Warhawk2020.12.18. 19:20

Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

Az ustwo piciny csapata szép lassan a kedvenceim közé férkőzik. Már a Monument Valley se volt semmi, majd az Assemble With Care megmutatta, hogy hogyan tudnak egy nyugis, egyszerű logikai játékot feltölteni élettel, most pedig újra szintet léptek: az Alba: A Wildlife Adventure méretében nagyobb a korábbi játékaiknál, de továbbra is az a szívből jövő gondoskodás jellemzi, ami az ilyen apró indie csapatok által alkotott játékok sajátja.

Az Alba ugyanis, megkapaszkodni, egy nyitott világú játék, de itt a „nyitott világ” egy apró mediterrán szigetet jelent. Olyat, ami nagyszerű leképezése annak, amit az apró mediterrán szigeteken láthat az ember, ha volt már szerencséje ilyen helyre látogatni. A szikrázó tengerpartot apró, turistacsalogató városka váltja, majd néhány utcával feljebb már látjuk, ahogy az itt lakók hétköznapja is reprezentálja magát az ilyen területen annyira jellemző félbehagyott épület vázával, a kiálló betonacélokkal. A várost a sós levegő és a napfény által kisárgított mezők és zöldellő erdők követik, néhány, a dombokra épített villával, egy, a magaslatra épített vár romjaival, termőfölddel, állatfarmmal. Tényleg itt van minden, amit a Földközi-tenger szigetvilágán találhatunk, de az egész 2-3 perc alatt körbejárható.

És itt van az ember nyoma is: az eldobált szemét, a permetezéshez használt, szivárgó vegyianyag, a tűzben lerobbant és azóta is elhagyatottan álló vadrezervátum, ahova épp most tervez a polgármester egy hatalmas szállodát építeni. Ebbe az állapotban érkezik a fiatal Alba a nagyszüleihez egy nyaralós hetet eltölteni, csak hogy kis barátnőjével gyorsan elhatározzák, hogy tesznek ez ellen valamit és megpróbálják „megmenteni” a szigetet.

És hogy hogyan? Nos úgy, ahogy azt egy tíz év körüli gyerektől elvárja az ember (kiegészítve a videójátékok nyújtotta lehetőségekkel): felszedik a szemeteket, feltöltik a madáretetőket, megmentik a csapdába esett állatokat és közben próbálnak aláírásokat szerezni a rezervátum bezárása ellen. Alba sztorija hasonló, mint amit mondjuk az Abzuban vagy a Beyond Blueban meséltek el, azzal a különbséggel, hogy itt a „mi lett” helyett a „hogyan tudunk tenni ellene” a főtéma. És persze erősen ideologizálja a megoldásokat, azonban az általa közvetített üzenet, miszerint csak akkor tudjuk újra élhetővé tenni a környezetünket, ha mindannyian teszünk érte valamit nagyon is érthető és időszerű. Mutatja be mindezt úgy, hogy nem próbál ellenségképet kreálni (vagy csak egy nagyon picit, azt is inkább egyfajta karikatúraként), a sziget minden egyes lakója képben van a problémával és csak egy apró noszogatás kell ahhoz, hogy az ügyünk mögé álljon.

A fentiek alapján sejthető, hogy feladataink is nagyjából ilyen apróbb jócselekedetekből állnak majd, nincs agresszió, nincs lövöldözés – illetve utóbbi van, a nagyszülőktől kapott mobiltelefon állatfelismerő appjával lehet fényképet lőni a sziget több tucat különböző állatfajtájáról. A felfedezett állatok pedig egy mini lexikonba kerülnek, ahol néhány információt is megtudhatunk róluk. Apró plusz, de totál elhiszem, hogy a fiatalabb korosztálynak jó lehet így megismerni a sziget faunáját.

Mindez pedig végtelenül „wholesome” módon van prezentálva. Nyilván már maga a helyszín is olyan, amit nagyjából bármelyik orvos felírna az embernek az ilyen szürke decemberi napokra, a szikrázó napfény, a kék égbolt és a kékebb tenger, a madárcsicsergés mind-mind olyan dolog, hogy a puszta jelenlétével jobb kedvre deríti a játékost, ehhez még egy egyszerűségében nagyszerű zenei aláfestést pakoltak és minden adott ahhoz, hogy szívesen vesszünk el ezen az apró szigeten.

Sajnos elég ritka az olyan játék, mely az emberiség ezen problémájára próbálja felhívni a figyelmet és még kevesebb, ahol nem a probléma áll a középpontban, hanem a lehetséges megoldás. Épp ezért érzem úgy, hogy bár játékként is bőven megállja a helyét, de egyfajta kötelező „tananyagként” kellene szerepeltetni. Minden korosztály megtalálja benne a neki való üzenetet: mi, az idősebbek inkább egyfajta visszajelzést arról, hogy ide jutottunk, de van még remény, a fiatalabbak pedig egy pozitív példát arra, hogy nincs lehetetlen, csak neki kell állni a munkának.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

3 napja
8

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

5 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

5 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

7 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

9 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4