[Teszt] Like a Dragon: Ishin!

Like a Dragon: Ishin!

dracoo2023.03.24. 13:00

Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő - idézhetném. A „legújabb“ Yakuza... akarom mondani, Like a Dragon játék esetében több nézőpontból is találó a fenti örökbecsű, hiszen olyan érzés a vele töltött idő, mintha régi, jól bejáratott színészeket néznénk, akik feudális (egészen pontosan japán késő edó-kori) kosztümökbe bújva adnak elő egy királydrámát. Komédia és tragédia egyszerre, a nagyérdemű sír, nevet, tapsol és néha bizony ásítozik.

A Like a Dragon: Ishin! halmozottan hendikeppel indul, hiszen egyszerre remake és remaster, ráadásul nem tagja a sorozat fősodrának. Mégis, ízig-vérig Yakuza játék, azok minden jellegzetességével (hibáival, ugyanakkor hangulatával és játékmenetbeli megvalósításával) együtt. Az eredeti Ishin! még a PS3 éra végén jelent meg (olyannyira, hogy egy tényleg inkább remaster szintű, HD-ra felhúzott PS4 verziót is kiadtak), de kizárólag Japánban, 2014-ben. Valószínűleg a széria váratlan és elsöprő nyugati sikerének köszönhető, hogy a számozott részek felmelegítése és széles körben elérhetővé tétele után a vadhajtások közül az Ishin!-t választották a stúdiónál következőként. Na de várjunk, mert nem volt elég a látványt a kor elvárásaihoz igazítani, valamint (végre!) lokalizálni. Az egész játékot átpakolták Unreal Engine 4-re, így valamelyest időtállóbbá téve a klasszikust. Hibák, kisebb bakik persze akadnak, sőt, a játéktér geometriája egy-az-egyben a régi, így a grafikai fidelitás hiába magas, olyan érzés a helyszíneken futkosni, mintha azt a röpke tíz év fejlődést kihagytuk volna, csak nem bántja annyira a szemünket.

Ishin! karakterek

Az archaikusság körüllengi azonban a játék minden porcikáját: a történet során sokat kell Kyo városában ingáznunk, még szerencse, hogy rengeteg (rengeteg!) apró mellékes tevékenységgel szórták be az utcákat - még akkor is, ha ezek jó része viszonylag egyszerű minijáték, vagy ún. fetch-quest. Lehet a lusta cicát hallal etetni! Vagy a hangos kutyust csontokkal nyugtatni! Lehet a tofut halálosan unó kisgyereknek (bármilyen) zöldséget adni! És a gésa hölgynek (bizonyos adottságokkal rendelkező) zöldséget adni! Természetesen itt van a mahjong, a karaoke-szerű táncikálós ritmusjáték, segíthetünk fát aprítani, vagy beállhatunk a ramenező pultjába éhes szájakat tömni, esetleg leveleket kézbesíteni... És az „Another Life“ kertesház-menedzselős mókáját még nem is említettem! Utóbbi leginkább a megszokott (?) bár/hoteltulaj falusi verziójának tűnik: kertészkedhetünk, építhetünk és szépíthetünk. Csupa jópofa tevékenység, melyek a főszálat hivatottak színesíteni, amire amúgy nagyon is szükség van.

Utcakép

Ugyanis a fő sztori egyenetlen tempóval bontakozik ki, eszméletlen sok párbeszéd és közjáték során, brutális mennyiségű pofozkodással megszórva. És pont a harcok során kerültem szembe a Yakuza játékokra oly jellemző erőltetett menet-szerű mélypontokkal. Habár a rendszer szerteágazó, számtalan lehetőséget kínál és többnyire valóban élvezetes, egy idő után nagyon szembetűnő az átlagos és a boss-csaták közötti különbség. Előbbieknél szinte alig kell gondolkodni, taktikázni, úgy siklunk át rajtuk, mint kés a vajon. Kis idő után belesüppedünk az általunk kedvelt harcmodorba, szinte ugyanazokat a kombinációkat ismételgetjük és legnagyobb ellenfelünk maximum a szűk tereken botladozó kameranézet lesz. Aztán viszont jön egy keményebb ellenfél, szép hosszú életcsíkkal, aki pillanatokon belül elkalapál, mi pedig végre alaposabban megnézzük, milyen lehetőségeink vannak. Négyféle küzdőstílus között váltogathatunk, akár menet közben is, amiket legfőképpen a fegyver (vagy annak hiánya) jellemez: pusztakezes, kardos, lőfegyveres, illetve a pisztolyt-kardot egyidejűleg használó „táncos“. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, valamint mindegyikhez külön fejlesztési fa (korong) tartozik a menüben. Ezeken a korongokon lévő foglalatokat fogjuk fokozatosan megtölteni a játék során begyűjtött gömbökkel, melyek legtöbbje a négy stílus egyikéhez tartozik, de akad közöttük olyan, ami szabad felhasználású. Minél jobban „kiépítjük“ ezeknek a korongoknak a hálózatát, annál jobb és erősebb kombinációkkal gazdagítjuk a harcokat (természetesen a Yakuzák őse a Virtua Fighter, így ez aligha meglepetés).

Csihipuhi

Amint a történet egy bizonyos pontjához elérünk, ez a rendszer még bővül egy új elemmel. Ryoma (azaz Kiryu, az ő karakterét és egész jellemét szinte egy az egyben átemelték, nemcsak külsejében hasonlatos a nagybetűs HŐS-höz) viszonylag hamar Kyo városőrségének vezetői közé emelkedik, valamint kap a nyakába egy egész osztagot. Ezek a katonák egyrészt külön menedzselhetőek, amolyan gyűjtögetős kártyajáték képében, toborozhatóak az utcáról, fejleszthetőek és bizonyos helyzetekben kimondottan hasznosak. Na, őket tudjuk egy-egy speciális támadás vagy gyógyítás erejéig behívni a hirigek során. Egyszerre négyüket tudjuk talonban tartani és aktiválni, amint betelik a szükséges méter.

Villámlik

Az átlagos összecsapások persze aligha okoznak majd fejtörést, csak sajnos rengeteg van belőlük - a fő sztoriszálat járva, de a városban ingázva ugyanúgy, és utóbbiak hiába véletlenszerűek, legtöbbször kikerülhetetlenek a szűkös utcákon. Ez a fajta játékmenet tényleg csak azért ennyire szembetűnő, mert a sztori fonalát göngyölítve legtöbbször két-három helyszín között futkosunk, és ha nem lennének a mellékes tevékenységek, ez a mára már avittas formula nagyon hamar unalomba fulladna. Az Ishin! lendülete még így is egyenetlen picit, középtájt leül, valószínűleg, hogy teret engedjen Ryoma tuningolásának, ami nélkül bizonyos helyzetek (harcok) szinte megoldhatatlanok.

Csoportkép

Ha jól megnézem, az eddigiek alapján úgy tűnhet, csak szapulom az Ishin!-t, pedig igazából meglepően jól szórakoztam a vele töltött órák során. Olyan hangulatot képes teremteni a Ryu Ga Gotoku csapata, ami jóformán utánozhatatlan, nem is jut eszembe hirtelen ilyen kaliberű játék a közelmúltból, ami ennyire professzionálisan elegyíti a tipikus gengszterfilm sablonokból épített komoly(kodó) történetét és a tipikusan japán, tipikusan túlzó, már-már hisztérikusan nevetős helyzetekkel. A „konverzió“ is példás minden tekintetben, képes az egész játékot ilyen hűen modernizálni és kiegészíteni. Ugyan az angol szinkronba csak belekóstoltam, panaszra semmi okom; az általam preferált eredeti hangsáv és angol felirat kombó kvázi tökéletesen sikerült. Viszont a sorozat tradícionális részeit ismerők és kedvelők talán jobban tudják értékelni a Like a Dragon: Ishin!-t, gyakorlatilag egy olyan élményt, extra réteget nyújt számukra, ami az új belépőket elkerüli. Utóbbiak inkább a fősodorbeli darabok iránt érdeklődjenek, ez a rész főleg a rajongók számára készült (annak idején is, most meg pláne, az archaikus játékmenet irányába elnézőbbek lehetnek, lehetünk). Valójában ezt az egy dolgot róhatjuk fel neki, főleg a valóban időszerű, friss elemekkel telepakolt hetedik epizód után érződik egy lépés előre, kettő hátrának a szamurájos kaland. Majd’ tíz év kellett hozzá, de végre mi is átélhetjük!

PLATFORM PC, PS5, PS4, Xbox Series
KIADÓ SEGA FEJLESZTŐ Ryu Ga Gotoku Studio
MEGJELENÉS 2023. február 21. ÁR 20 990 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bővül a Mortal Kombat 1, indul a Valorant konzolos bétája – ez történt pénteken

Tovább: Lost Soul Aside, The Behemoth, Mirthwood, Kill the Shadow.

14 perce

Kaku: Aincent Seal (卡库远古封印)

A kínai játékláz következő állomása a Kaku: Ancient Seal, amely megpróbál a nyílt világú akció-kalandjátékok vonalán alkotni. Vetettünk néhány pillantást a Bingobell fejlesztőcsapat első játékára.

18 órája
1

Hunt: Showdown 1896 leleplezés, újabb S.T.A.L.K.E.R. 2 késés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Dark Light: Survivor, PlayStation VR2 App, The Game Kitchen, Stellar Blade, Iron Meat, Deathbound, Armored Core VI: Fires of Rubicon.

1 napja
2

Nintendo World Championships: NES Edition

A NES időszak egyik nagy durranása a Nintendo World Championships volt, amely elvitte a videójátékokat az emberek közé, és emellett az e-sport előfutáraként látványos versengésre sarkallta a legügyesebb játékosokat. A Nintendo ezt a szellemet próbálja megidézni új címével.

1 napja
1

Battle pass nélküli Concord, Rise of the Ronin demó - ez történt szerdán

Továbbá: Bleak Faith: Forsaken, Shadows of the Damned: Hella Remastered, Bleach: Rebirth of Souls.

2 napja
10

City Bus Manager: Márpedig az én buszaimon lesz klíma!

A menedzser játékokat és tycoonokat talán nem kell bemutatni senkinek, hiszen már az ősidők óta létezik a műfaj. A City Bus esetében azonban - nem dolgozókat vegzálunk, és - kevésbé a telephely menedzselése a fontos, sokkal inkább minden egyéb - például a tömegközlekedés - lesz prioritás.

2 napja
2

Nagy Helldivers 2 frissítés, Modern Warfare III a Game Pass-ben - ez történt kedden

Továbbá: Truckful, Zoochosis, Skautfold: Into the Fray, DEVIATOR, Railroads Online, The Run: Got Next.

3 napja
2

The Operator - Összeesküvés a biliben

A The Operator hasonlóval próbálkozik, mint Sam Barlow. Visszatér a Her Story desktop nézetéig, a sztorit egy fiktív FBI-iroda küldetéstámogató operátorának nézőpontjába helyezi, a hangulathoz pedig hozzácsap némi összeesküvés-elméletesdit, X-Aktákat és egy notórius hekkert.

3 napja
3

Targeted: maffiás anomália kereső játék, hazai fejlesztőktől

Hamarosan megjelenik a Glitchy Frame Studio első játéka, a Targeted, ennek kapcsán számolunk be a hazai játék fejleményeiről.

3 napja
10

Over Horizon x Steel Empire

Ebben a konzolgenerációban szinte minden korábbi címet kiadnak gyűjtemény formában, mivel kis anyagi ráfordítással, nagy bevételt lehet elérni. Az Over Horizon x Steel Empire is így készült? Lássuk!

3 napja
2

EVO trailerhalom, új Game pass szintek - ez történt hétfőn

Benne: Tekken 8, Guilty Gear: Strive, Street Fighter 6, Granblue Fantasy Versus: Rising, Player First Games, Skull and Bones.

4 napja
17

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

4 napja
3

Heti megjelenések

5 napja
1

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

5 napja
2

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

6 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

7 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

8 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

9 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

9 napja
9

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

9 napja
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==