[Teszt] EA Sports FC 24 - Generációváltás Switchen

EA Sports FC 24 - Generációváltás Switchen

KennyKern Péter2023.11.14. 15:09

A FIFA nálunk a Mario Kart mellett a baráti összejövetelek egyik fénypontja. Minden évben tartunk külön FIFA partit is, ahol egésznapos bajnokságot játszunk. Itthon Series X-en pörög a game, de sokszor a munkahelyen és baráti nyaralás közben is csinálunk versenyeket, és ilyenkor a hátizsákba is kényelmesen elférő Switch-et viszem magammal. Gép kitámasztva, papír fecnis sorsolás és már mehet is a buli.

A kézikonzol tulajdonosai eddig a korábbi, legutoljára a FIFA 2016-ban használt, illetve a PS3 és Xbox 360-as verziókból ismerős Ignite motor némileg módosított változatával élvezhették (élvezhették? – mcmacko) a sorozatot. Kicsit lusta megoldás volt az EA részéről, hogy az elmúlt 6 évben az úgynevezett Legacy Edition-t hozta ki a masinára, azaz csupán a menü változtatását, a csapat és stadion frissítéseit adták hozzá, de ugyanaz volt minden szinte, mint a korábbi részekben. A tartalom sem változott, így a VOLTA féle FIFA Street szerű arcade focit is hiába kerestük, mert nem volt eddig játszható. A FIFA 17 megjelenésével váltott az EA a PlayStation 4-en és az Xbox One-on a Frostbite Engine-re. A sorozat átnevezése mellett most az EA Sports FC 24 résszel már a Switch tulajok is élvezhetik a Frostbite Engine adta előnyöket, valamint a tartalom is teljes mértékben megegyezik a nagytesókkal, így az „utcai foci” és az Ultimate Team mellett a komplett karrier mód is elérhető.

A program játékmenetben is megkapta az újdonságokat, így lényegében olyan lett, mint a PS4/One konzoljain, csak természetesen gyengébb látvánnyal. A felbontás még rendben is van (1080p dokkolva, 720p kézi módban), de a grafika butított (főleg kézi módban), így például a közönség csúnyább, kevesebb a tereptárgy, nincsenek lengedező zászlók, és a fű is sima síkfelületként van ábrázolva. Ellenben a játékosok és a stadionok látványosak, valamint az átvezetők is egy az egyben a Sony és Microsoft előző generációs konzoljainak változataiból ismerősek. A Pre-Match intro, a Hypermotion V, a Playstyles, az AcceleRATE 2.0, valamint a visszajátszásoknál a mindent részletező HUD (pld. lövés sebességének mutatása), a látványosabb animációk és átvezetők csak a Series gépeken és PS5-ön érhetőek el, így itt sem találkozhatunk velük. Másik csorba, hogy a játék sebessége csupán 30fps lett (crossplay hiánya is emiatt adódik), sőt a visszajátszásoknál többször ez alá esik a mutató.

Amiben még gyengébb a Switch változat, hogy a főképernyőn a menü ábrázolása nem dinamikus, valamint a karrier mód videói is csak állóképek. Amiben több ez az átírat, hogy például érintőképernyővel is lehet lépkedni a menüben, illetve menedzselhetjük a csapatokat is, sőt játék közben bármikor zoomolhatunk vele a fontosabb jelenetekre. Switch specifikus, hogy van lokális játék több gép összekapcsolásával is wifin keresztül, illetve a kis masina előnyt élvez abban is, hogy leszeded a kicsi joy-conokat a gép oldaláról, kitámasztod a gépet és máris ketten nyomhatjátok a gamet bárhol, bármikor.

Dicséretre méltó, hogy az EA Sports FC 24-el a gép lehetőségeihez képest kihozták a koncepcióból maximumot. A korábbi Switch-es részekhez képest tényleg generációs az ugrás, de azért csodát ne várjunk tőle. Nálunk most nagy az öröm, ugyanis eddig kézi módban elég elavult FIFA részekkel játszottunk, most meg a kis masinán,még ha kompromisszumokkal is, de élvezhetjük a jelenlegi kurrensplatformokon közelebb álló játékmenetet és tartalmat.

A korábbi EA Sports FC 24 tesztünket itt olvashatjátok!

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Grand Theft Auto VI: az első trailer

6 órája
23

Laika: Aged Through Blood - az első motorvania konzolokra költözik

A megjelenés pedig szinte azonnali!

16 órája
1

Pacific Drive: autós kirándulás a zónába

Misztikus autó-rpg-thriller készülget. Trailert is tudunk mutatni.

19 órája
1

Flintlock: The Siege of Dawn - így küzdesz majd a hamis istenek ellen

Puskapor-punk, akció és mágia - friss trailer érkezett Új-Zélandról.

20 órája
2

A Banjo-Kazooie rajongók kiáltásait Phil Spencer Xbox fővezér is hallja

Lehet visszatérnek hamarosan a híres Rare-franchise-hoz?

20 órája
5

A Time magazin már elő is állt 2023 legjobb játékainak listájával

Game of the Year - a Time-nál ezek a GOTY játékok.

20 órája
33

Heti megjelenések

22 órája
5

Lake: Season’s Greetings DLC – Ünnepi andalgás

A fejlesztők 2021-ben debütált, Lake című alkotásában egy postást alakítva sétálhattunk komótos tempóban Providence Oaks kies városában, miközben a helyiek ügyes-bajos dolgaiban is elmerülhettünk. Most visszatérünk az 1980-as évekbe, és megnézzük, egykori hősünk apja hogy teljesít a karácsonyi hajrában.

1 napja
7

Dredge: The Pale Reach - Ez nem narvál!

Az idei év egyik legjobb indie címe a Dredge, efelől nincs kétsége annak, aki kipróbálta a játékot. A Team 17 / Black Salt párosától érkező hajózós RPG most friss tartalommal bővül, ami a jeges vizekre csábítja a ködben megrészegült hajókapitányokat.

2 napja
3

Egy váratlan fordulattal TikTok videón szivárgott a GTA VI

Még váratlanabb, hogy valószínű egy gyerekcsínyről lehet szó.

2 napja
15

Itt az új Fallout trailer

Mármint nem egy új játéké, hanem a sorozaté. Teljesen korrektnek tűnik első látásra.

2 napja
6

Super Crazy Rhythm Castle

A Super Crazy Rhythm Castle minden összetevőt tartalmaz ahhoz, hogy egy szuper szórakoztató és bájos ritmusjáték legyen. Tényleg az lett? Tesztben jártunk utána.

2 napja
2

Sokat ígér az új Cyberpunk frissítés

Metró, újrajátszható versenyek és minden más - teljesen ingyen.

2 napja
9

Baldur's Gate 3 gigapatch érkezett kibővített befejezéssel

Végre megkaptuk az epilógust, amit érdemeltünk, és egy csomó mást is!

2 napja
3

25 éves a Thief: ünnepeljünk új kiegészítővel!

A Looking Glass Studios legendás tolvajos játéka nem hivatalos kiegészítést kapott.

2 napja
2

Resident Evil: újra újrázás

A Capcom nem száll le a remake-vonatról.

2 napja
7

Kedden jön a GTA VI trailer

Vége az évtizedes várakaozásnak.

2 napja
8

Assassin’s Creed Nexus VR

Az Assassin’s Creed Nexus VR a Ubisoft első kísérlete arra, hogy saját szemszögbe, és ugyanazzal a lendülettel a virtuális térbe helyezze a szériát. Az eredmény meglepő.

3 napja
14

Új tartalmakat kap az Atari 50 kiadvány

Hivatalos Atari 2600 játékok, prototípusok, homebrew finomságok jönnek a platformra.

3 napja

Resident Evil 4 (Remake): érkezik a VR Mode!

Alig pár nap múlva már PlayStation VR2 headsettel a fejünkön is beléphetünk az idei év egyik legkiválóbb felújításának világába.

4 napja
4

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