[Teszt] Lost Judgment

Lost Judgment

KennyKern Péter2021.09.25. 15:44

A Lost Judgment a Yakuza széria mellékága, amely a japán alvilági viszontagságok helyett, egy magánnyomozó életébe enged bepillantást. Amennyiben kategorizálnom kellene, akkor legjobban a japán szimulátort aggatnám rá. Helyszíne Kamurocho és Isezaki Ijincho, melyek a való életben is létező negyedek újragondolásai. Kabukichó ismerős lehet az első részből, amely Tokió Vörös lámpás és szórakoztató része, amely rengeteg bárral, étteremmel, éjszakai klubbal, hotellel rendelkezik és sokan azt a nevet aggatják rá, hogy a városrész, amely sohasem alszik. Isezakichó ellenben Jokohama város bevásárló kerülete, mely szintén nyüzsgő és számos szórakozóhellyel bír, bár egy picit nyugodtabb – ez most a fő helyszínünk.

A városrészeket teljesen bejárhatod. Az éttermekbe, ha kedved tartja, akár egy miso levesre is betérhetsz, de ha szórakozásra vágysz, akkor a SEGA játéktermeibe is elmehetsz. Szomorú hír, hogy pont a héten zárta be kapuit az ikonikus Ikebukuro Gigo, a SEGA 9 emeletes Árkádja, így három évtized után véget ért a SEGA arcade-szcéna – itt a játékban ennek a másolatát kapjuk, így virtuálisan még átélhetjük milyen érzés is lehetett ebben szórakozni. A játékterem gépei nem csak díszletek, így játékok vannak a játékban - 8 játéktermi game érhető el már az elejétől, igaz a többsége az első részből lehet ismerős. Olyan remekművek vannak benne, mint a Virtua Fighter 5 eredeti változata, de az 1985-ös Space Harrier is hatalmas vigyort ragasztott az arcomra. Ritkaságok is vannak, mint a Sonic verekedős játéka a Sonic the Fighters, illetve a Motor Raid, ami Wipeout szerű 3 dimenziós űrverseny. Ami a legjobban meglepett, hogy a magánnyomozó irodájában fellelhető életem első konzol gépe, egy Sega Master System is, ami szintén működik. Hihetetlen nosztalgikus érzés volt, amikor bekapcsoltam és megjelent a klasszikus 8 bites SEGA logó és szignál. Alapból 8 cím szerezhető be rá, de 4 játék külön DLC formájában is megvásárolható. Teljes értékű emuláció, rengeteg filterrel és gyorsmentés lehetőséggel. Alex Kidd, Fantazy Zone, Secret Command - csak hogy pár nagyágyút megemlítsek. A városban rengeteg elfoglaltság van ezeken kívül, mint például golfozás, darts, madzsong, így nem fogunk unatkozni a minijátékokkal sem.

A történet középpontjában Yagami Takayuki, azaz a kabukichói Sherlock áll (japánban fut egy népszerű anime és manga is ezen a néven). Yagami korábban a legjobb védőügyvéd volt, mivel szinte nem volt olyan eset, amit ne nyert volna meg. Karrierje akkor szakadt meg, amikor az egyik ügyfele, akit megvédett, később szabadlábon megölte az egyik társát. Az eset után visszavonult, majd 3 évvel később hozta létre magánnyomozó irodáját, ahol számos ügyet oldott meg. A sorozatgyilkosról szóló első rész után, most egy bizonyos Ehara Akahiro volt rendőr szexuális zaklatás ügyébe csöppenünk, aki nem mellesleg összefüggésbe hozható egy kegyetlen gyilkossággal is. Yagami és csapatának feladata az ügy felgöngyölítése. Nem szeretnék spoilerezni, de annyit még elmondhatok, hogy rengeteg bizarr, néhol megmosolyogtató, de bizonyos esetekben drámai eseményekre számíthat az, aki neki vág a kalandnak. Fő téma a zaklatások és az ebből adódó öngyilkosságok az iskolai környezetben – a játék jelentős hányadát egy középiskolában töltjük majd, ahol a depresszív, néhol felzaklató ügyek mellett némi könnyed mellékküldetésekbe is belecsöppenünk majd. Ilyen lesz például az iskolai táncverseny is, ahol Beatmania/DJMax szerű játékmenettel kell teljesítenünk a feladatot.

Játékmenetben az első epizódhoz képest sokat nem változtattak a fejlesztők, bár annál jóval lassabb és kevésbé feszes a történetvezetés véleményem szerint, de a választott témának és a csendesebb Jokohamának köszönhető mindez. Legtöbbször hosszas beszélgetéseket kell meghallgatnunk, ahol kérdéseket tehetünk fel és bizonyítékokat mutathatunk be, amelyekkel közelebb leszünk a rejtély megoldásához. Ezeket a párbeszédeket remekül megírták és nagyon mélyek tudnak lenni, így soha nem fogjuk unni őket – persze a remek kétsávos (japán-angol) szinkronmunka is hozzátesz az élményhez. A karakterek személyiségei egytől egyig el lettek találva és ezekhez jól illeszkednek a színészek hangjai is. A dialógusokon túl sokszor vizsgálódnunk kell, kutatni, keresni a helyszíneken, néhol lopakodni, követni a gyanús személyeket. Persze akcióban sincsen hiány! A nyitott világban sokszor belefutunk Yakuzákba, különböző iskolai bandákba, akik nem kerülik az erőszakot. Ilyenkor beat ’em up stílusban kell verekednünk velük, melyhez az első részben látott Tigris és Daru stílushoz még társult a Kígyó harcmodor is. Az új technika az ellenfelek lendületére koncentrál, azok felhasználásával Yagami védekezik, kontrázik majd lefegyverez. A harcok izgalmasak és látványosak, melyekben tereptárgyakkal és EX mozdulatokkal abszurd és vicces jelenetek kíséretében kifektethetők a riválisok.

A fő szál felgöngyölítése mellett rengeteg mellékküldetés vár ránk, melyeket érdemes mind megcsinálni. Az egyes feladatok megoldása, a minijátékok, sőt még a verekedés is pénzt és tapasztalati pontot ad, melyek elköltéséhez okostelefonunk ad segítséget. Ebben tudjuk menedzselni az eszköztárunkat, tudjuk fejleszteni képességünket, változtatni ruházatunkat, felszereléseinket, mindemelett itt lehet olvasni a naplónkat, melyben a megfigyelt személyekről, eddigi vizsgálatokról is kapunk információt.

A nyomozást segítő eszköztárunk hasonló az első részben látottakhoz, így újra van például fényképezőgépünk, amivel bizonyítékokat örökíthetünk meg, van hangradarunk, amellyel lehallgathatunk gyanús személyeket, és van egy jel detektorunk is, amivel tárgyakat kereshetünk, illetve az első részhez képest újdonság, hogy van egy új társunk is Ranpo, a detektív kutyus, aki sokszor elvezet a keresett személyekhez.

Látványban a Lost Judgment előrelépést mutat az elődhöz képest. Részletgazdagabb környezetet, remek fény effekteket, és az első részben látottaknál részletesebb karaktermodelleket kapunk. Nextgen konzolokon lehetőség van a 4K/30 fps és a 1440p/60 fps között választani – én az utóbbit ajánlom. Xbox Series X-en teszteltem a játékot, de megnéztem PS4-en is. Látványban ez a változat sem szégyenkezhet, de a képkocka frissítés itt már az alacsonyabb felbontás (sima gépen 900p, Prón 1080p) ellenére is csak 30 fps, ami a nextgen változat performance módja után kevésbé gördülékeny és élvezetes.

Összeségében nagyon kedvelem és meg vagyok elégedve a Judgment második részével. Remek történetvezetés, jól felépített karakterek, számos minijáték és több mint 50 órás tartalom, amit nyújt. Ami miatt kevesebb pontot adtam rá az annak köszönhető, hogy az első részhez képest kevés az újdonság, rengeteg dolgot átemeltek onnan, és az első rész izgalmasabb, feszesebb volt véleményem szerint.

Pontosan
8
Platform: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S (tesztelt)
Kiadó: SEGA | Fejlesztő: Ryu Ga Gotoku Studio
Megjelenés: 2021. szeptember 21. | Ár: 18-20.000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Cotton 100%: SNES és MD újrakiadások jönnek

Emellett PS4 és Switch változatokat is kap a pamutboszi 1994-es játéka.

10 órája

Gleylancer

Hogy mit keres 2021 piacán egy 1992-es MegaDrive shooter? Friss közönséget! A Ratalaika jóvoltából jött vissza a pixelmúltból a játék, amit tényleg érdemes lehet minden shoot 'em up rajongónak újra, vagy elsőre végigpörgetni. Teszt!

11 órája

Jövő héten újra State of Play!

Ismét új adással jelentkezik a PlayStation műsora, ami ezúttal a külsős fejlesztők korábban már látott és eddig be nem jelentett alkotásaira koncentrál.

15 órája

Advance Wars 1+2: csak 2022 tavaszán

A Re-Boot Camp alcímmel ellátott felújítás nem tudta tartani a decemberi megjelenési dátumot. Leghamarabb jövő év tavaszán láthatjuk.

16 órája
1

CD Projekt x The Molasses Flood

A botrányok ellenére egyre növekedő lengyel fejlesztő és kiadó rátette a kezét a The Flame in the Flood és a Drake Hollow fejlesztőire.

16 órája

NetEase Games x Grasshopper Manufacture

Kínai tőkével megy tovább a No More Heroes fejlesztőcsapata. A nyilatkozatok szerint a stúdió működését nem befolyásolja.

16 órája

Focus Entertainment x Douze Dixiemes

A francia kiadóóriás nem áll meg! A Dotemu és a Streum On Studio után most felvásárolta a Shady Part of Me helyi fejlesztőcsapatát is.

16 órája

Among Us: év végén minden konzolra!

Az őrült népszerűségnek örvendő apró független fejlesztés végre az otthoni konzolokra is megérkezik. Készülhetnek a barátok és az ellenségek!

17 órája

Gran Turismo 7: a startvonalnál

Kazunori Yamauchi áhítattal mesél az autóskultúra területeiről és arról, hogyan igyekeznek mindezt átültetni a jövő év elején megjelenő következő részbe.

17 órája
2

Megjelenési dátumot kapott a Grand Theft Auto: The Trilogy - Definitive Edition

Nem egyszerre érkezik a digitális és a lemezes változat a gyűjteményes kiadásból.

1 napja
23

Fény derült a következő The Dark Pictures játék címére

A Man of Medan, a Little Hope és a House of Ashes után jön a The Devil in Me.

1 napja

Elindult a Behind the Beyond Kickstarter kampánya

A csapat szerény, de esszenciális összegért kalapol a közösségi finanszírozós felületen.

1 napja

Jövő év elején jöhet a King Arthur egypontnullás verziója

A sötét lovagsztori megjelenési dátuma mellé egy friss trailert is kaptunk.

1 napja
1

Panorama Cotton: ál 3D-ben is tarol a pamutboszi

Október végén jelenik meg a klasszikus shooter újrakiadása.

1 napja
1

Ilyen lett volna eredetileg a Mass Effect 3 sokat vitatott befejezése

Most először, tíz évet követően megtörténik a nagy leleplezés...

1 napja
5

Life is Strange: True Colors Wavelengths DLC

Röviddel az alapjáték megjelenése után gyorsan megérkezett a Life is Strange: True Colors DLC-je is.

1 napja
3

A múlt hamvaira épít az Apex Legends új szezonja

A Titanfall 2 ismert pilótájával és egy veszélyes vadállatokkal teli szigettel jön az új etap.

2 napja

Új játékmódot hoz a Doom Eternal 6.66-os frissítése

Fény derült a jövő héten érkező ördögi update részleteire: a fő attrakció a Horde Mode lesz.

2 napja

Több módon lesz bővíthető az újgenerációs Xbox

A Microsoft bejelentette, hogy érkeznek a 2 TB-os és 512 GB-os Expansion Cardok az Xbox Series X és S masinákhoz.

2 napja
6

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes - tűzben edzve

A Supermassive sorozata új rémmesével zörgeti rá az ajtót az októberi szezonra. A House of Ashes egy ősi sumér templom titkait kínálja véres, sötét és akcióval teli formában. Teszteltük az epizódot!

2 napja
7