[Teszt] Paradise Lost

Paradise Lost

siklaraSimon Klára2021.03.31. 10:00

A második világháborúnak nem volt nyertese és húsz évvel tovább tartott, míg a németek be nem vetették az atombombát, Európát így élhetetlen radioaktív senkiföldjévé téve. A Paradise Lost egy retro-futurisztikus narratív kaland egy elhagyatott náci bunkerben válaszokat kereső 12 éves kisfiú szemszögéből.

Szymon édesanyja halála után jobb ötlet híján nekivág a kietlen lengyel vidéknek, mígnem egy hatalmas földalatti náci bunkerre nem bukkan. Mindössze egy fényképet visz magával, amelyen anyukája oldalán egy neki minden bizonnyal fontos, a fiú számára azonban ismeretlen férfi áll egy horogkeresztes zászló előtt, így aztán Szymon feltett szándéka kideríteni a férfi személyazonosságát. Más kérdés, hogy az egészen döbbenetes méretű és a sci-fi határát súroló technológiákat felvonultató bunkerben olyan válaszokra és szörnyű titkokra is bukkan, amelyekre semmi nem készíthette fel.

A hangzatos bevezető ellenére a Milton emberiség bukásáról szóló epikus költeménye nyomán elnevezett Paradise Lost egy kifejezetten lassú sodrású kaland, amelyben ámulatba ejtő helyszínek sorát járhatjuk végig olykor idegőrlően csigalassú tempóban, miközben írott szövegek és hangfelvételek alapján kirajzolódnak előttünk a bunker mindennapjai, illetve utolsó órái. A kezdetben nyomasztóan magányos bóklászást váratlanul színessé teszi egy Ewa nevű lány felbukkanása, aki rádión és a bázis más kommunikációs csatornáin keresztül veszi fel a kapcsolatot Szymonnal, és arra kéri, keresse meg és mentse ki az őt fogva tartó irányító központból.

A Firewatch-hoz hasonlóan egy másik, nem jelenlévő főszereplővel beszélgetés érdekes csavart visz a történetbe, ugyanakkor a kezdeti néma megfigyelésnek is hagy teret, miközben szép lassan a történet is három fő szálra bomlik szét, csak hogy a befejezéskor kielégítő módon összefussanak. Egyfelől egyre izgalmasabb Ewa kiléte, ellentmondásos viselkedése és a két főszereplő kapcsolatának mindig változó dinamikája, másrészt ott van Szymon édesanyjának titokzatos múltja, harmadrészt pedig egyre többet tudunk meg a németek által létrehozott utópisztikus földalatti társadalomról. Itt plusz adalékként bonyolítja az összképet az atomháborút túlélők társadalmi megosztottsága és a belső konfliktusok, amelynek főbb eseményeit archaikus számítógép terminálokon keresztül ismerhetjük meg. Ezek amellett, hogy érdekesek, egy komoly logikai gubancot vetnek fel azáltal, hogy a múlt (elvileg rögzített) eseményeit valamiért interaktívan játszhatjuk vissza, olykor döntéseket hozva a bunkert irányító AI számára, amelyek minimálisan még a történet kifutását is befolyásolják.

A még szláv pogány "vallási" vonalat is felvonultató cselekmény időnként a kelleténél kissé nehezebben követhetővé válik, a főbb fordulatok eléggé kiszámíthatóak, ráadásul a szereplők közti kémia sem igazán éri el azt a szintet, amit mondjuk a Firewatchban. Azt viszont meg kell hagyni, hogy a befejezés az érzelmi katarzis elmaradása ellenére is felér egy gyomrossal. Mivel egy mindössze 3-5 óra alatt végigjátszható narratív kalandjátékról van szó, további részletekbe nem is mennék, de a rendkívül kreatívan felépített világ mellett a szemkápráztató grafika és a változatos helyszínek, valamint a párbeszédek által közvetített atmoszféra egészen magával ragadó. Ami néha elég zavaró, az a mesterségesen visszafogott tempó, ami szinte műfaji sajátosság: az andalgós gyaloglás mellett számtalanszor kell végignéznünk ugyanazokat a lassú animációkat, valahányszor felmászunk és lemászunk, lenyomunk egy kilincset, meghúzunk egy kart, vagy akár csak felveszünk egy darab papírt.

Bánatomra a környezet teljes felfedezésének a szándékos korlátozásában is bűnös a Paradise Lost. Erre a legjobb példa a történet vége felé egy helyszín, ahol három ajtóból csak kettőt nyithatunk ki, holott mindegyik szoba kulcsfontosságú információt rejt. Mivel manuálisan menteni és a korábbi fejezetekhez visszamenni sem lehet, ez nyilvánvalóan az egyébként teljesen lineáris kaland játékidejének a kitolásáról szól, vagyis ha mindent látni akarsz, kétszer kell végigaraszolnod a bunkert, miközben a kimaradó dolgok annyi pluszt nem adnak, hogy igazán megérje. Egyszer azonban mindenképp érdemes, mert tényleg egészen elképesztő világ tárul elénk és a fene sem gondolta volna, hogy egy földalatti bázis ennyiféle arcát ismerhetjük meg mindössze pár óra alatt. Ismét nem szeretnék poénokat lelőni, de vasútállomástól kezdve az indusztriális öntödén és vágóhídon át a német elit számára létrehozott mesterséges luxusvárosig van minden, a befejező helyszínek pedig egyszerre rém nyomasztóak és egészen meseszerűek.

Kár, hogy a kétféle befejezés és bizonyos történeti adalékok megismeréséhez nem túl elegáns, és kissé komótos módon kényszerít minket két teljes végigjátszásra a program, miközben bizonyos eltérések logikailag is nehezen magyarázhatóak. A Paradise Lost nem annyira a történetével és szereplőivel, hanem elsősorban az alternatív történelmi valóságot bemutató világából táplálkozó különleges hangulata és a részletesen kidolgozott, lenyűgöző helyszínei révén fog hosszabb távon megmaradni az emlékezetünkben.

Platform: PC (tesztelt), PS4, X | Kiadó / Fejlesztő: All in! Games / PolyAmorous | Megjelenés: 2020. március 24. | Ár: Kb. 4500 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

11 perce

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

12 órája
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

20 órája
4

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

1 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

1 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

1 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

3 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

3 napja
21

Heti megjelenések

3 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

5 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

6 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

7 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

7 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

7 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

8 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

8 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

8 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

9 napja
8

Heti megjelenések

2024.04.08.
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==