Demon Skin

siklaraSimon Klára2021.05.09. 22:00

A Demon Skin egy rövid, ám annál akciódúsabb hack and slash egy tapasztalt orosz fejlesztőkből verbuválódott lelkes indie csapattól, amely ugyan 2-3 óra alatt végigjátszható, mégis több rejlik benne, mint amit a nem túl eredeti bemutatóképe sugall.

Az izmos, szőrös, dörgő hangú és ultramaszkulin Vándor, vagy ha úgy tetszik, Hős, egy sötétség erőivel örökös harcot vívó rend oszlopos tagja, és már az intróból kiderül, hogy démongyakás közben nem riad vissza semmitől, például teljes szörnyhadseregek egyszemélyes lemészárlásától sem. Pechére belefut egy kristály sötét erejét felszabadító démoni rituáléba, a meghiúsítási kísérlete pedig olyannyira kudarcot vall, hogy a felszabaduló energia démonná változtatja, a kristályt pedig ellopja egy gyanús nőszemély, akit a démonizálódástól megkopaszodott és összeszottyadt „emberünk” egy gyanús portálba vetődve követ.

A történetről ennyi több mint elég, a továbbiakban démonhangon dörmögő vándorunk úgyis mindig tájékoztat a fejleményekről, miközben a képernyőn balról jobbra haladva, változatos tájakon különböző fegyvereket lóbálva haladunk a nőszemélyig, aki a Vándort reményei szerint visszaváltoztatja emberré. Ennek gyakorlati megvalósítása meglepően összetett és élvezetes, ugyanis nem csupán a helyszínek szemkápráztatóak és változatosak, de a darálás mögött is van lehetőség taktikázásra. Fegyverből ha őrületesen sok nincs is, variálhatunk a gyors kardok és a lassú kalapácsok skáláján belül, illetve az sem mindegy, hogyan tartjuk az adott fegyvert. Három alapállás (stance) között kell szinte állandóan váltogatnunk, ha ugyanis az ellenfélével megegyező magasságban kalimpálunk a bökőnkkel, nem tudunk sebzést bevinni. A leölt ellenfelek után tapasztalati pontot kapunk, amelyből aztán léphetjük a szinteket négy alaptulajdonság között elosztva a pontokat, valamint kombókat és spéci fegyverekhez kötődő extra támadásokat is megnyithatunk.

Mindemellett a pályákon a linearitás ellenére olykor vannak ügyesen elrejtett zugok, ahol gyógyitalt és gyilkolóeszközt rejtő ládát, vagy akár az ellopott kristály egy szilánkját találhatjuk – utóbbitól a szintlépésen felül is erősebbek leszünk, vagy valamilyen képességet kapunk. Számomra kifejezetten érdekes volt, hogy a kezdeti generikus zombi-Kratos külsőnk a fejlődésünkkel egyetemben változik, és egyre combosabb szörnyszülöttként masírozhatunk az egyre nagyobb és számosabb dög felé.

Ami olykor frusztrálóbb a kelleténél, az némelyik ügyességi szakasz, ahol próba-cseresznye alapon szerencsétlenkedve és pár szánalmas kimúlást követően tudunk csak továbbjutni, pláne amikor nem is látjuk előre, hová kellene ugranunk vagy leesnünk. Karakterünk viszonylagos lomhasága is bosszantó, így a főellenfeleknél nekem többnyire az ősi Dark Souls módszer működött: gurul, gurul, fenékbe bök, gurul. Biztos van, aki nálam ügyesebb és ráérez az ennél taktikusabb megközelítésre, nekem mindenesetre végig jól működött a viszonylag gyors kardokkal fel-alá gurulás. A darálás egyébként roppant szórakoztató, a hangeffektek és a zenék is teljesen rendben vannak, a pályákon mindig történik valami (akár csak vizuálisan) váratlan, az acsikat pedig szorgosan kapjuk mindenért, ha esetleg enélkül nem lennénk elég motiváltak elverekedni magunkat az erősen nyitott befejezésig. Külön öröm számomra, hogy a játék világáról olykor egyik gyerekkori kedvencem, a Severance: Blade of Darkness jutott eszembe, amely a hivatalos honlap szerint valóban az egyik ihletforrás volt.

A Demon Skin egy nagyon rövid, ugyanakkor profin összerakott akciójáték, amely nem annyira bugyuta történetével, hanem inkább szép grafikájával, hangulatos pályáival és összetettsége ellenére is gyorsan elsajátítható és élvezetes harcrendszerével fog 2-3 órára lekötni. A záró képsorok láttán az embernek az az érzése, hogy játék helyett csak egy hosszabb prológus végére ért, annak viszont roppant szórakoztató.

Pontosan
7
Platform: PC | Kiadó / Fejlesztő: Ludus future / Buka Entertainment | Megjelenés: 2021. április 13. | Ár: 12,5€ (Kb. 4500 Ft)

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdVwiPlxuPGEgaHJlZj1cImh0dHBzOlwvXC9idXltZWFjb2ZmZWUuY29tXC9nYW1lcjM2NVwiIHRhcmdldD1cIl9ibGFua1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LWJnLnBuZ1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LXJtLnBuZ1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDZcL2J1eS1tZS1hLWNvZmZlZS5wbmdcIj5cbjxcL2E+XG48XC9kaXY+XG48c3R5bGU+XG4uLS1idXltZWFjb2ZmZWUtbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdSBpbWd7XG5cdHRyYW5zaXRpb246IGFsbCAuM3M7XG5cdHBvc2l0aW9uOmFic29sdXRlO1xuXHR0b3A6MDsgbGVmdDowO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdSBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMnB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1idXltZWFjb2ZmZWUtbXB1OmhvdmVyIGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigwKTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxKTtcbn1cbjxcL3N0eWxlPiIsImltYWdlcyI6WyJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzA2XC9idXktbWUtYS1jb2ZmZWUucG5nIiwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNlwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nIiwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNlwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuYnV5bWVhY29mZmVlLmNvbVwvZ2FtZXIzNjUifQ==

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

1 órája

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

1 órája

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

1 órája

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

1 órája
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

2 órája
7

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

2 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

6 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

6 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

17 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

17 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

17 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

17 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

17 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

17 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

18 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

20 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

21 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

21 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

22 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

22 órája