[Teszt] Lost Judgment

Lost Judgment

KennyKern Péter2021.09.25. 15:44

A Lost Judgment a Yakuza széria mellékága, amely a japán alvilági viszontagságok helyett, egy magánnyomozó életébe enged bepillantást. Amennyiben kategorizálnom kellene, akkor legjobban a japán szimulátort aggatnám rá. Helyszíne Kamurocho és Isezaki Ijincho, melyek a való életben is létező negyedek újragondolásai. Kabukichó ismerős lehet az első részből, amely Tokió Vörös lámpás és szórakoztató része, amely rengeteg bárral, étteremmel, éjszakai klubbal, hotellel rendelkezik és sokan azt a nevet aggatják rá, hogy a városrész, amely sohasem alszik. Isezakichó ellenben Jokohama város bevásárló kerülete, mely szintén nyüzsgő és számos szórakozóhellyel bír, bár egy picit nyugodtabb – ez most a fő helyszínünk.

A városrészeket teljesen bejárhatod. Az éttermekbe, ha kedved tartja, akár egy miso levesre is betérhetsz, de ha szórakozásra vágysz, akkor a SEGA játéktermeibe is elmehetsz. Szomorú hír, hogy pont a héten zárta be kapuit az ikonikus Ikebukuro Gigo, a SEGA 9 emeletes Árkádja, így három évtized után véget ért a SEGA arcade-szcéna – itt a játékban ennek a másolatát kapjuk, így virtuálisan még átélhetjük milyen érzés is lehetett ebben szórakozni. A játékterem gépei nem csak díszletek, így játékok vannak a játékban - 8 játéktermi game érhető el már az elejétől, igaz a többsége az első részből lehet ismerős. Olyan remekművek vannak benne, mint a Virtua Fighter 5 eredeti változata, de az 1985-ös Space Harrier is hatalmas vigyort ragasztott az arcomra. Ritkaságok is vannak, mint a Sonic verekedős játéka a Sonic the Fighters, illetve a Motor Raid, ami Wipeout szerű 3 dimenziós űrverseny. Ami a legjobban meglepett, hogy a magánnyomozó irodájában fellelhető életem első konzol gépe, egy Sega Master System is, ami szintén működik. Hihetetlen nosztalgikus érzés volt, amikor bekapcsoltam és megjelent a klasszikus 8 bites SEGA logó és szignál. Alapból 8 cím szerezhető be rá, de 4 játék külön DLC formájában is megvásárolható. Teljes értékű emuláció, rengeteg filterrel és gyorsmentés lehetőséggel. Alex Kidd, Fantazy Zone, Secret Command - csak hogy pár nagyágyút megemlítsek. A városban rengeteg elfoglaltság van ezeken kívül, mint például golfozás, darts, madzsong, így nem fogunk unatkozni a minijátékokkal sem.

A történet középpontjában Yagami Takayuki, azaz a kabukichói Sherlock áll (japánban fut egy népszerű anime és manga is ezen a néven). Yagami korábban a legjobb védőügyvéd volt, mivel szinte nem volt olyan eset, amit ne nyert volna meg. Karrierje akkor szakadt meg, amikor az egyik ügyfele, akit megvédett, később szabadlábon megölte az egyik társát. Az eset után visszavonult, majd 3 évvel később hozta létre magánnyomozó irodáját, ahol számos ügyet oldott meg. A sorozatgyilkosról szóló első rész után, most egy bizonyos Ehara Akahiro volt rendőr szexuális zaklatás ügyébe csöppenünk, aki nem mellesleg összefüggésbe hozható egy kegyetlen gyilkossággal is. Yagami és csapatának feladata az ügy felgöngyölítése. Nem szeretnék spoilerezni, de annyit még elmondhatok, hogy rengeteg bizarr, néhol megmosolyogtató, de bizonyos esetekben drámai eseményekre számíthat az, aki neki vág a kalandnak. Fő téma a zaklatások és az ebből adódó öngyilkosságok az iskolai környezetben – a játék jelentős hányadát egy középiskolában töltjük majd, ahol a depresszív, néhol felzaklató ügyek mellett némi könnyed mellékküldetésekbe is belecsöppenünk majd. Ilyen lesz például az iskolai táncverseny is, ahol Beatmania/DJMax szerű játékmenettel kell teljesítenünk a feladatot.

Játékmenetben az első epizódhoz képest sokat nem változtattak a fejlesztők, bár annál jóval lassabb és kevésbé feszes a történetvezetés véleményem szerint, de a választott témának és a csendesebb Jokohamának köszönhető mindez. Legtöbbször hosszas beszélgetéseket kell meghallgatnunk, ahol kérdéseket tehetünk fel és bizonyítékokat mutathatunk be, amelyekkel közelebb leszünk a rejtély megoldásához. Ezeket a párbeszédeket remekül megírták és nagyon mélyek tudnak lenni, így soha nem fogjuk unni őket – persze a remek kétsávos (japán-angol) szinkronmunka is hozzátesz az élményhez. A karakterek személyiségei egytől egyig el lettek találva és ezekhez jól illeszkednek a színészek hangjai is. A dialógusokon túl sokszor vizsgálódnunk kell, kutatni, keresni a helyszíneken, néhol lopakodni, követni a gyanús személyeket. Persze akcióban sincsen hiány! A nyitott világban sokszor belefutunk Yakuzákba, különböző iskolai bandákba, akik nem kerülik az erőszakot. Ilyenkor beat ’em up stílusban kell verekednünk velük, melyhez az első részben látott Tigris és Daru stílushoz még társult a Kígyó harcmodor is. Az új technika az ellenfelek lendületére koncentrál, azok felhasználásával Yagami védekezik, kontrázik majd lefegyverez. A harcok izgalmasak és látványosak, melyekben tereptárgyakkal és EX mozdulatokkal abszurd és vicces jelenetek kíséretében kifektethetők a riválisok.

A fő szál felgöngyölítése mellett rengeteg mellékküldetés vár ránk, melyeket érdemes mind megcsinálni. Az egyes feladatok megoldása, a minijátékok, sőt még a verekedés is pénzt és tapasztalati pontot ad, melyek elköltéséhez okostelefonunk ad segítséget. Ebben tudjuk menedzselni az eszköztárunkat, tudjuk fejleszteni képességünket, változtatni ruházatunkat, felszereléseinket, mindemelett itt lehet olvasni a naplónkat, melyben a megfigyelt személyekről, eddigi vizsgálatokról is kapunk információt.

A nyomozást segítő eszköztárunk hasonló az első részben látottakhoz, így újra van például fényképezőgépünk, amivel bizonyítékokat örökíthetünk meg, van hangradarunk, amellyel lehallgathatunk gyanús személyeket, és van egy jel detektorunk is, amivel tárgyakat kereshetünk, illetve az első részhez képest újdonság, hogy van egy új társunk is Ranpo, a detektív kutyus, aki sokszor elvezet a keresett személyekhez.

Látványban a Lost Judgment előrelépést mutat az elődhöz képest. Részletgazdagabb környezetet, remek fény effekteket, és az első részben látottaknál részletesebb karaktermodelleket kapunk. Nextgen konzolokon lehetőség van a 4K/30 fps és a 1440p/60 fps között választani – én az utóbbit ajánlom. Xbox Series X-en teszteltem a játékot, de megnéztem PS4-en is. Látványban ez a változat sem szégyenkezhet, de a képkocka frissítés itt már az alacsonyabb felbontás (sima gépen 900p, Prón 1080p) ellenére is csak 30 fps, ami a nextgen változat performance módja után kevésbé gördülékeny és élvezetes.

Összeségében nagyon kedvelem és meg vagyok elégedve a Judgment második részével. Remek történetvezetés, jól felépített karakterek, számos minijáték és több mint 50 órás tartalom, amit nyújt. Ami miatt kevesebb pontot adtam rá az annak köszönhető, hogy az első részhez képest kevés az újdonság, rengeteg dolgot átemeltek onnan, és az első rész izgalmasabb, feszesebb volt véleményem szerint.

Pontosan
8
Platform: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S (tesztelt)
Kiadó: SEGA | Fejlesztő: Ryu Ga Gotoku Studio
Megjelenés: 2021. szeptember 21. | Ár: 18-20.000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

18 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==