[Teszt] Super Mario Wonder

Super Mario Wonder

kevinyCsángó Kornél2023.10.30. 22:43

Idestova 11 éve már annak, mikor a Nintendo utoljára egészestés 2D Mario játékkal próbált a kedvünkbe járni - persze csak ha nem vesszük ide a Mario Maker hivatalos pályaszerkesztőket, amikben mindenki kedvére megpróbálkozhatott a kedvenc Mario pályájának reprodukálásában. Az útkeresés, hogy merre is legyen a tovább, nem lehetett egyszerű feladat Nintendoföldön, hiszen a negyedik “New” előtag után már senki nem hitte el, hogy ez “új”, másrészt viszont a dolgok pénzügyi oldaláról vizsgálva elképesztő sikeres volt mindegyik inkarnáció. Végül a csapat a teljes megújulás mellett döntött és a játék minden elemét tervezőasztalra küldte.

A minden alatt pedig ezúttal tényleg MINDENt kell érteni, beleértve a banális sztori felvezetőt: Mario és barátai (...gombái, asszonyai, őshüllő háziállatai) a szomszédos Virág Királyságba látogatnak, mert meghívta őket ünnepelni Florian Herceg, aki egy kukac (micsoda cinikus fricska ez, virágok közt a kukac az úr). A jókedvnek viszont hamar vége szakad, amikor Bowser megérkezik és lenyúlja a királyság koronaékszerét, a meglehetősen valós mellékhatásokkal járó pszichotróp csodavirágot és eggyé válik a kastélyukkal. És itt ragadnám meg az alkalmat, hogy ezzel párhuzamost húzva elmeséljem a kedvenc Kőműves Kelemenes viccemet. Kőműves Kelemen és a fia bandukolnak hazafelé, a gyereknek viszont nincs kedve menni. Erre az apja: gyere fiam, anyád már vár (badumm, tsss). Szóval Bowserből ezúttal vár lett, repülő bohóchajójával pedig szolidan besiklott a királyság közepére, hogy még véletlenül se legyen nyugta senkinek. Innen már nem nehéz kitalálni a többi elemet: természetesen csak egy hős vízvezetékszerelő és/vagy a hozzá tartozó káderek képesek a rendrakásra.

De mégis micsoda rendrakás ez kérem! Kezdjük onnan, hogy az újrahasznosított asset-ekben cseppet sem szegény New előtagú sorozattal teljes szakítás történt: az első fűszáltól az utolsó goombáig minden és mindenki újra lett modellezve, animálva, sőt, még a játékmechanika magjában is egy csomó finomhangolás történt. A Wonder csak úgy siklik, feszes és reszponzív, mellétéve az utolsó New Super Mario igencsak lomhának, döcögősnek hat. Ezúttal 12 karakter közül választhatod ki, hogy kivel rúgod szájba a Bowser-várat: Mario, Luigi, Daisy, Peach és a gombák képviselik a klasszikus irányt, a Yoshik és Nabbit pedig a kezdő platformereknek lehetnek hatalmas segítség (mivel kvázi sérthetetlenek). És ha már a kezdők szóba kerültek: minden pálya mellett jelezve van a nehézségi szint, hogy mindenki tudja, nagyjából meddig ér a takaró.

A játékmenetben két fontos újítás lett eszközölve: az egyik a badge-ek használata, a másik pedig a pályákon megtalálható Wonder-Virágok. A badge-ek kis jelvények, amikből egyet kiválasztva élvezheted az áldásos hatásait. Vannak amik a karakteredet látják el egy plusz funkcióval, például a sapkáddal lebeghetsz, vagy guggolásból nagy ugrás kivitelezésére leszel alkalmas, de vannak olyanok is, amik a környezetre lesznek hatással, vagy hogy mindig begombázva (értsd: nagy Marioként) indulhatsz neki az adott szintnek. A Wonder-Virágok viszont a szinteken vannak - általában elég jól - elrejtve: ezeket megszerezve a feje tetejére áll a világ és hatalmas LSD trip veszi kezdetét, amely az aktuális őrület végét jelző CsodaMag begyűjtésével ér véget. Kétség kívül ezek az etapok a Mario Wonder legizgalmasabb részei: minden pályán valami egészen egyedi felfordulás történik, amik viccesek, meghökkentőek és abszolút különlegesek. Ezáltal sajnos van egy olyan rossz tulajdonságuk, hogy csak elsőre ütnek nagyot, szóval javaslom, a spoilerek elkerülése végett ne nagyon nézz gameplay videókat.

És hát a pályák, világok és az egész környezet baromi jól lettek megkomponálva. Oké, eddig is volt például sivatagos világ, de ezúttal kicsit olyan, mintha az Ezeregyéjszaka meséit idézték volna meg vele. Vagy a hegyes világgal a Monument Valley-t. Kicsit úgy érzem, az eddig vaskalapos “csakis saját anyagokból dolgozunk” Nintendo nyitottabbá vált volna arra, hogy máshonnan is ihletet nyerjen. Sokszor eszembe jutott a Donkey Kong Country (mind a Rare féle trilógia, mind a Returns/Tropical Freeze), a Rayman Origins/Legends, de még egy ponton az Earthworm Jim is - és ez fantasztikus előrelépés! A másik számomra örömteli dolog, hogy az elmúlt lassan két évtizedben a többnyire skillekre épített 2D Mario játékmenet újra bátrabban nyúl kalandelemekhez, megszórva a pályákat (néha még az overworld-öt is!) kis titkokkal, alternatív útvonalakkal. No, nem kell sajnos Super Mario World kaliberű összetettséget várni, de eddig a Wonder áll a legközelebb az öreg felülmúlhatatlan klasszikushoz.

A Super Mario Wonder legnagyobb érdeme, hogy hiába 40 éves a receptjének az alapja, a gondos újratervezésnek köszönhetően abszolút frissnek hat. Már csak az, ahogy lemászik a képernyőről az egész, annyira szép, színpompás. Az az abszolút kimagasló szintű pályatervezés, amit csak egy Super Mario játékban kaphatsz meg. Az egész mókás, soha egy percig nem komolykodó hangvétel, a mindent is kommentelő, full őrült virágokkal az élen. Az a tökéletesre polírozott játékmechanika, ezernyi lehetőséggel. A kalandelemek és az akció nagyszerű balansza. A fülbemászó zenék, remek új hangeffektek. Külön-külön is irigylésre méltó fícsörök, de mindezt egybesütve megkaptuk most a Nintendo-tól, mint egy hatalmas emeletes tortát. Minden platformer kedvelőnek jó étvágyat kívánok. (Kőműves Kelemen és a fia vacsoráznak, de a gyerek nem akar enni. Erre az apja: egyél fiam, anyád már fal!)

PLATFORM Nintendo Switch
KIADÓ Nintendo FEJLESZTŐ Nintendo EPD
MEGJELENÉS 2023. október 20. ÁR kb. 22.000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2 órája

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

23 órája

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

1 napja
17

Heti megjelenések

1 napja
1

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

3 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

4 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

5 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

5 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

5 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

5 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

5 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

6 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

7 napja
8

Heti megjelenések

8 napja
1

Bulwark: Falconeer Chronicles - az Ursee úttörői

A Bulwark egy különleges, teljesen egyedi világlátást közvetítő, művészi városépítő játék, amely egy egyszemélyes fejlesztő kreatív csatornáinak teljes keresztmetszetében kínálja az áramlást a játékosok irányába. Tesztlaborba vittük az egész Urseet.

8 napja
1

Dragon Quest producer váltás, Stellar Blade DLC-k - ez történt pénteken

Továbbá: Gears of War 6, Star Wars Outlaws, Sam Lake a Kojima Productions-nél.

2024.04.06.
3

Llamasoft: The Jeff Minter Story

2024.04.05.
1

Eternal Strands bossfight, Tameem Antoniades leköszönt- ez történt csütörtökön

Továbbá: Flint: Treasure of Oblivion, C-Smash VRS, Pinball FX, Crypt of the NecroDancer, Divine Rush.

2024.04.05.
1

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Aloy visszatér, hogy másodjára is felrázza a PC-s zsiványokat! A Horizon: Forbidden West - Complete Edition maga a megtestesült blockbuster, PlayStation-gúnyában, a mesterplatformon. Lássuk a Nixxes képes volt-e újra beváltani ígéreteit! Teszt!

2024.04.05.
1

Open Roads - Sétaszimulátor teljes gázzal

A Gone Home és a Tacoma mögött álló Fullbright emberei saját bevallásuk szerint már 2018-ban megkörnyékezték az Annapurnát egy utazásra épülő sétaszimulátor ötletével, a 2020-as bemutatkozás után pedig szinte fű alatt jelent meg a játék. Miért? Hogyan? Lássuk!

2024.04.04.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==