[Teszt] SteelSeries Arctis Nova 5 - hangos mindenes

SteelSeries Arctis Nova 5 - hangos mindenes

mcmackoGéczy Attila2024.06.12. 22:15

Majdnem pontosan egy éve járt nálam az Arctis Nova 4, amelyet akkor a középkategória erős versenyzőjének tartottam. A széria folytatásaként a SteelSeries elhozta az Arctis Nova 5-öt, amely sok pontban a tradíciókat folytatja, más ponton viszont ott újít, ahol az előd hiányosságait valóban ki kellett egészíteni. Lássuk hát, hogy a SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless mire képes.

A MINDENES HEADSET

A SteelSeries Arctis Nova 5 elsősorban videojátékra tervezett headset, annak minden alapvető funkciójával. Beépített, mechanikailag ki- és visszahúzható mikrofont tartalmaz, két nagy kagylója hosszú távú játékos napokat és éjszakákat is kényelmesen fed be. Hangképe semleges, de szoftverrel konfigurálható és színezhető.

A viselése utcán sem ciki, teljesen jól passzol azokhoz a pillanatokon is, amikor az ember valami zúzós zenével akarja kikapcsolni a villamos törzsközönségét, vagy egy parkban szeretne a napsütés mellé lo-fi beateket hallgatni. És ami a legjobb, a Nova 5 végre megkapta a valódi wireless kapcsolatot - végre natívan támogatja a Bluetooth (pontosabban a BT5.3 változat) adta lehetőségeket.

KÉKFOGÚ

Természetesen nem kellene eldobni magunkat attól, hogy 2024-ben egy eszköz képes a Bluetooth kapcsolatra, de a termékportfóliók ismeretében ez még mindig egy érdemi újítást hozhat, amikor generációt vált egy készülék. A Nova 4 is tudott wireless módon csatlakozni, de egy dongle kellett hozzá. Az USB-C kiegészítő most is ott van a dobozban, ha az ember így szeretne pl. direkt kapcsolatot a Nintendo Switch, a PlayStation 5 vagy a Meta Quest készüléke és a headset közé, akkor megteheti most is. De ahogy a Nova 4-nél is előjött, zsebretett mobilunkhoz meglehetősen bátor egy lötyögős kiegészítőt csatolni (így is sokan küzdünk az USB-foglalatok kopásával). Most ez a probléma a BT megjelenésével megoldódott. Sőt, a natív Bluetooth rétegnek köszönhetően (ahol a csatlakozás teljesen hasonló módon működik, mint más hasonló készülék párosításnál) nem csak a mobilos zenehallgatás, filmnézés, de a mobile-gaming is kaphat egy kis löketet, vagy a párhuzamos használat - de erről majd beszélünk később. Apropó, dongle és „connectivity”: az Xbox-hoz ismét külön úton ér el a Nova 5; külön változat van fenntartva az X-es kollégáknak 5X néven.

Fontos azt is tudni, hogy a 3D „spatial” megoldásokkal is kompatibilis az eszköz. Simán működik a Tempest Engine PS5 játék közben, és ahogy fentebb is írtam, gyors váltásra is lehetőség van a két kapcsolódási mód között, paralell használat közben. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a Nova 5 képes egyszerre kommunikálni mondjuk a PlayStation konzolunkkal és a telefonnal. Ha jön a hívás, gombnyomásra váltasz és telefonálsz, majd vissza a játék hangjához, ha lement a hívásod. Praktikus, nem?

INTER FÉSZEK

A fejhallgató csomagolása most is ötletes, játékos - tökéletesen illeszkedik a SteelSeries kapcsán kialakult brand-érzéshez. A készülék külcsíne pedig szinte megegyezik a korábbi kiadással, beleértve sajnos annak puha műanyag burkolatát is. Van külön mikrofon gomb, amivel némítható/bekapcsolható a bemeneti pont. A hangerőszabályzáshoz egy forgó szabályzó tartozik, amivel azonnal letekerhető a hangerő. Az "azonnal" néha sajnos véletlenül is megesik, mert elég lágyan forog a tekerentyű, akaratlan matatásnál is el tudja az ember mozdítani. Mindenesetre a kezelés általánosságban ergonomikus, a kialakítás pedig a kategóriának megfelelő benyomást ad az embernek.

A termék üzemideje is dicséretes: a készítők hatvan órát ígérnek, amit mi a tesztelés során nem is értünk el, ergo hetekig használható egy jól feltöltött Nova 5. De ha napi nyolc órát reszeled az online ellenfeleket, akkor is kitart egy hétig a móka. Az USB-C csatlakozónak köszönhetően pedig akár 6 órányi extra üzemidőt érhetünk el 15 perc rátöltéssel, ami bőven elegendő akár egy teljes napi használathoz is.

FEJRE TERMETT

A fejhallgató kobakhoz való illeszkedése belülről nagyon kényelmesnek hat. Nincs kis fejem, mégis komfortosan ül rajta a dinamikus szövetpánttal simuló headset. A tükörben ugyan látszik, a kagylók felső része jobban behajlik, így magassági irányban mintha egy kis aszimmetriát lehetne megfigyelni, de lehet az én bucimmal van a probléma - viselés közben fel sem tűnt a jelenség. Kifejezetten jól jött, hogy a tesztidőszakkal belenyúltam a június eleji kánikulába - volt lehetőségem egész nap légkondi nélküli irodában tesztelni a headsetet. A szellőzést biztosító szövetborítások miatt kifejezetten kényelmes érzés fenn tartani a kütyüt, és az irodai munka során a Teams-használat, a Tidal-hallgatás és némi gyors gaming mellett is helyt állt a Nova 5.

Volt pillanat, amikor kicsit hiányoltam az aktív zajszűrést, de tudomásul kell venni, hogy ez önmagában (pl. integrált megoldásként) nem része a csomagnak, mint ahogy a HiFi/HD-audio kezelése sem. Apropó, aktív zajleválasztás mégiscsak van, de csak PC-n és csak a Sonar használatával. A mikrofon amúgy kenterbe ver szinte minden korábbi megoldást, de ezen nem is csodálkozom – a ClearCast 2.X technológia mögé 32 KHz és 16-bit felbontású céláramkört pakoltak a tervezők. (Az nem teljesen tiszta, hogy a 32 KHz mintavételezés az valójában 16 KHz-es frekvenciatetőt jelent-e, de ez így is bőven elegendő és széles sáv ez az emberi hang átviteléhez.)

HANGOK A FEJEDBEN, APP A KEZEDBEN

A készülék egyébként sem a nagyfelbontású hifizők célcsoportjának készült. Érdekes, hogy ismét 22 kHz a teteje a specifikációnak (a neodímium meghajtók pedig 36 Ohmosak). A szokásosnál magasabb frekvencia korlát ellenére a Nova 5 teljesen hasonló "matt-közép" hangképet képvisel, mint elődje. Ezt én szeretem, mert így nem egy agyonszínezett audio-világba csöppenek, hanem a referenciához közelít a reprodukált hang, ami a zenénél és játéknál is az alkotók szándéka szerinti leképzést segíti. A játékok során továbbra is kiváló az aura-érzet, ami zenénél is előjön, a színpadkép korrekt megjelenítésével. A magasabb hangtartományban lévő részletezés viszont továbbra sem annyira erőssége a drivereknek.

SteelSeries Sonar szoftver még mindig itt van és természetesen részét jelenti a Steel fejhallgatós infrastruktúrájának. Most is fő funkcióként az EQ-val való játszadozást kínálja a progi - ezzel variálható az erőszakos tónusok nélküli hangzásvilág. Viszont a Sonar megintcsak egy plusz applikáció, egy az oprendszerre telepedő extra réteg (olvassátok csak a panaszkodó Reddites topikokat). Fából vaskarika - egyszerűen a játékok "headphone" beállítását akkor sem fogja lehagyni a Sonar, ha a készítők ezt váltig állítják. A program leginkább abban segít szerintem, ha a személyes hallásunkhoz, vagy a fejhallgató sajátságaihoz akarjuk az egyes játékok profiljait szabni, ehhez viszont elhivatottság és tapasztalat kell. Vagy a nagy újdonság, a Nova 5 néven telepíthető mobilos applikáció, amiben mindez megtalálható konyhakészen, PC-s varázslás nélkül!

APP-ban az erő

Vannak tehát előre beállított hangprofilok, de ráadás extraként a Nova 5 egy mobilos applikációval érkezik, amiben összesen száztíz darab, adott játékhoz konfigurált preset tanyázik! Ez a gaming közbeni párhuzamos mobil-konfiguráció teljesen új megközelítés (legalábbis én eddig ilyennel nem találkoztam), és ennek megfelelően tényleges extra kényelmet tud adni a konzolos játékosoknak.

A testreszabást tehát menet közben is megtehetjük az applikáció segítségével. Az app egyébként elég letisztult. A presetek beállítása mellett például limitert lőhetünk be, vagy a mikrofon hangerejét mókolhatjuk. Persze ízlés kérdése továbbra is az, hogy ki mennyire szeret az applikációban vagy a Sonarban elmélyülni – elsősorban azok fognak jól járni a Nova 5-tel, akik amúgy is szeretnek ilyesmikkel szöszmötölni és vágynak egy mindenes headsetre.

VALÓBAN MINDENES?

Igen, az. Legyen szó játékról, zenéről, munkáról, a SteelSeries Arctis Nova 5 helyt áll. Eközben, bár a középkategória polcára helyezik kb. 55-60 ezer forintos árával, a készítői a sok-sok extra lehetőségei, kényelmes kialakítása és jó hangképe miatt a „megfizethető luxus” címkét is ráhúzták. Akik a valódi luxust ismerik, azok tudják, ez némiképp túlzásnak számít. Viszont az is biztos, hogy az egyszerűbb headsetkről felfelé törekvők számára méretes lépés lesz előre az Arctis Nova 5 széria. Ha a négyesről frissítenél, akkor is van értelme továbbmenni – a Bluetooth sok korábban megélt kényelmetlenséget megszüntet. Az applikáció, a gyors csatlakozási és konfigurációs újítások pedig az átlag geek számára is értékes lehetőségeket kínálnak, kategóriájában kiemelkedő hangkép és térhatás mellett. Még nem high-end, de ezekkel együtt talán már nem is középkategória.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

3 órája
1

Heti megjelenések

15 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
2

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

5 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

8 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==