Stadia HUN2021.01.19. 16:57

Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

Tavaly december óta már Magyarországon is elérhető a Google Stadia szolgáltatása: nem kell hozzá más, csak egy google-account. Új felhasználóknak egy hónapos ingyenes Pro előfizetés jár (temérdek játékkal), de a próbaidő letelte után is két játék teljesen ingyen játszható (Destiny 2 és Super Bomberman R Online). Gyakorlatilag bármilyen eszközről elérhető: laptopról/pc-ről a Chrome böngészőből, telefonról/tabletről (Android és iOS is!), használhatunk egér/billentyűzetet, kontrollert (PS/X és a legtöbb 3rd party is működik), vagy on-screen irányítással is játszhatunk. Ezek többségét próbáltam is a megjelenés óta, jól működtek, de én ki akartam maxolni a Stadia-élményt: muszáj volt beszereznem a hivatalos kontrollert!

A Stadia Premiere Edition a Google online boltjából rendelhető, így egyelőre hivatalosan nem kapható Magyarországon. Az ebay-en viszont barátságos áron találhatunk belőle: tavaly a Google boldog-boldogtalannak osztogatta a pakkot, ingyen, vagy valamilyen promóció részeként, ezek egy része felkerült a legnagyobb online piactérre. Jómagam is innen szereztem a pakkot - a szokásos vámkezelési procedúra után végre meg is érkezett!

A csomag két dolgot tartalmaz. Az első egy Chromecast Ultra, ami hdmi-n keresztül köthető tv-re/monitorra. A korábbi verziós Chromecast-okkal ellentétben ez nem köthető a tv usb-portjára, mindenképpen a saját adapterét kell használnunk. Viszont ez az adapter rendelkezik ethernet bemenettel is, így akár vezetékes netet is használhatunk, ha a wifi jel nem elég erős/stabil. Bár a mai okos tévék világában nem nagy dolog, de a Chromecast-ra streamelhetünk szinte bármilyen tartalmat (Netflix, YouTube, stb.) és az Ultra mindezt 4K-ban tudja: jövőálló cucc. A fő attrakció (számomra) a Stadia támogatás: az első beállítások után a kontroller könnyedén csatlakoztatható, és már mehet is a játék.

A kontroller méretes, és viszonylag nehéz, de nagyon jól kézre áll és jó vele játszani. A Premiere Edition-höz a gyönyörű fehér változatot kapjuk, az analóg karok narancsszínű alapja baromi jól mutat. (Külön több színben is kapható, másik kedvencem a wasabi kódnevű.) A gombkiosztás a mostani standard-eknek megfelelő, d-pad, szimmetrikus analóg karok, 4 face button, 4 shoulder button, viszont van 5 darab (!) gomb középen. Ez a szokásos start/select/PS gomb (playstation analógiával) mellett egy screenshot gombot és egy google segítség gombot tartalmaz. Eléggé túlzsúfolt a helyzet itt középen, és viszonylag picik a gombok, de végül is mindegyikre szükség van (kivéve a help buttont). A gombokkal semmi gond, talán egy picit hangosabban kattognak, mint vártam, de lehet, csak megszokás kérdése. A két kar jó erős, nem lötyögnek, pont jók. A Stadia gombbal nyithatjuk meg a menüt - viszont minden beállításhoz (és játékok vásárlásához) a telefonos Stadia app-ot kell használnunk (vagy egy számítógép böngészőjét). Ugyanígy érhetőek el a screenshot-ok vagy a rögzített videók is; utóbbiak száma limitált, de képekből végtelen számút készíthetünk. A kontroller direktben csatlakozik a wifi-hálózatra és kommunikál a Stadia szervereivel, ezáltal az input lag alacsony és teljesen elviselhető. A kontrolleren található egy usb-c (töltésre vagy kábeles kapcsolatra más eszközökkel) valamint egy 3.55mm headset jack - kényelmes megoldás, ha fejhallgatóval akarunk játszani. Az akksi hivatalosan kb 10 óra játékra elég. Miután az első beállítások megtörténtek (szoftverfrissítés a Chromecast-on és a kontrolleren (!) is), indítsunk egy játékot!

Tévén egyszerűen zseniális a Stadia. Minden simán fut, a felbontás és framerate megfelelő (netkapcsolattól függően néha leronthatja a minőséget, de a játék nem áll le). Ritkán előfordul egy-egy kisebb lag, de összességében teljesen élvezhető. Ha esetleg valami gond lenne az internet-kapcsolattal, a játék pauzálja magát, és később onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk. Tisztára a jövőben éreztem magam, hogy egy konzol-minőségű játékot steameltem, mindenféle komolyabb hardver nélkül. Ugyanígy sci-fi élmény volt, hogy vásárlás után pár másodpercen belül már játszhattam is: nincs installálás, patchek, stb.

Mind a Chromecast, mind a kontroller nagyon jó minőségű és jól működik. Bár még a játékkínálat eléggé limitált, simán ajánlanám a Stadiát konzol-pótléknak. Olcsó, a főbb címek elérhetőek rá, és megfelelő internet-kapcsolattal gond nélkül hozza az aktuálisan elvárt minőséget. Casual és alkalmi játékosoknak tökéletes.

Disclaimer: a bemutatott eszközöket nem a Google biztosította. A szerző Stadia-rajongó, saját maga importálta a pakkot - és rendkívül elégedett vele!

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

1 napja

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

6 napja
7

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

8 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15