[Teszt] Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

Oldern2023.05.16. 22:44

Mindenkinek vannak gyengébb pillanatai. Az enyém az Atelier széria kapcsán valamikor a COVID első évének elején jött el, amikor épp pár hónapig home officeban ültem otthon, és úgy éreztem hogy akár valami hasznossal is tölthetném a szabadidőmet - például grindelhetnék ész nélkül valami JRPG-ben.

Az Atelier szériát többen ajánlották, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a játék célközönsége ugyan nagyon nem 30+-os férfiak, az opcionális tartalmak és a crafting rendszerek ettől függetlenül ütnek. Nos, ebben nem tévedtek, az első Atelier-játékomba bele is tudtam pakolni vagy 35 órát anélkül, hogy megrezzent volna a tekintetem - aztán persze leálltam, mert azért mégsem egy Final Fantasy sorozatról van szó.

Aztán mit ad a teremtő, újra találkoztunk, én és az Atelier, ezúttal pedig a Ryza trilógia harmadik részének, az Alchemist of the End & the Secret Key rész apropóján. A fejlesztők egyrészt egy recapot is előkészítettek az új játékosok számára, másrészt a történet van annyira epizódikus jellegű, hogy nem feltétlenül kell tudni semmit az előzményekről - de azt azért már most leszögezném, hogy ha valaki komolyabban el szeretne merülni ezekben a játékokban, akkor tényleg érdemes az egy-egy karakter köré kialakított trilógián időrendben végigmenni, mert úgy az összes mellékszereplő, az összes párbeszéd, és a főhős motivációi is kapnak egy adag plusz mélységet. De vannak olyanok, akik egyáltalán nem a langymeleg, általában "fiatal felnőttek minden kihívás ellenére megtalálják a hivatásukat, és bevállalják, hogy ők ebben jók, és ez az életcéljuk" séma különféle variációi miatt játsszák ezt a játékot. Hanem azért, mert valamilyen sérülés folytán folyamatos dopamin-forrásra van szükségük, és ezt egy JRPG központi játékstílusa adja meg nekik, a ritka tárgyakkal, a még ritkább ellenfelekkel, és egy valóban összetett crafting rendszerrel.

Az Atelier Ryza 3 ebben nem hazudtolja meg sem az elődjeit, sem úgy általában az Atelier nevet. Egyrészt nem túlzás azt mondanom, hogy a kiterjedt világ (amiben amúgy elég kényelmesen lehet mozogni, és tényleg igyekszik a játék segíteni az eligazodásban) ebben a trilógiában a legtartalmasabb, ez alatt értem az elrejtett bónuszokat, a különféle utazási formákat, és persze a pályán lerakott megannyi craftoláshoz kellő alapanyagot. Sok open-world játékot éri az a jogos kritika, hogy persze, nagyon könnyű céltalanul eldobálni hatezer különféle pénznemet meg tárgytípust, aztán hadd gyűjtögessen a jóember - az Atelier játékokban azonban mindig van egy plusz presszúra az ügyben, hogy a játékos ne tudjon az idők végezetéig grindelni megállás nélkül. Jó döntéseket kell hozni, és ehhez maximálisan ki kell ismerni a PoE-t is simán kenterbe velő tárgykészítő rendszert, meg kell tervezni hogy merre farmolsz, mit, és leginkább miért. És hogy miért? Nos, erről híres még az Atelier: van az alapjáték a semmilyen mobokkal (tényleg: ennél gagyibb, ennél kevésbé emlékezetes dizájnt ritkán lát az ember - egyetlen szörnyre sem tudok egyik részből sem visszaemlékezni, annyira vanília a szitu). És van néha amikor beleszaladsz a Sidequest rémekbe: azokba a szörnyekbe, akiket azért tettek oda, hogy legyen miért megtervezni azt a tökéletes felszerelést. A kettő nehézség közt persze ismét lesz némi szakadék, némi céltalanság - de ez sajnos már csak egy ilyen műfaj, valószínűleg.

Több döntést kell hoznod, mielőtt a Ryza 3-mal teszel egy próbát. Az első döntés: miért játszol JRPG-t? Ha a válasz az opcionális tartalmak, a felfedezhető világ és egy jó, valóban mély craft-rendszer, akkor bátran választhatod ezt az epizódot. Ha a válasz az izgalmas történet, valódi mélységekkel, vagy a kifejezetten innovatív harcrendszer - nos, ebben az esetben már megfontolám a dolgot: bár a Ryza trilógia elmozdult a Grandia-féle pozicionálós ATB irányba, azért nem itt innovál hatalmasat, a történet pedig tényleg semmi extrát nem akar nyújtani. Na, ha pedig valaki még ezek után sem tud dönteni, az várjon meg egy bármilyen leárazást, legyen szó akár a Ryza elődeiről, akár valamelyik előző trilógiáról, és az alapján kap egy valódi kiindulópontot arról, hogy mit várhat ettől a szériától: az Atelier ugyanis híres a konzisztens minőségről, még azon az áron is, ha ezzel együtt nagyobb meglepetéseket sem fog okozni a vásárlóknak. De tudjátok mit? A botrányokkal telített, agyonvárt AAA-s csalódások világában ez simán lehet egy újabb pozitívum is. És mi a második döntés? Leginkább az, hogy kihagyod-e a trilógia első két részét, és egyből a harmadik részbe ugrasz-e. Szerintem kár így tenni, sokkal érdekesebb a játékok közti evolúció akkor, ha az előzményeket is játszotta az ember, és a karakterek egymás közti civakodásainak is plusz súlyt ad, ha már több játékban találkoztál ezekkel a figurákkal.

Az Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key hozza az Atelier játékokra jellemző formát: kiszámítható, megbízható struktúra, szórakoztató harcrendszer mérsékelten adagolt innovációval és brutálisan összetett craftolás - ha ezeket az elemeket keresed egy JRPG-től, akkor ebben az epizódban sem fogsz csalódni.

PLATFORM Switch, PC, PlayStation
KIADÓ Koei Tecmo | FEJLESZTŐ Koei Tecmo
MEGJELENÉS 2023. március 24. ÁR 60 EUR

Veterán fejlesztők a Netflix AAA csapatában

Joseph Staten. Jerry Edsall. Chacko Sonny. Rafael Grassetti. A streaming szolgáltató egy nagy költségvetésű saját projekten dolgozik.

2 napja
3

PlayStation Plus: a júniusi trió

Aktuális sportjáték, dinoszauruszos stratégia és egy stílusos független fejlesztés alkotja a Sony aktuális kínálatát a belépő szinten.

2 napja
7

Tényleg börtönbe mehet a Sonic szülőatyja

Megszületett a bírósági ítélet Yuji Naka ügyében.

2 napja
1

Sokkal nagyobb lesz a Marvel's Spider-Man 2, mint az első rész

A karakterváltásról is beszéltek a fejlesztők.

2 napja
8

Kiderült, milyen játékokat tartogat a következő Ubisoft Forward

Új leleplezés is várható a június 12-én esedékes élő show-n.

2 napja
11

Meta Quest Gaming Showcase 2023

Idén is visszatér a Meta Quest headsetek kínálatának saját műsora. Talán látjuk végre mozgásban a GTA: San Andreas-t?

2 napja
9

Folytatódik a Hot Wheels Unleashed, jön a HWU 2 Turbocharged

Mától hivatalosan is nyár van, miért ne ugratnánk ki a fűbe?

3 napja
5

The Tartarus Key

Miért kell 2023-ban úgy kinéznie egy friss megjelenésnek, mintha az 1998-as PlayStation kollekcióból húzták volna elő? A The Tartarus Key megadja a választ.

3 napja
2

Game Pass: június első heteinek kínálata

Számos független fejlesztés debütál a következő hetekben is közvetlenül a Microsoft előfizetéses rendszerének kínálatában.

4 napja
6

Games with Gold: a júniusi duó

Meditatív morális és spirituális kaland, valamint egy egészen egyedi élmény, ami csak a hangokra támaszkodik.

4 napja

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Egy új Legend of Zelda játék megjelenése mindig egyfajta gamer-ünnep, mi pedig teli torokból ünnepelünk, miközben a Királyság krokodilkönnyeket hullajt. Nahát, hogy milyenek vagyunk!

4 napja
28

Újabb PS-exkluzív költözik át PC-re

Július végén érkezik a Ratchet & Clank: Rift Apart Steam-verziója.

4 napja
36

Interaktív, de nem játék: bemutatkozott a Silent Hill: Ascension

A közösség dönthet majd a karakterek sorsáról ebben az interaktív sorozatban.

5 napja
3

Do Not Feed The Monkeys 2099: semmit a kéznek!

Folytatódik a disztópikus, nyomozós kukucska-szimulátor.

5 napja

Óriási mérföldkőhöz ért a The Witcher 3

A CD Projekt bejelentette, hogy a harmadik rész eladásai átlépték az 50 milliós álomhatárt.

5 napja
6

Street Fighter 6

Egy új Street Fighter megjelenése nem kicsi esemény - egészen pontosan hét éveket kell mostanában várni rá, a 2009-es konzolos SF4 megjelenése óta. A Street Fighter franchise, tisztelt harcostársak, visszatért - és alaposan körbejártuk, hogy mit is tud a Capcom legfrissebb kiadványa. Teszt!

5 napja
11

Star Trek: Resurgence

A Star Trek videojátékok végső határát bizonyos értelemben a Telltale-mechanikákra épülő kalandjátékok jelenthetik. Gondoljunk bele, milyen más műfaj adhatja át jobban Roddenberry filozófiájának lényegét, mint amelyben mi magunk hozzuk a vízválasztó (sokszor élet-halál) döntések egész sorozatát. Tesztlaborba

5 napja
4

Heti megjelenések

6 napja
8

Forspoken: In Tanta We Trust

Egy némiképp csalódást keltő alapjáték után a DLC-n állna, hogy valamennyire kiköszörülje a csorbát. Az In Tanta We Trust azonban keveset markol, azt is bizonytalanul.

6 napja
5

Június végén érkezik a Wo Long: Fallen Dynasty első DLC-je

A premierdátummal együtt pedig egy új frissítés is befutott a játékhoz.

8 napja
1

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