[Teszt] Persona 4 Golden - a konzolos újrakiadás

Persona 4 Golden - a konzolos újrakiadás

JigokuHorváth Katalin2023.01.22. 15:32

A Persona 4 Golden a 2008-ban, eredetileg PS2 konzolokra kiadott Persona 4 feljavított és bővített változata. Egy igencsak elismert japán szerepjáték, amit bár eddig csak PS Vitán (illetve tavalytól PC-n is) játszhattunk, de végre mai konzolokon is elérhetővé vált. Lássuk, hogy teljesít ma a négyes számú Persona!

A Persona 4 Golden története 2011 áprilisában veszi kezdetét. Főhősünk, Narukami Yuu (akit ha szeretnénk, a játékban másképp is elnevezhetünk) ekkor érkezik meg a világvégén is túl fekvő japán kisvárosba, Inabába. A szülei egy évre külföldre mentek dolgozni, így erre az időszakra a középiskolás fiút az itt élő, kislányát egyedül nevelő Dojima nagybácsi gondjaira bízzák.

Yuu korábban a nagyvárosban élt, így nagy váltás számára a vidéki élet, amit nem könnyít meg az a groteszk gyilkosságsorozat sem, ami közvetlenül az érkezése után veszi kezdetét Inabában. Ahogy az apró települést ellepő köd feloszlik, sorra bukkannak fel a kegyetlenül meggyilkolt emberek maradványai, akik hihetetlen módon tetőre szerelt antennáról vagy a villanyoszlopról lógnak le.

Közben a diákok körében egyre többet emlegetik a „Midnight Channel” legendát is, amely szerint ha esős napokon, éjfélkor a kikapcsolt tévét nézzük, megpillanthatjuk benne a lelki társunkat. Kíváncsiságból Yuu is kipróbálja, ám arra nem számít, hogy a tévéhez érve átjárót nyit egy másik világba… Ahogy pedig pár új barátjával az ismeretlen világba kerülnek, hamar kiderül, hogy a misztikus gyilkosságok és a Midnight Channel világa között közvetlen összefüggés van.

A rendőrség bár kitartóan nyomoz, ám tehetetlenek. Így amikor Yuu egyik ismerőse, a bájos Yukiko tűnik el, az új osztálytársaiból verbuvált, illetve a másik világból származó furcsa medvével kiegészülő csapat a saját kezébe kénytelen venni az irányítást, hogy végére járjanak a bűntényláncolatnak, és megmentsék a barátjukat. A viszonylag egyszerűen induló küldetésük idővel azonban sokkal komolyabb és meghökkentőbb fordulatot vesz…

Talán már ebből a velősebb felvezetésből is érzékelhető, hogy a Persona 4 Golden történetének egyértelműen a gyilkosságok utáni nyomozás áll a középpontjában. De ennél sokkalta több tartalommal, mondandóval és értékekkel bír: egyszerre feszültséggel és fordulatokkal teli krimi, a szereplők önmaguk elfogadásáért folytatott epikus küzdelme, de még egy tükör is, amelyet elénk tartva mi magunk is elgondolkozhatunk azon, mitől is vagyunk önmagunk vagy egyediek.

A Persona 4 Goldent nem lehet eléggé dicsérni: korát meghazudtoló gondolatokkal és témákkal foglalkozik, ráadásul egy nagyszerűen narrált, hangulatos történetben, végtelenül szerethető karakterekkel, különleges hangzásvilággal. Bár nem egy rövid játék (különösen, ha minden endinget végig szeretnénk nézni), de megéri rászánni az időt, mert meghatározó élményt nyújthat.

A játék leginkább két fő elemből tevődik össze: az egyik az általános napközbeni tevékenységeket takarja. Mivel Yuu diák, így iskolába kell járnia, ahol ismerkedhet a többi tanulóval, dolgozatokra kell készülnie, illetve az iskolán kívül is akadnak teendői, például az átmeneti otthonában. Bár kezdetben szűkebb az általunk bejárható tér, de egy idő után nemcsak Inabát fedezhetjük fel jobban, de pár környező, érdekesebb helyszínre is ellátogathatunk.

Persona játékok lévén a napközbeni tevékenységeknek fontos szerep jut: ezekkel növelhetjük Yuu statjait, ilyenkor vásárolhatunk a különféle üzletekben, illetve sok lehetőség akad egyes emberi kapcsolatainkat is ápolni (legyen szó akár a nyomozócsapatunkról, akár Inaba lakosairól).

Minden egyes ilyen napközbeni tevékenység a segítségünkre lehet abban, hogy a Midnight Channel világába lépve hatékonyan tudjuk harcolni az ott élő ellenséges lényekkel, a Shadow-kkal, miközben próbáljuk kimenteni az ott rekedt áldozatokat. Ez ugyanis a játék másik fő eleme, és igazán kiegyensúlyozottan akkor tudjuk játszani a játékot, ha Yuu hétköznapi tevékenységeit és a TV világban folytatott küzdelmeit ki tudjuk balanszolni.

Yuu és csapata szerencsére mind képes Personákat használva küzdeni (Yuu a „szokásos” recept szerint tudja váltogatni a Personákat, míg a többieknek egy adott Personája van). A dungeonok tematikára eléggé különbözőek, de mivel egy sablonra épültek (például a Persona 5-tel ellentétben nincsenek benne különösebben interaktív elemek, amik megtörnék a dungeon crawler-jellegét), így azért egy kicsit egysíkúnak érződhetnek így idő után.

A harc körökre osztott, és számos lehetőség közül választhatunk: támadhatunk az adott szereplő fegyverével, használhatunk Persona képességeket vagy itemeket, védekezhetünk, vagy el is menekülhetünk. Emellett az Analysis funkcióval megnézhetjük az egyes Shadow-k statjait, a Tactics menüben pedig beállítható, milyen hozzáállást tanúsítsanak az egyes csapattagok az ő körükben (ha szeretnénk, közvetlenül mi is irányíthatjuk őket).

A harcok elég látványosak, és mivel az ellenségek erősségei és gyengéi is változatosak, így mindig lesz lehetőség taktikázni. Különösen megéri az ellenség gyengeségét felfedezni és célzottan azt támadni, mivel minden ilyen alkalommal a földre küldhetjük őket, és egy bónusz támadást kapunk (ezek stackelhetők is ráadásul). Amennyiben minden ellenséget ledöntünk a lábáról, a partynk összes harcképes tagja részt vehet az All-Out-Attack-ben, ami egy nagyon erős kombinált csapást mér minden ellenségünkre.

Érdemes minél több időt tölteni a társainkkal, mert így nemcsak jobban megismerhetjük őket és az egyéni problémáikat vagy élethelyzeteiket, de a kapcsolatunkat (Social Link) magasabb szintre emelve erősebb Personákat fúzionálhatunk magunknak, illetve a harcok során a szereplők is egyre több különleges fogással tudnak hozzájárulni a sikerünkhöz. A Personák önmagukban is elég változatosak, ahogy a képességeik is, így rengeteg különféle stratégiát tudunk rájuk alapozni. Aki szeret ilyesmivel foglalkozni, azt a játék garantáltan elkényezteti.

A játék történetén nem változtattak (minden korábbi játékfunkció, illetve a TV Listings is megmaradt), ám remaster lévén több olyan új funkció bekerült a játékba, amik modernebb érzetet adnak a Persona 4 Goldennek. Ilyen például a Quick Save funkció, aminek hála a dungeonokban nem vagyunk arra kényszerítve, hogy állandóan visszatérjünk a bejárathoz manuális mentést csinálni.

Emellett a játék nehézségét is tudjuk állítani: nem kell mindent előről kezdenünk, ha nagyobb kihívásra vágyunk, vagy könnyíteni szeretnénk a játékmeneten. Az öt nehézségi fokozatból (Very Easy, Easy, Normal, Hard, Very Hard) bizonyára megtaláljuk a számunkra kényelmeset.

A látvány láthatóan fel lett javítva (különösen a visual novel-jellegű párbeszédek alatt mutatott karakterikonok lettek gyönyörűek, illetve összképileg is szép lett a látvány), a játék is nagyon simán fut, de ettől függetlenül sok ponton így is érződik, hogy egy régi játékról van szó: a szereplők továbbra is a PS2-verziós modellekként jelennek meg a képernyőn. A mozgásuk sokszor szögletes, és hiába lettek élesek és lettek felruházva szebb textúrákkal, élettelen babáknak hatnak, amiknek még a szája sem mozog, ha beszélnek. (Retro játékosokat nem feltétlenül zavar az ilyesmi, de a modernebb látványvilághoz szokott játékosoknak kizökkentő lehet, főleg az elején.)

Emellett sok jelenetben hiába javították fel a legtöbb textúrát, így is maradtak (főleg feliratok), amik ugyanúgy pixelesek. Nem túlzottan zavaróak, de helyenként ki lehet őket szúrni. Ugyanígy az animációs jelenetek hiába szépek, míg egy PS Vita apróbb képernyőjén kimondottan gyönyörűnek hatnak, egy modern tévén sokszor zavaróan alacsony felbontásúnak látszanak.

Korábban nem volt lehetőség visszanézni a Social Link jeleneteket, de végre kaptunk egy Album funkciót, aminek hála nemcsak újra átélhetjük az egyes jeleneteket, hanem más választási lehetőségeket megcélozva a korábban kihagyott reakciókat is megismerhetjük (a tényleges játékbeli választásunkat utólag már nem befolyásolja, de kellemes adalék).

Ami nagyon nagy bónusz, hogy végre az angol hangsáv mellett a japán is belekerült a játékba. És nem vagyunk arra sem korlátozva, hogy csak az egyikkel vagy csak a másikkal vigyünk végig egy teljes végigjátszást, mert bármikor váltogathatunk a kettő között (annyi, hogy a főhős névsorrendje az aktuális nyelvek megfelelően megváltozik).

A Persona 4 Golden nagyon sok aspektusból fantasztikus játék. Bár ez a remaster lehetett volna jobb vagy alaposabb is (főleg látványvilág szempontjából), de végre elérhetővé vált modern konzolokra is. Aki szerette a játékot, annak is megérhet egy újrajátszást ebben a formában, de különösen azoknak lehet jó lehetőség leülni elé, akiknek eddig kimaradt.

PLATFORM PS Vita, PC, PS4, PS5 (tesztelt), Xbox One/Series (GP), Nintendo Switch KIADÓK Atlus, Sega, SEGA of America, Atlus USA FEJLESZTŐK Atlus, P Studio, iXIT Corporation, Preapp Partners Co., Ltd. MEGJELENÉS 2023. január 13. ÁR 7000 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Komplett kiadást kap a Horizon Forbidden West

A DLC-n túl más extra is lesz a PS5-re és PC-re érkező pakkban.

6 órája

Mega Man X Dive (Offline)

A Mega Man X sorozat sok szempontból az örökös kedvencek közé tartozik. A Capcom generációkon át formálta a felturbózott Kék Bombázó receptet, de valahol talán az X1-2-3 környékén volt a csúcson...

22 órája

Ingyen rettegés: kódot oszt a Man of Medan PC verziójából a Bandai Namco

A sokktóberre való készülődés első állomása a Dark Pictures első epizódja lehet.

1 napja

NBA 2K24

Az idei NBA 2K játék borítóján Kobe Bryant látható, és nehéz nem párhuzamot vonni a sorozat és a játékos között. Kobe egy zseni volt, az első játékos Jordan után akinél komolyan lehetett arról beszélni, hogy veszélyeztetheti a levegő urának GOAT (Greatest Of All Time) státuszát...

1 napja
2

Megjelent a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

A DLC-hez launch trailert is kapunk.

1 napja
7

Switchre jönne a Red Dead Redemption 2?

Egy hivatalos brazil oldalon tett bejegyzés borzolta fel a kedélyeket.

1 napja
6

Samba De Amigo: Party Central

A Sonic Team Samba de Amigo szériája egészen 1999-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor jelent meg a japán játéktermekben, majd egy évvel később otthoni gépen, avagy Sega Dreamcast-re a rumbatökös ritmusjáték.

1 napja
1

Októberben távozik Kamiya a PlatinumGames-től

A társalapító 15 év után hagyja ott a stúdiót.

2 napja

Heti megjelenések

2 napja
3

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

5 napja
10

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

5 napja
15

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

5 napja
4

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

6 napja
5

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

6 napja
7

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

6 napja
5

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

6 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

7 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

8 napja
41

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

8 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

8 napja

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