[Teszt] Uncharted: The Lost Legacy

Uncharted: The Lost Legacy

mcmackoGéczy Attila2017.08.23. 13:30

Nem egyszerű dolog egy friss Uncharted játék tesztjének nekikezdeni. Tudvalevő, hogy ez a sorozat már minden szuperlatívuszt, minden túlzással átitatott jelzőt bezsebelt, a szavak pozitív értelmében. A PS játékosok olvadoznak, ha szóba kerül a Drake-legendárium, az X-közösség sárga irigységgel figyel minden screenshotot, a sajtó pedig a vállán hordozza a Naughty Dog fejlesztőcsapatot.

A negyedik epizód tavaly nálunk is bezsebelte a tízest - tartván a véleményünket -, megérdemelten. Drake utolsó (?) kalandjában ott volt minden, amit 2017-ben egy blockbuster akció-kalandjátéktól elvár az ember, sőt, prezentációs téren azóta sem nagyon volt ilyen erős vizualitása konzolos megjelenésnek. A Lost Legacy előélete kicsit csavarosabb a szokásosnál - eredetileg DLC-nek indult a csajos kaland, később azonban önálló kiegészítővé avanzsált. Ez régebben nem is volt idegen a játékipartól, és most sem alakul rosszul a program kimérete. Nagyjából féláron, nagyjából fél-tartalommal, némi újrahasznosítással, pár újdonsággal érkezik a négyésfeledik Uncharted játék, amelyet ugyanúgy lehet szégyenérzet nélkül imádni, mint az előzményt.

Furcsa lesz a cikkben a mostani fordulat, révén máris pátoszos hangnembe kerültünk. Most mégis egy kis negatívummal folytatjuk. Ha valahol alaposan neki lehet esni a Lost Legacy-nak, az pont a sztori. No, nem a forgatókönyv részletekbe menő elemeivel van baj, mert a dialógusok és a cselekményszál darabkái hozzák a szokásosat. A nagyobb baj az, hogy a fő szál, a motiváció, és a jellemfejlődés is a „szokásos” íven szalad végig. Adott egy polgárháború szélére sodródott, nyugati világtól távolinak tűnő egzotikus ország (khm, India), felkerül a térképre egy műkincs, ami a főhős családjának történelmét is meghatározta. Bejön a képbe a helyi szakadár vezér (természetesen kusza viszonyban a hősök egyikével), és máris indul a versenyfutás és tömegmészárlás a kincsért. Félre ne értsetek, nem rossz a Lost Legacy sztorija, csak tökre ugyanezt az utat bejártuk már egy párszor, és talán (talááán) ezen a ponton már kezd unalmas lenni a menetrend. Hőseinkkel megérkezünk az új helyszínre, a zsoldossereg már egy lépéssel előttünk jár, a dzsipek-teherautók már beálltak, a messziről kiszúrható fedezékelemek és magas fű mögött már ott járőröznek az ellenfelek. Néha jön egy puzzle rész, aztán aréna, felfedezés, ugrabugra - és kezdődik minden elölről.

Persze rendben van ez, mert ettől Uncharted az Uncharted, és a készítők becsületére legyen mondva, hogy a negyedik epizódban behozott autókázós, nézelődős pályatervezést visszahozták a folytatásra is. A Western Ghats pálya praktikusan egy masszív nagy szabadtér, amelynek többféle irányból is neki lehet indulni. Három fő helyszín meglátogatása után haladhatunk tovább a nyugati hágón, de a terep rengeteg rejtett kincset, és tizenegy Hoysala érmét is rejt, amelynek az opcionális összegyűjtése nem csak a mániás gyűjtőknek javallott, de úgy bő másfél óra tartalmas élményt hozzá is tesz a játékidőhöz. Bejön egy új mini-mechanika a ládanyitogatással (amit körülbelül a harmadik alkalomra teljesen meg is ununk majd), aztán Chloe az okostelefonjával fotóz, és a sztori hosszához mérten meglepően sok kincset is be is zsebelhetünk. Szóval a nagyjából fél-Unchartednyi játékidő bőven tartogat meglepetést és jutalmat, és a különböző megnyitható extrákat sem felejtette el a Rosszkutyák csapata.

Minden más pedig szintén kellemesen ismerős lehet a negyedik részből. Az animációk, játékmechanikai apróságok, sokszor még az assetek, díszletelemek is a korábbi epizódból lettek átemelve. DE. És ez az egy "de" egy nagyon fontos de. A látvány és játékmechanikák polírozottsága továbbra is piacvezető, mi több lehengerlően durván odatevősebb bárminél, amit látni-játszani szoktunk. A terepek kulcs-helyszínei, és még a legegyszerűbb lapulevelekkel borított hasadék is olyan részletességgel lett kialakítva, hogy az embernek belesajdul az idegrendszere (a szó pozitív értelmében). PS4 Pro és 4K tévé párosításával az élmény még sokkolóbb - gyakorlatilag a képernyő előtt ötven centire is tű éles marad a kép, és annyi a részlet, hogy az ember ismét fekete mágiára kezd gyanakodni. Már a Chloe birtokában lévő tallér kidolgozottságáról is az juthat az eszünkbe, hogy a világ összes modellezője és textúrázója Naughty Dogéknak dolgozik. Aztán mikor a tallér életnagyságú szobrát meglátjuk (amely köbö' olyan magas mint egy közepesen nagy lakótelepi épület), még a hőseink is áttörik azt a bizonyos képzeletbeli negyedik falat, megjegyezvén, hogy bizonyára évszázadokig tartott ennek a remekműnek a részletes kidolgozása. A játékos felé történő kikacsintások, maró gúnnyal átitatott kommentek amúgy állandóan záporoznak a Chloe-Nadine párostól. (Miért van például három puzzle-szoba egymás után? Nos, mert - Chloe is tudja - általában az ilyenekből három szokott egymás után következni…) Eleinte kicsit megrémültem a két nő tépelődésén, meg azon, hogy Chloe mekkora skumbág tud lenni úgy a maga stílusában. De szerencsére az írógárda megoldotta, hogy a karakterek hozzánk és egyúttal a feladathoz is felnőjenek.

A MULTIPLAYER

Az Uncharted: The Lost Legacy kampánya akár önmagában is pozitívan igazolná a játék árképzését és az ehhez kapcsolódó értéket, ám a készítők gondoltak azokra is, akiknek az előzmény kimaradt. A teljes Uncharted multiplayer élményt megkapjuk a The Lost Legacy megvásárlásával, sőt, még annál is többet. Egy új Survival „horda” móddal bővült a korábbi kínálat, amelyet egyedül (gépi társsal) és nyilván haverokkal csapatva (1-3 fős osztagban) is kipróbálhatunk. A móka jól integrálódik a korábbi szisztémába, de meg kell mondjuk, talán kevéssé izgalmas, az alapjáték és az U4 arénaharcainak ismeretében… Amúgy 14 pálya, 6 mód, egyéni kihívások, és ezer más apróság is a multi pakk részét képzi!

Nem árulunk el nagy titkot, hogy hősnőink fel is nőttek ehhez a bizonyos feladathoz. Drake kalandjai után nem elképzelhetetlen az, hogy Lara mellett friss női hérosza, esetleg héroszai legyenek a zsánernek. A kísérlet sikerült, Chloe teljesen alkalmas karakter a széria továbbgördítésére. Mi több, akár sokkal érdekesebb dolgokat is ki lehet majd hozni a ravasz tolvaj történetéből, mint Drake bátyó megszokottá vált viszontagságaiból. Ehhez persze az is kell, hogy a Naughty Dog kreatívjai túl tudjanak tekinteni az Uncharted-sablonokon, mert sokadjára ezt a sztoriívet, egy újabb MacGuffin kegytárgyat vagy egy frissen előrángatott zsoldosvezért már nem feltétlen vesz majd be a gyomrunk. Az is kérdéses, hogy a nyitottabb terepeket hogyan tudják továbbgondolni. Az új Tomb Raider széria ismeretében Laráék mind a sztoriszálak érettségét, mind a játékmechanikák összetettségét tekintve előrébb állnak, még ha ez nem is feltétlenül jelent jobb játékot a nap végén. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy egy új Uncharted kalandnak nem szabad a TR-féle mutatványokat követni…

Mint a fentiekből kiderülhetett, feszes és potens kis csomag lett az Uncharted: The Lost Legacy-ből, amely nagyon keveset tesz hozzá a mítoszhoz, sok helyen újrahasznosít, ám ezzel együtt is egy bombasztikusan dögös nyárvégi élményt szolgáltat a PS4 tulajoknak. Ár/érték aránya kiváló, a multiplayer szekció dicséretes adalék, Chloe és Nadine párosa pedig igazi kinccsé érik a sztori végére. Csajok, üdv a csapatban, reméljük hamarosan újra találkozunk!

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

Diablo 4

A Diablo 4 ezúttal nagyon sötét, a második rész rajongóihoz inkább szóló kalandot igért, persze a D3 kényelmi funkcióival - megnéztük, mi igaz mindebből!

4 órája
1

A Persona 3 Reload és a Persona 5 Tactica is idő előtt bemutatkozott

Kettővel kevesebb meglepetésre számíthatunk a hétvégi Xbox Showcase-en.

9 órája
2

Ilyen volt a Day of the Devs 2023 showcase

A Summer Game Fest egyik indie adását foglaljuk most össze.

10 órája

Új kódnév, de a régi keménység: íme a Like a Dragon Gaiden

November végén érkezik a Yakuza-széria legújabb spinoffja.

23 órája
3

Devolver Direct 2023 összefoglaló

Volvy visszatért!

23 órája
3

Megnyílik a világ a Final Fantasy VII Rebirth friss trailerében

Tovább bonyolítja a sztorivonalat az új trailer.

23 órája
15

Újra életjelet adott magáról a Final Fantasy VII: Ever Crisis

Nem maradtunk Final Fantasy tartalom nélkül a Summer Game Fest fő eseményén sem.

23 órája
1

FPS-be illő darálást villantott a varázslós Immortals of Aveum

Kimerítő kóstolót kaptunk a belső nézetű akciójátékból.

23 órája

Így kerül a Harry Potter és a Baldur's Gate III egy asztalra

Friss BG3 trailert hozott a Summer Game Fest.

1 napja
3

Akira Toriyama víziójával érkezik a Sand Land

Kellemes sandpunk élménynek és vicces-akciódús játéknak nézünk elébe.

1 napja
6

Megjelenési dátumot kapott a Marvel's Spider-Man 2

Végre pontosították, hogy mikortól játszhatunk a folytatással.

1 napja
1

Idén korai hozzáférésben lövi szét a szörnyek valagát a Witchfire hőse

Chakan, te vagy az?

1 napja
1

Nem túl kedves a fogadtatás az Alan Wake II első gameplay ízelítőjében

Fókuszban az új főhős, Saga Anderson.

1 napja
2

Warhammer 40,000 Space Marine II: császár traileren a hentelde

Jön a WH 40.000 Space Marine II, mégpedig háromfős koop móddal.

1 napja
15

Szeptembertől vívhatjuk meg a Lies of P harcait

A megjelenés mellé pedig egy demó is befutott a soulslike Pinokkióból.

1 napja
1

Négyfős formációval száguld be a Sonic Superstars

Klasszikus játékmenet, új felállás.

1 napja
4

Tömény akciót hozott a Remnant 2 új trailere

A játék egyes helyszíneit pedig H. R. Giger is megirigyelné.

1 napja
1

Masszív előzetest kaptunk a Vaják 3. évadjából

Nyáron folytatódik a Netflix sorozata - még Henry Cavill-lel.

1 napja
2

Rövid gameplay-jel jelentkezett a Path of Exile 2

A júliusi Exilecon előtt egy rövid ízelítőt kaptunk a folytatásból.

1 napja
1

Napi WTF: Nicolas Cage a Summer Game Festen

Az apropó a Dead by Daylight volt, amiben ő is felbukkan majd.

1 napja

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