[Teszt] The Valiant

The Valiant

LotharFuchs Róbert2022.12.06. 10:00

Az RTS veteránoknak valószínűleg nem kell bemutatni a StormRegiont, mint honi fejlesztőcsapatot. Antropomorfizált malacok és nyulak háborújával, a S.W.I.N.E.-nal verekedték be magukat a köztudatba már több, mint húsz éve. Itthon legalábbis megkerülhetetlen címnek számított, később aztán nemzetközileg is sikerült némi hírnévre szert tenniük, elsősorban a Codename: Panzer sorozattal. A múltidéző oka pedig az, hogy tesztalanyunkat megalkotó KITE Gamest ex S.W.I.N.E. fejlesztők alapították.

Akik a jelek szerint maradtak a kaptafánál. Nem csak szimplán az RTS zsánernél, de a csapatalapú, limitált egységgel és nyersanyaggal, építkezés nélkül operáló taktikai alfajnál. A díszlet viszont teljesen új: középkor, keresztes lovagok, kultúrákon és országokon átívelő sztori, némi okkultizmussal keverve. Hősünk, Theoderich von Akenburg a kereszténység nevében világ körüli turnéra indul bajtársával, Ulrich von Grevellel, ám egy szent helyen fellelt ereklye (egy darabja) törést okoz régre visszanyúló barátságukban. Ezután nem csak belőle, de a vallási köntösbe bújtatott háborúból is kiábrándul, ám 15 év múlva a múlt elkezdi kísérteni.

Ennél többet már csak azért sem érdemes mondani, mert a narráció klasszul sikerült: a szinkronszínészek és az átvezetők jól átadják a történetet. Úgyhogy rá is térnék a lényegre, a játékmenetre. A kampány 16 küldetésből áll. Az első kettő érthető módon prológusként szolgál, ám fölöslegesen elnyújtottak, nem túl szerencsés első benyomást keltve. Utána szépen lassan bővül a képesség, hős és felszerelés repertoár, de a hangsúly a lassún van. Érdemi választék ugyanis csak a kampány vége felé halmozódik fel. Mentségére szóljon, hogy mindez egy NG+ újrázásban már az elején elérhető, de a vanília kampány elbírt volna egy bőkezűbb fejlődési ívet. És ha már ívek: a három nehézségi fokozatból a normál egy tapasztalt játékostól aligha fog komolyabb erőfeszítést igényelni. Kivéve néhány (nem túl organikus) nehézségi tüskénél, amivel még nem is lenne komoly baj, ám ha azt is hozzávesszük, hogy manuális mentésre nincs mód, akkor a végeredmény olykor fölöslegesen frusztráló, nem pedig a jó értelemben nehéz.

Az sem segít, hogy a kihívást nem az AI, hanem az ellenség számbeli fölénye jelenti. Ellensúlyozhatta volna, ha a küldetések előtt legalább azt sejtetné a játék, hogy mire lehet számítani az ellenség kompozícióját illetően, hogy érdemben össze lehessen válogatni (az amúgy szűk, egy számjegyű) csapatunkat, hogy a klasszikus kő-papír-olló mechanikából a legtöbbet lehessen kihozni. Ehelyett vakon, vagy puszta szimpátia alapján történik az egységek és hősök szelekciója, ami aztán vagy működik, vagy nem (ám ismétlem, normal fokozaton ennek nincs sok jelentősége).

A prezentációra viszont nem igazán lehet panasz. A pályák vizuálisan változatosak, amiért cserébe még csak nem is követel sokat a hardvertől. A már említett (angol) szinkron mellett a zenei aláfestés is rendben van, és miután honi fejlesztésről van szó, a magyar felirat sem maradt el. Mindez nagyjából 1x órán keresztül, ami szintúgy decens tartalomnak mondható. Ám ha ezzel megvagyunk, az NG+ pedig valamiért elrettent (például a merev mentésrendszerével), akkor sokat már nem tud nyújtani a játék. Igen, elméletben ott a skirmish, multiplayerben pedig a kompetitív PvP és a kooperatív “Last Man Standing”. Csakhogy az előbbi a suta AI miatt kérészéletű szórakozás, az utóbbi pedig játékosok hiányában kvázi nem létezik. Kár érte, mert potenciál lenne benne, de többszöri, perceken át tartó keresés után sem találtam embert a rengetegben. Barátokkal persze áthidalható, de ez azért nem egy alapértelmezett szcenárió.

Ez még mindig nem tragédia. A kampány javarészt szórakoztató, kb. az első harmada után az intenzív mikromenedzsment is beindul, vagyis szó sincs arról, hogy a The Valiant egy rossz játék lenne. Csakhogy az említett problémai mellett van még kettő, ami per pillanat elég nyomasztóan tornyosul felette: az egyik az ára, a másik pedig a konkurencia. Kár cifrázni, egy hozzá legközelebb álló Ancestors Legacy kevesebb pénzért többet nyújt. Persze legyünk fairek, a szóban forgó vetélytárs már négy éve megjelent… de mit van mit tenni, a kritika a jelennek szól. Momentán sajnos ha csak néhány hajszál híján is, de nem tudta nálam megütni az ajánlott kategóriát. Ám ha megmarad a fejlesztői lelkesedés, továbbra is jönnek a patchek, az ára pedig konszolidálódik, akkor nyomot tud hagyni ebben az amúgy méltatlanul alulprezentált műfajban.

Pontosan
6
Platform: PC (tesztelt), PS5, PS4, Xbox Series S/X, Xbox One S/X | Kiadó / Fejlesztő: THQ Nordic / KITE Games | Megjelenés: 2022. október 19. | Ár: 40€ (Kb. 16000 Ft)
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PlayStation Plus: a márciusi négyes

Ezúttal szinte minden műfajt sikeresen lefedtek a szolgáltatás belépő szintjén. Verekedünk. Vezetünk. Szomszédolunk. Boszorkányt üldözünk.

3 órája

The Mobius Machine

Az indie tengeren járva újra apró zsákmány akadt a horogra: a Moebius Machine egy parányi Metroidvania. Tesztlaborba vittük és megnéztük, mire jutunk egy ilyen koncepcióval.

8 órája
3

Perel a Nintendo, leépít a PlayStation – ez történt kedden

Továbbá: Pokémon Legends: Z-A, Pokémon TCG Pocket, F1 24, Rise of the Ronin, Paranormal Acticity: Found Footage, TMNT Arcade: Wrath of the Mutants, Balatro, Playdead, Rise of Industry 2, Reel Fishing: Days of Summer.

14 órája
6

Last Train Home: Legion Tales DLC - Retúrjegy

A Last Train Home a tavalyi év egyik indie gyöngyszeme volt, mely a Frostpunkból ismerős súlyos döntéseket vegyítette a modern világháborús RTS-ek mechanikáival és egy igencsak izgalmas történelmi háttérrel. Teszteltük a DLC-t.

1 napja
2

PlayStation Studios: a masszív leépítési hullám a Sony belsős csapatait is utolérte

Nagyjából 900 főtől válnak meg, ami a teljes munkaerő mintegy 8 százaléka. Több stúdió érintett.

1 napja
30

Leépít a Supermassive Games, bajban a Die Gute Fabrik – ez történt hétfőn

Továbbá: Ender Magnolia: Bloom in the Mist, Tekken 8, No Rest for the Wicked, Passkey, Reynatis, Stardew Valley, Sea Fantasy, Between Horizons, Taxi Life: A City Driving Simulator.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
2

Mario Vs. Donkey Kong

Az 1994-es Donkey Kong egy mágikus cím volt, ami a Game Boy Pocket és a Super Game Boy megjelenését követte. Utána jött tíz évre rá egy Game Boy Advance epizód, amit most a Nintendo felújított Switch platformra. Időhúzás vagy egy újabb zseniális téma a Nintendo-trezorból? Teszt!

3 napja
5

Vasárnap szervert költöztetünk

4 napja
7

Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

Gúlamellek? Pixeldzsungel? Támadó krokodilok által hirtelen ébredő fenyegetettség érzés? Ez csak a Tomb Raider lehet! Mi pedig ránéztünk, közel 30 év távlatában miként lifeg a Lara Copf!

4 napja
15

Suicide Squad eladások, Rise of the Ronin kaszabolás - ez történt pénteken

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, Bo: Path of the Teal Lotus, Dungeons of Hinterberg, Age of Mythology: Retold, Age of Empires II: Definitive Edition.

4 napja
5

Contra - Operation Galuga: demonstráció kibeszélő

5 napja
1

Még mindig Palworld, szülinapos PS VR2 - ez történt csütörtökön

Továbbá: Mortal Kombat 1, 2XKO, Unicorn Overlord, NieR: Automata, Elden Ring, Dead by Daylight.

5 napja
6

Egy éves lett a PlayStation VR2

Néhány izgalmas címmel és egy nagy bejelentéssel ünnepelték az évfordulót. Még idén kompatibilissé válhat PC-vel a headset!

6 napja
27

Megérkezett a Borderlands előzetese, újraindul az Elden Ring-őrület – ez történt szerdán

Továbbá: Final Fantasy VII Rebirth, The Forever Winter, Flintlock: The Siege of Dawn, Turbo Kid, The Plucky Squire, Prison Architect 2, Little Devil Inside, Beholder: Conductor, Wild Bastards, Harold Halibut, Marvel's Spider-Man 2.

6 napja
11

Kiderült, mikor költözik más konzolokra az első négy Xbox-játék

Jönnek a Grounded, a Hi-Fi Rush, a Pentiment és a Sea of Thieves PlayStation és Switch verziói.

6 napja
6

Ender Lilies-folytatás, Epic Mickey-újrázás – Nintendo Direct összefoglaló

A legújabb Nintendo Direct kiadás a külsős kiadók és fejlesztők portékájára fókuszált: lássuk, milyen újdonságokkal szolgált a szerda délutáni Partner Showcase adás, melynek tartalma nem csak a Switch-tulajok számára lehet érdekes!

6 napja
15

Keleti újhullám: Kína előretörése a játékiparban

Egyre többet látjuk a videójátékiparban Kína előretörését nem csak befektetési szinten, hanem a fejlesztői világban is. A szektor nagyságára már nem csak az E-sport figyelt fel, hanem a nagyobb videójáték cégek is egyre többször kacsintanak az ország felé. De honnan jön ez a nagy lendület?

6 napja
11

Nyár elején érkezik az Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Az első előzetes mellé néhány friss részletet is kaptunk a kiegészítőről.

6 napja
3

Képeken a Borderlands-film, gépfegyverrel írja át a történelmet a Kingmakers – ez történt kedden

Továbbá: Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Sifu, Gigantic: Rampage Edition, Killer Klowns from Outer Space, Need for Speed Unbound, Temtem: Swarm, Dragon Ball Z: Kakarot.

7 napja
5