Kaze and the Wild Masks

ne5hVáradi Dániel2021.04.17. 09:00

A '90-es évek végére a platformer műfaj elég erős képviselőkkel rendelkezett már, hiszen olyan nevek bukkantak fel ezekben az esztendőkben, mint Sonic, Rayman vagy éppen Donkey Kong. Amikor mellettük felbukkant egy vagánykodó zöld nyúl, letagadhatatlan volt, hogy mitől olyan ismerősek a mozdulatai. Hasonló nyúlcipőben jár Kaze is, akinek készítőire alighanem nagy hatással volt egy bizonyos Country.

Mivel egy régivágású platformerről beszélünk, ezért a történetet esetünkben is némileg zárójelbe tehetjük, már csak azért is, mert a készítők is inkább indirekt módon tárják azt elénk. A játék elején kapunk egy rövid beköszönő képsort, mely szerint Kaze és barátja, Hogo találnak egy titokzatos tárgyat, mely nem csak csapdába ejti a legjobb barátot, de egyben egy gonosz erőt is szabadjára enged. A feladat innentől viszonylag egyszerű, megoldást találni a cimbi kiszabadítására és visszaállítani a békét Répaföldén.

Ehhez egy hagyományos 2D-s platformer pályáin kell végigküzdenünk magunkat, melyek négy különböző területen találhatóak, az egyes helyszínek régiók végén pedig értelemszerűen a kötelező bossfight sem maradhat el.

Mozgástár tekintetében Kaze nem váltja meg a világot, a kötelezőnek számító dupla ugrás hiányát rövidtávú siklással igyekszik helyettesíteni, aminél fülei pörgetésével a kockásfülű nyulat idézi meg. Emellett leginkább a játék címében is megtalálható maszkok képezik a repertoárját, melyek mindegyik más és más különleges képességgel ruházza fel. Az egyikkel repülni tud, a másikkal úszni, a harmadik a falakon való megkapaszkodást biztosítja, míg a negyedik folyamatosan rohanást biztosító cipővel látja el.

A készítők ezen túl az egyes pályaelemekkel igyekeznek kisebb változatosságot csempészni a játékba, így idővel megjelennek ugrópadok, katapultok, kötelek és mozgó, leszakadó platformok is, így próbálva meg egyenletesen növelni a nehézségi ívet, ami nem mindig sikerült tökéletesen.

A Kaze and the Wild Masks a kevesebb több elvet vallja, így ahelyett, hogy tonnaszámra zúdítaná a nyakunkba a pályákat, megelégszik azzal, hogy ezek mindegyikére több extra feladatot is bepakol. Az egyszerű teljesítésen túl megpróbálhatjuk összeszedni karakterünk nevének betűit (hol is láttunk már hasonlót), felfedezni a rejtett minijátékokhoz vezető portálokat vagy az idővel versenyezve, esetleg sérülés nélkül végigszaladni a pályákon.

A fenti kiegészítő elfoglaltságokkal már csak azért is megéri időzni, mivel egyrészt ezek gondoskodnak róla, hogy az egyébként néhány óra alatt végigzongorázható játék néhány extra órára lefoglaljon, másrészt ezek segítségével nem csak titkos pályákat tudunk megnyitni, de egyben a játék történetét is jobban megismerhetjük.

Dacára annak, hogy Kaze ügyesen majmolja Donkey Kongot, 1-2 banánhéjon azért el tud csúszni. Ezek egyike, hogy bizonyos ellenfelekről továbbpattanva már nincs lehetőségünk használni a propellerfül áldásos mozdulatát, valamint hogy az ellenőrzőpontokkal meglehetősen fukarul bánik a játék. Választhatunk ugyan két játékmód: az ajánlott (nem easy) Original Mode és a (nem nagyon easy) Casual Mode közül, a probléma viszont csak annyi velük, hogy nem tudunk közöttük váltani, tehát ha a játék felénél döbbenünk rá, hogy innentől kicsit húzós az Original módi, akkor csak úgy tudunk Casualba ereszkedni, ha teljesen új játékot indítunk, értelemszerűen ilyenkor az eddig eredményünket is bukjuk.

Emellett még a pályákon felvehető szívekről is szót kell ejteni, melyek korlátozott felhasználású pajzsot adnak, amik csak bizonyos sebzésfajtától óvnak meg, ráadásul nem lehet halmozni őket, tehát ha begyűjtöttük a maximális mennyiséget (Originalban 1, Casualban 2 számban maximalizálódik ez), akkor hiába szedünk fel belőlük újakat, nem tudjuk a pályák nehezebb részeire betárazni őket.

Amivel viszont egyáltalán nem lőttek mellé a készítők, az remek zenei aláfestés (már a főcímdal is kellően fülbemászó), valamint a 16-bites korszakot idéző képi világ. Jól használt pixelart dizájn gondoskodik róla, hogy a játékmenet mellett a látvány is a '90-es éveket idézze.

A Kaze and the Wild Masks ügyesen tiszteleg a retro platformerek képviselői előtt, ezzel együtt pedig azok játékmenetét is könnyűszerrel megidézi. A precíz irányítás mellé egy jobban kibővített mozgástár is illett volna, hogy a retro megjelenésen túl a modern igényekhez is megfelelően tudjon idomulni. Ettől eltekintve azonban egy kellemes kis ugrabugra vár azokra, akik hajlandóak csatlakozni a bátor nyúlhoz, hogy teljesíthesse küldetését.

Pontosan
7
PC, PS4, One, Switch, Stadia, Mac
Kiadó: Soedesco | Fejlesztő: PixelHive Studio
Megjelenés: 2021. március 26.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

41 perce

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

9 órája
6

Before Your Eyes

10 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

14 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

15 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

15 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

15 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

16 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

16 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

16 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

17 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

19 órája
6

Heti megjelenések

22 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11