[Teszt] EA Sports FC 24 - Generációváltás Switchen

EA Sports FC 24 - Generációváltás Switchen

KennyKern Péter2023.11.14. 15:09

A FIFA nálunk a Mario Kart mellett a baráti összejövetelek egyik fénypontja. Minden évben tartunk külön FIFA partit is, ahol egésznapos bajnokságot játszunk. Itthon Series X-en pörög a game, de sokszor a munkahelyen és baráti nyaralás közben is csinálunk versenyeket, és ilyenkor a hátizsákba is kényelmesen elférő Switch-et viszem magammal. Gép kitámasztva, papír fecnis sorsolás és már mehet is a buli.

A kézikonzol tulajdonosai eddig a korábbi, legutoljára a FIFA 2016-ban használt, illetve a PS3 és Xbox 360-as verziókból ismerős Ignite motor némileg módosított változatával élvezhették (élvezhették? – mcmacko) a sorozatot. Kicsit lusta megoldás volt az EA részéről, hogy az elmúlt 6 évben az úgynevezett Legacy Edition-t hozta ki a masinára, azaz csupán a menü változtatását, a csapat és stadion frissítéseit adták hozzá, de ugyanaz volt minden szinte, mint a korábbi részekben. A tartalom sem változott, így a VOLTA féle FIFA Street szerű arcade focit is hiába kerestük, mert nem volt eddig játszható. A FIFA 17 megjelenésével váltott az EA a PlayStation 4-en és az Xbox One-on a Frostbite Engine-re. A sorozat átnevezése mellett most az EA Sports FC 24 résszel már a Switch tulajok is élvezhetik a Frostbite Engine adta előnyöket, valamint a tartalom is teljes mértékben megegyezik a nagytesókkal, így az „utcai foci” és az Ultimate Team mellett a komplett karrier mód is elérhető.

A program játékmenetben is megkapta az újdonságokat, így lényegében olyan lett, mint a PS4/One konzoljain, csak természetesen gyengébb látvánnyal. A felbontás még rendben is van (1080p dokkolva, 720p kézi módban), de a grafika butított (főleg kézi módban), így például a közönség csúnyább, kevesebb a tereptárgy, nincsenek lengedező zászlók, és a fű is sima síkfelületként van ábrázolva. Ellenben a játékosok és a stadionok látványosak, valamint az átvezetők is egy az egyben a Sony és Microsoft előző generációs konzoljainak változataiból ismerősek. A Pre-Match intro, a Hypermotion V, a Playstyles, az AcceleRATE 2.0, valamint a visszajátszásoknál a mindent részletező HUD (pld. lövés sebességének mutatása), a látványosabb animációk és átvezetők csak a Series gépeken és PS5-ön érhetőek el, így itt sem találkozhatunk velük. Másik csorba, hogy a játék sebessége csupán 30fps lett (crossplay hiánya is emiatt adódik), sőt a visszajátszásoknál többször ez alá esik a mutató.

Amiben még gyengébb a Switch változat, hogy a főképernyőn a menü ábrázolása nem dinamikus, valamint a karrier mód videói is csak állóképek. Amiben több ez az átírat, hogy például érintőképernyővel is lehet lépkedni a menüben, illetve menedzselhetjük a csapatokat is, sőt játék közben bármikor zoomolhatunk vele a fontosabb jelenetekre. Switch specifikus, hogy van lokális játék több gép összekapcsolásával is wifin keresztül, illetve a kis masina előnyt élvez abban is, hogy leszeded a kicsi joy-conokat a gép oldaláról, kitámasztod a gépet és máris ketten nyomhatjátok a gamet bárhol, bármikor.

Dicséretre méltó, hogy az EA Sports FC 24-el a gép lehetőségeihez képest kihozták a koncepcióból maximumot. A korábbi Switch-es részekhez képest tényleg generációs az ugrás, de azért csodát ne várjunk tőle. Nálunk most nagy az öröm, ugyanis eddig kézi módban elég elavult FIFA részekkel játszottunk, most meg a kis masinán,még ha kompromisszumokkal is, de élvezhetjük a jelenlegi kurrensplatformokon közelebb álló játékmenetet és tartalmat.

A korábbi EA Sports FC 24 tesztünket itt olvashatjátok!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

2 órája
1

Heti megjelenések

14 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
2

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

5 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==