CHASE2021.02.07. 16:19

Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

[10.] Gravitáció (2013)

Szerettem, utáltam, majd megint szerettem, nem annyira szerettem, végül elfogadtam...

Mindig annak megfelelően, hogy milyen fényben láttatta velem egy újonnan megjelenő kritika vagy vélemény.

A Gravitáció nem film - és alapvetően ez okozta a nehézséget a megítélésében.

De ezt nem úgy értem, hogy nem film, hogy nem jó; hanem úgy, hogy nem ez az a műfaj amiben elindul. Élményparknak definiálnám inkább, egy olyan élménynek, ami ekvivalens azzal, mint amikor beülsz a vidámparkban egy űrös témájú 3D-s vetítésre, ahol levetítik az arcod 3D-ben, zötykölődik alattad a szék, és végül úgy jössz ki, hogy azt se tudod melyik bolygón vagy.

Nem vitás azonban, hogy a Film mint műfaj eredeti formájában is valami ilyesmi, és ennek a Gravitáció se mond ellent. Csak hát hozzászoktunk, hogy a film nem csak ez.

A Gravitáció fix helyezése épp ezért kérdéses, és csak egy dolgot tudok biztosan: helye van az Évtized legjobb filmjei között, és csak kozmetikázás kérdése, hogy a Tíz között vagy a Húsz között.

[9.] Valami követ (2014)

Amikor először megnéztem a Valami követ (It Follows) című filmet, csak egy dolgot tudtam biztosan: ez nem horror. De megint javítom magam: nem úgy horror, ahogy megszoktuk.

Az, hogy mennyire jó vagy nem jó, csak az idő múlásával derült ki, és az összes megnézett horror közül (-Get Out) ez volt az egyetlen, amit nem tudtam kiverni a fejemből. Időről időre újra kellett néznem, vagy csak "foglalkoznom kellett vele", megnézett klipek vagy elemzések formájában.

Valószínűleg azért, mert itt soha nem realizálódik az, amitől félsz. Soha nem derül ki; és ugyan megfejtéseket lehet mondani, sztem ez az a film, aminek nincs szüksége megfejtésekre.

Megint csak azt tudom mondani mint a Gravitáció esetében: a helyezés lényegtelen (kb nyolcra lőttem be), ez az a kategória, amelynek már BIZTOSAN ott van a helye az Évtized legjobb filmjei között.

[8.] Mentőexpedíció (2015)

Sokkal könnyebb dolgom van a Mentőexpedíció (The Martian) esetében. Ez az a film, amit már az első pillanatól fogva bírok, és igazából nem is tudom, hogy mit nem lehet szeretni benne. Bájosan old-school sci-fi, modern settingbe helyezve és szereplőgárdával. A Mentőexpedíció jól egyensúlyoz a komédia és a dráma között, az akciódús és a lassabb részek között.

Tényleg ritka az a film, amiben ennyi különböző dolgok bírok: hol a felhasznált tudomány, hol az emberi dráma köt le, hol a marsi díszletek (soha nem arcodba tolakodó) látványában élvezkedem, hol a marsi lét magánya fog meg.

Ezt hívják amúgy eredetileg blockbuster movie-nak, és a Mentőexpedíció tökéletesen eleget is tesz ennek a szerepnek.

[7.] Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) (2018)

Magyar film a listán!? Ezt nem gondoltam volna. Pláne, hogy ez nem valamely kitüntetett, versenyre felhizlalt darab (khmm..Saul akármije), hanem az indie-nak az egyik ékköve, egyszersmind bizonyíték arra, hogy miért jó/mire lehet jó az indie filmgyártás. Azért, hogy egy témát sokkal közelebbről körüljárjon, mint azt más filmek teszik.

A Remélem, legközelebb sikerül meghalnod az egyetlen magyar film az emlékezetemben, ami nem éri be annyival, hogy "ő a jó" és "ő a rossz", hanem bemutatja, hogy mi teljes a szituáció - a következtetéseidet pedig vond le magadnak. Ezen a filmen el tudtam vitázni a barátaimmal, ami nem emlékszem, mikor fordult elő magyar filmmel, és meg tudtam védeni xy-t a saját érzéseimmel, vagy a saját tapasztalataimmal, hogy igaza volt-e vagy sem.

Ezért áll itt a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod, és azért, mert nekem valamit visszaadott. Reményt arra, hogy létezhet olyan, hogy jó magyar film.

[6.] Ex Machina (2014)

"Ismered ezt a srácot, igaz? Jackson Pollock. Úgy festett, hogy hagyta, hogy az agya oda vezérelje ahova akarja. Nem szándékosan, de nem is véletlenszerűen. Úgy hívják, automatikus művészet. Mi lett volna, ha megfordítja a dolgot? Ahelyett, hogy automatikusan festett volna, azt mondta volna, nem festek semmit, amíg nem tudom, hogy miért csinálom? Soha nem festett volna semmit! A kihívás az, hogy ne viselkedj automatikusan. Találj valamit, ami nem automatikusan jön belőled. A festéstől a levegővételen át, a beszédtől a kefélésen át, egészen a szerelembe esésig."

Két ismert színész jutalomjátéka, egynek a nemzetközi áttörése, és Alex Garland első (hivatalos) rendezése. Röviden: az évtized emblematikus témája (AI) az emblematikus színészeivel. (vicces belegondolni, hogy ugyanez a páros a Star Warsban épp egymást kergeti) A mesterséges intelligenciáról sok film született, de egyik sem hasonló mint az Ex Machina; mert ez nem csupán egy film a mesterséges intelligenciáról: ez egy film Magáról az Intelligenciáról. Vérlázítóan okos forgatókönyv és rendezés: az utolsó percig csavarok tartják fogva az embert, mert ez igazából három fél sakkjátszmája, és nem állnék ki egyik fél ellen sem, de lehet egy szimpla beszélgetésbe sem elegyednék velük. Stílusában (mint látvány) is a legjobb, a műfajában meg pláne - igazából azt kéne megmagyarázni, hogy miért nem ez a film áll az első helyen.

Azért nem, mert én is ember vagyok, és néha én is csak automatikusan cselekszem.

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

1 napja

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

6 napja
7

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

8 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15