorlatilag fogalma sincs, hogy mit érez (Fi blindspot - ez a nyolc funkciós modellből következik, illetve a Socionics is ezt használja), az érzések pillanatok alatt le tudják teríteni.

Általában abban hisz amit lát, "nincs itt semmi boszorkányság meg jedik, kölyök."

De a gondolkodása (Ti) mindig ott van, hogy kihúzza a szarból.

  • megjegyzem, Poe Dameron az új trilógiából ugyanez a típus, hiszen ő a pótlására készült

ESFP

*Se + Fi + Te + Ni

Extravertált érzékelés + introvertált érzés + extravertált gondolkodás + introvertált intuíció*

Itt kénytelen voltam két példát is használni, mert mindkettő annyira tökéletes, hogy tényleg nehéz náluk jobbat találni.

Igen, Penny az Agymenőkből és Jesse a Breaking Badből (a Totál szívást hagyjuk , jó?) ugyanaz a típus.

Ha most arra gondolsz, hogy ez a típus nem lehet a legokosabb, akkor igazad van.

Ugye mindkettő extravertált és érzékelő, azaz 100% a valóságban él, és ezen felül érző. Ez a kombináció önmagában rejti a "butus" sztereotípiát. Ki az aki végiggondolás nélkül vagdalkozik a legkülönfélébb dolgokkal, mellőzve a logikát vagy a gondolkodás látszatát is?

Hát az aki 100% a valóságban él (nem asszociál), és nem gondolkodó típus.

Megjegyzem, ez a típus (lásd mindkét példa fönt) bámulatosan praktikus tud lenni, és a jég hátán is megél.

Ez köszönhető a harmadlagos Te-nek (extravertált gondolkodás), amivel be tudja hívni, ami máshol működött, vagy amit látott valahol és frappánsan elő tudja adni, hogy az az ő ötlete volt.

Ez a típus néha oda jut el, ahol elvileg nem lenne "keresni valója".

Ez főleg akkor igaz, ha kap maga mellé egy mentort, ami...

INTJ

*Ni + Te + Fi + Se

Introvertált intuíció + extravertált gondolkodás + introvertált érzés + extravertált érzékelés*

Igen, a Breaking Bad arról szól, hogy egy INTJ és egy ESFP egymás mellé kerül és páratlan duóra képesek (egymás fejjel lefelé fordított megfelelői), az egyikből előjön a street smart, a másikból a kémia zseni.

Az INTJ a legmisztikusabb az összes MBTI típus közül, gyakorlatilag képtelenség olyat találni, aki nem valami főellenség vagy magányos életet élő remete. (Thanos is jó példa az INTJ-re)

Az INTJ-nek valóban a leggyengébb pontja a társas élet és a közösség (Fe blindspot), de ez fejleszthető természetesen, és amint egy introvertált személy közösségbe kerül az extravertált énje kezd el működni (újabb szabály), csak ez lemeríti.

Walter White INTJ státusza egyébként vitatott, de én tényleg nem látok jobb opciót. Tökéletesen a fejében él, felhasznál tudományt és nem ő találja ki (Te vs Ti), és az érzései tökéletesen megmutatkoznak, de csak egy-két személyre fókuszálnak (Hank, Jesse).

Ez az ellentéte az Fe-nek, amely mindenkivel szemben érez valamit (mert valójában nem ő érez, hanem a körülötte lévő "hullámokat" nyeli be), és a gondolkodására (Ti) kényes.

INFJ

*Ni + Fe + Ti + Se

Introvertált intuíció + extravertált érzés + introvertált gondolkodás + extravertált érzékelés*

Holden Fordnál (Mindhunter) tökéletesebb INFJ ábrázolást nem láttam még.

Tökéletesen képes együttérezni bárkivel, de alapvetően a fejében megszületett vízió mozgatja, az viszi előre.

Van a sorozatban egy rész, amikor a barátnője azzal szívatja, hogy úgy buktatott le egy bűnöst, hogy valójában már tudta hogy ő az, azaz nem nyomozott, hanem megoldotta kb hasraütésre az ügyet.

Ez tökéletesen jellemző az INFJ-re, akinél intuitívabb természet nem nagyon van.

Ellentétben az INTJ-vel, aki csak magára koncentrál (utálja is mindenki) az INFJ kb egy Jézus Krisztus.

Amíg az INTJ-nek általában Isten komplexusa van (az ENTJ-nek is: Kevin Spacey, House of Cards), az INFJ általában Messiás komplexussal bír.

Mivel általában egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy ő mit érez (Fe az Fi helyett), sem a közvetlen környezetével (alárendelt Se), megszállottan azt a képet követi, ami a fejében él, és amit meglehetősen nyögvenyelős, de összetett gondolkodásával zár le.

Ha valaki hajlamos túlgondolkodni a dolgokat, az az INFJ, és mint mondtam, Holden Fordnál tökéletesebb ábrázolást nem nagyon láttam ennek a típusnak...

(gyaníthatóan még INFJ karakterek: Rust Cohle a True Detective-ből, Sommerset és John Doe a Hetedikből és a narrátor (maga a főhős) a Harcosok klubjából (ahol Tyler Durden maga a tudat alatt lapuló ESTP "árnyék"))

... folyt köv, ha érdekes volt, de magamat ismerve, nem biztos.

Mindenesetre remélem érdekes volt.

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

Comedian
Top 10 - 2020 legjobb filmjei

Sorra vesszük a tavalyi év legjobb filmjeit.

22 órája
2

Comedian
Batman: Gotham gázlángfényben

A viktoriánus kori Denevérember Hasfelmetsző Jack nyomában.

1 napja
1

Comedian
Pár dollárral többért

Eastwood-retrospektív #2: A fejvadász szakma szépségei.

3 napja

Comedian
Hulk: Világháború

Egy szabály mind felett.

3 napja
7

pendrivedealer
Még mindig AniMonológok!

Sziasztok! Nem is tudom mikor volt utoljára, hogy csak a videókészítéssel, animációzással kapcsolatba írtam nektek, de időhiány miatt ez egy ilyen csonka bejegyzés lesz.

4 napja
2

Comedian
Batman: Az első év

A legenda kezdete...

4 napja
2

Cash Bacsi
Infinite Galaxy - Teszt (iOS)

Ki ne vágyna egy jó kis űroperára?

4 napja

Comedian
Batman: A gyilkos tréfa

Az őrület gondtalan, boldog szépségei.

2021.04.01.
12

Comedian
WandaVision

A gyász és a valóság elviselhetetlen keserűsége.

2021.03.31.
10

Comedian
Egy maréknyi dollárért

Eastwood-retrospektív #1: A nyers realizmussal és szatirikus humorral felmutatott szigorú, ámde cinikus mosolyú középső ujj.

2021.03.30.
2

CHASE
A 90-es évek legjobb filmjei

Én nem tudom olyan szépen megcsinálni mint Liquidék, de remélem így is megfelel.

2021.03.28.
27

p34c3
Videojáték zene TOP 20

Nemcsak játék, de egyéb tevékenységek közben is szívesen hallgatom a videojátékok zenéit, a kedvenceimből készítettem most egy top 20-as listát. A lista nem feltétlenül a dalokra vonatkozik, hanem a teljes albumra, egy játéksorozatból nem került be több rész zenéje, noha többször is indokolt lett volna.

2021.03.26.
15

c1b3rpunk
Dual Sense broken spring

Decembertől februárig bírta a PS5 kontrollerem R2 gombjának rugója.

2021.03.25.
3

Stadia HUN
Resi 8 és 7! - Stadia News #1

Aktuális hírek a Stadiáról. Atom bejelentések!

2021.03.23.
6

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2021

Újabb játékok a hallhatatlanná válás felé

2021.03.18.
3

p34c3
Az én Fantasztikus Négyesem

A Konnektor podcast istállójából, Warhawk prezentációjában indult el a közelmúltban egy új podcast, amelyet Fantasztikus Négyes címmel érdemes keresnünk és hallgatnunk, ha kíváncsiak vagyunk, hogy beszélgetőpartnerei számára melyek voltak azok a videojátékok melyek utólag visszatekintve formálták az ízlésüket, olyanok, melyek többé tették őket, melyek valamennyire meghatározták, ki is az ember, akit ma ismerünk.

2021.03.14.
34

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

2021.03.07.
10

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

2021.03.02.
7

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2021.03.01.
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

2021.02.28.
44