Owlboy

WarhawkLusztig Zsolt2016.11.01. 09:00

A Néma Főhős intézménye nem igazán újdonság. Gordon Freeman, Link vagy a Doomguy is ilyen volt és valószínűleg a végtelenségig folytathatnánk a felsorolást. Ezen társaságba tartozik az Owlboy főhőse, Otus is, egy apró, de a világot jelentő csavarral: ő tényleg néma. Ez pedig egy olyan dolog, melyet már az első pillanatban nyomatékosan jelez felénk a játék, és ennek segítségével még azelőtt a mélybe lök, hogy egyáltalán elkezdődnének kalandjaink és TÉNYLEG beütne a ménkű. Azonban, mint kiderült, erre szükség is van, ennek segítségével alakíthatunk ki olyan köteléket Otusszal, melyre ritkán van példa játékokban. És most előre szólok, a „ritkán van rá példa” kifejezés valószínűleg gyakran elő fog fordulni valamilyen formában a lenti bekezdésekben, a közel tíz évnyi fejlesztés után most megjelent Owlboy ugyanis kétségkívül az év egyik legjobb játéka lett.

Your browser does not support the video tag

Otus története tehát eléggé a mélypontról indul, bagolyfiúként komoly leckéket kell(ene) megtanulnia, azonban ahogy a játék bevezetőjében látjuk, ezek sorra balul sülnek el, melyek olyan mélyen megsebzik őt, hogy még álmainak is visszatérő motívuma lesz. Ezek után persze már a rutin őrjáratba is kettős lelkesedéssel vetjük bele magunkat, mintegy megpróbálva bebizonyítani, hogy igenis érünk valamit - és igen, itt már mi, a játékosok gondolkodunk, szinte azonnal sikerül egy mély köteléket kialakítanunk a főhőssel. Azonban ahhoz, hogy felemelkedhessünk úgy tűnik még mélyebbre kell zuhannunk, mi pedig ezt meg is tesszük majd, önként és dalolva. Az Owlboy története komoly témákat jár körbe, a testi fogyatékosságtól kezdve a barátságig, azonban mindezt egy nagyon szép mesébe csomagolva teszi, melyből nem hiányozhatnak a könnyed, humoros pillanatok sem. A fejlesztők nagyszerű mesélők, nagyon szépen tudnak az érzelmekkel játszani, igazi emocionális hullámvasútra visz majd a játék.

Mellé pedig egy elképesztő, gyémánttal csiszolt játékmenetet kapunk, melyre olyan nagy címek hatottak, mint a Zelda, a Metroid vagy éppen a Kid Icarus. Azonban a fejlesztő D-Pad Studio zsenialitását dicséri, hogy úgy tiszteleg a régi, nagy játékok előtt, hogy egy pillanatra se próbálja meg másolni őket, az Owlboy kitűnően működik a saját kis rendszerében. Otus bagolyfiúként látszólag hatalmas előnnyel indul, az első pillanattól kezdve repülhet amerre akar, cserébe viszont csak egy közvetlen közelről indítható támadással rendelkezik. Ezzel sok esélye nem lenne, azonban a történet folyamán több társra lelhetünk, akiket felkapva azok képességét is használhatjuk - rögtön a játék elején régi barátunk, Geddy tart velünk, akinek pisztolyával azonnal hatékonyabban tudunk támadni. A játék ellenfeleinek és logikai / ügyességi feladványainak jelentős része ezen motívum körül forog, meg kell találnunk a megfelelő kombinációt, a megfelelő társat az adott helyzethez vagy éppen azzal kell ügyesen beérnünk, akit az adott pillanatban elérünk. A fent említett klasszikusokhoz hasonlóan minden egyes helyszín, minden egyes dungeon tartogat valami újdonságot, mely bővíti picivel képességeinket, melyet cserébe az adott helyszín végéig minél ügyesebben kell elsajátítanunk, mert a területek végén lévő főellenfelek tuti ezt fogják valamilyen formában számon kérni.

Az Owlboy játékmenetébe egész egyszerűen nem lehet belekötni, annyira tartalmas, logikusan felépített, annyira játszatja magát, amit tényleg legfeljebb egy Nintendo klasszikustól várnánk el, mellé pedig olyan körítéssel is rendelkezik, amire nincs jobb szó, egyszerűen lenyűgöző. Ismerkedjünk meg a hi-bit pixelart kifejezéssel, ez dióhéjban annyit tesz, hogy úgy néz ki, mint ahogy egy 16bites klasszikus nézne, ha az 2016-ban készülne el. A pixelek itt tényleg művészi egésszé állnak össze, a karakterek, a helyszínek, az animációk mind-mind a csúcsot képviselik, többször volt, hogy szájtátva néztem egy-egy olyan helyszínt vagy átvezető jelenetet, mely már-már tripla A kategóriás játékokkal versenyez. Melléjük pedig Jonathan Greer írt egy olyan soundtracket, melytől egész egyszerűen leesik az állunk, tökéletesen vegyíti a modern és klasszikus technikákat, kitűnően illik a helyszínekhez és helyzetekhez, egyszerűen párját ritkító munka lett.

Közel tíz évet kellett várni rá, de azt kell mondanom, hogy tökéletesen megérte. Az Owlboy úgy idézi meg a klasszikus akció-kalandjátékokat, hogy közben kitűnően kihasználja a modern kor vívmányait, úgy mesél el egy komoly, sokszor fájdalmas történetet, hogy közben sosem érzed, hogy izzadva próbálkozna. Nincs rá jobb szó: kötelező alkotás.

@youtube

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

1 órája

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

2 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

2 órája

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

7 órája
3

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

16 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

16 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

17 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

19 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

20 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

22 órája
4

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja

Metálcsigák taktikusan: bejelentették a Metal Slug Tactics-et

A '90-es évek egyik ismert szériája újult erővel tér vissza.

1 napja
11