[Teszt] Demon Turf

Demon Turf

Oldern2021.11.21. 15:21

Néha előfordul, hogy "műfajon kívül" merészkedek - bár oldschool Mario/Sonic fanként azért szerettem azt a tévképzetet dédelgetni magamról, hogy azért nekem bejönnek a platformjátékok. Aztán amikor felmerült, hogy van ez a Demon Turf című játék, és megnéztem a trailert, megcsapott valami abban a másfél percnyi képanyagban: gyanússá vált számomra, hogy ezek a fejlesztők szintén valami oldschool világból jöttek, ahol nagyon fontos az aprólékos, de 100%-ban megbízható, "rendben lévő" ugrás-mechanika a játékban. Emiatt döntöttem úgy, hogy teszek vele egy próbát.

A Demon Turf egy, történetét tekintve faék egyszerűségű játék, némi misztikus, underworldös cuccal nyakon öntve: főhősünk egyenesen a sátán pozíciójára pályázik, ezt pedig változatos pályákon és bandaháborúkon keresztül kívánja elérni, egyenesen a túlvilági dimenziók bugyraiban. A konkrét gameplay mindezt egy püfölgetős, és egy platformjáték rész ötvözetével valósítja meg - ebből a püfölés konkrétan használhatatlan, abból a fajtából, amit el fogsz felejteni abban a pillanatban, ahogy kikapcsoltad a játékot. Cserébe viszont az ugrálás... na, az rendben van. Van itt minden, mint egy Mario játékban: a falról elpattanás, a dupla ugrás, a levegőben pörgés - és ezek egy bizonyos, nem feltétlenül szabadon kombinálható variációja is megjelenik, amivel egészen nagy távolságokat lehet kiszámítható, reprodukálható módon megtenni. Arra persze nem számítottam, hogy ezekre a tulajdonságokra ekkora szükség lesz...

A Demon Turf ugyanis bizonyos szempontból eléggé szivatni akar. Van ugyan egy dinamikus (de nem mindenhová lerakható) waypoint-mechanikája, azért gyakorlatilag elég, ha eltalálnak, vagy ha rossz helyen ugrasz félre, és kezdheted előlről az előző waypointnál - ez pedig gyakran jelenthet akár 30-50 másodpercnyi ugrándozást is, mielőtt visszatérsz a kínos ponthoz. Nem mondom, hogy manapság ez már nem elég, de két lehetőség van erre: most vagy szórakoztatóbbá teszik ezt azzal, hogy a nehezebb szekvenciák előtt tényleg magunktól lerakhatjuk bárhová a checkpointot, vagy igyekeznek kevéssé backtracking-orientálttá tenni a pályákat. Egyik sem sikerült, így a játék kihívása már viszonylag rövid idő után frusztrálóvá tud válni.

Egyébként a prezentáció rendben van: bár valaki joggal jegyezte meg rá, hogy "hát, ez egy prototype", azért a 2d art vegyítése a 3d-vel egészen korrekt lenne, ha maga a gameplay nem akarna mindenáron megszivatni. A zene is okés - de ott van a voiceover, ami, nos.... nekem alapvetően mostanra lett elegem abból, hogy a játékokban a szövegírás kimerül abban hogy "hehe, figyelj, össze tudok rakni pár mondatot, beszólnak egymásnak a karakterek! Olyan mintha egy bandázós klip szövege lenne, yo!" (nem olyan). Ha nem ez lenne a harminchetedik olyan indie cím, ahol a slendrián szövegírással próbálnák divatossá tenni a párbeszédeket, lehet hogy valaki értékelné, én így csak megemelem tőle a bal szemöldököm. (és ezzel együtt a jobbat is, mert féloldalas szemöldökfelhúzó szuperképességem nincs).

A Demon Turf "szódával elmegy", stabil alapokkal, és a nap végén megkérdőjelezhető pályadizájnnal. Ha egy-az-egyben kivennék belőle a harcot, csak nyerhettünk volna vele - így azonban akkor tudom maradéktalanul ajánlani, ha tényleg nincs jobb dolgod, és ugrándozni akarsz.

Pontosan
6
Demon Turf
Platform: PC, PS4, Nintendo Switch
Kiadó: Playtonic Friends| Fejlesztő: Fabraz
Megjelenés: 2021. november 04. | Ár: 25 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Horizon Forbidden West: vár a nyugati part!

Hogyan veszi fel a játék a Horizon Zero Dawn történetszálait és vajon mi vár ránk majd a veszélyes új helyszíneken?

20 perce
2

A múlt fővárosa jelenik meg az Eltűnt Budapest projektben

A hobbiprojekt egyre jobban fest.

4 órája
8

Premierdátummal és új előzetessel jelentkezett a The Cuphead Show

Egy hónapon belül újabb népszerű videójáték teszi tiszteletét a Netflixen animációs filmként.

6 órája
4

Aranylemezen az ANNO: Mutationem

Újabb China Hero Project nyerte el végleges formáját a PlayStation támogatásával. Közel a megjelenési dátum is.

6 órája
2

Új platformokra látogat a The Artful Escape

PS5-re, PS4-re és Switch-re is megjelenik a nem mindennapi zenés kaland - és nem is kell rá sokat várni!

6 órája

Kemény durvulást produkál a Cyberpunk 2077 frissen moddolt változata

A napokban debütált videóban több mint ötven mod és a DLSS 2.3 szépíti a játékot.

20 órája
5

Game Pass: január második felének kínálata

Kisebb és nagyobb premier címek, trilógiát összefogó tartalmas kollekció és a tavalyi év egyik legjobb indie játéka is itt van!

20 órája
11

A Microsoft felvásárolta az Activision Blizzardot

Az eddigi iparági rekord sokszorosáért, 70 milliárd dollárért vásárolja fel a Microsoft a kiadóóriást.

1 napja
235

GDC videón mutatkozik be a God of War grafikájának fejlesztése

Az újra felkapott játék korábbi fejlesztői előadását most osztotta meg a konferencia csatornája.

1 napja

A galaxis színeiben pompázik a PlayStation 5 kontrollere

A DualSense irányító friss festés-variánsait már itthon is be lehet szerezni.

1 napja
5

Jó úton jár a Steam Deck, jöhet a februári megjelenés

Február végén jöhetnek az első szállítmányok.

1 napja
15

Továbbra is remekül fogy a Monster Hunter Rise

A PC-verzió megjelenése újabbat lendített a Capcom játékának szekerén, amely el is érte a következő mérföldkövet.

1 napja

A Mecha Tails Unlocked és a DreamCast korszak emléke

A videót egy Twitter művész falán találtuk...

1 napja

Townscaper

A Townscaper egy olyan egyszerű játéknak indult, amit az ember csak úgy elnézegetett a készülése során a fejlesztő, Oskar Stalberg Twitterén, majd aztán a hype felkapta, beállt a projekt mögé a Raw Fury, aztán most ott tartunk, hogy Series X-en, Game Pass-ban nyomhatjuk, akár 4K-s gigatévén is a szerelemprojektnek indult tengeri városépítősdit.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
12

Közeleg a teljes PlayStation visszafelé kompatibilitás?

A napokban új erőre kapott a Sony lehetséges megoldása a régi generációk támogatására.

2 napja
28

Így játszhatsz a GTA 5-tel az eredeti GameBoy konzolon

Természetesen Doomozni is lehet ilyen módon a retro gépen...

2 napja
2

Scarf

A Scarf egy karácsonyra időzített meseszép és relaxáló puzzle-platformer, ami épp olyan egyszerű, mint a címe, pár óra alatt végigjátszható, különösebb kihívás sincs benne, és mégis tökéletes játékos kezdése az évnek. Lássuk, miért!

2 napja
6

Warren Spector és a Deus Ex háborús sztorija

A fejlesztő-legenda a kultikus FPS-RPG-immersivesim megszületéséről regél.

3 napja
10

Az új Nvidia driverrel régi játékokat "remasterelhetsz" egyszerűen

DLDSR, SSRTGI, SSAO, DoF ... tudtok még követni?

3 napja
2