[Teszt] After Us

After Us

siklaraSimon Klára2023.06.06. 12:00

A mértéktelen környezetszennyezés végső állomása és a klímaszorongástól szenvedők legrosszabb rémálma a mégis reményteli After Us, amelyben az emberek által elpusztított és állatok nélküli világ romjain teremthetjük meg az élet visszatérésének feltételeit.

Az elmúlás után a világvége hasonlóan vidám témáját dolgozta fel a spanyol Piccolo Studio, akik első játéka, az Arise: A Simple Story épp a közelmúltban varázsolt el a Switchemen egészen sajátos vizualitásával és változatos pályáival. A minimális történettel rendelkező és alapvetően felfedezés-központú platformer After Us szintén az elképesztően egyedi, kreatív és beszédes látványvilágával hívja fel magára leginkább a figyelmet. Miután a földanya az utolsó erejével megmentette a kihalt állatok lelkét, a szívével felvértezve útjára bocsátja gyermekét, Gaiát, hogy mentse meg és hozza vissza a csapdába esett lelkeket a Bárkára, amely egyfajta hub területként szolgál az egyes helyszínek között. Az általunk irányított Gaia ezután szürreális rémálmokra emlékeztető helyszíneket jár be sprintelve, ugrálva és falon futva, olykor levegőben vagy kábeleken siklik, különleges képességeivel pedig nem csak oázisokat teremt a kietlen pusztaságokban, de meg is tudja védeni magát.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy amikor nem ugrabugrálunk és levegőben cikázunk, akkor a fehér fénygömbként megjelenő kölcsön-szívünket kósza lelkekhez hajítva kiszabadítjuk azokat, a fogyasztói társadalmat szimbolizáló, emberekből létrejött ellenfelekhez vágva megöljük, vagy inkább megtisztítjuk azokat, néha pedig távoli kapcsolókat is aktiválhatunk vele. A hangsúly szinte mindig a felfedezésen van a hatalmas és nyílt helyszíneken, ahol sokszor nem is olyan egyszerű megtalálni az valójában elég lineáris utat, amelyen haladni kell tovább. Az efféle útkeresős környezeti fejtörők mellett a kihalt állatok csapdába esett lelkeiért gyakran kitérőt kell tenni és például egy összetettebb ügyességi részt követően érhetjük el őket. Utunkat gyakran állják olajfoltok, szeméthegyek és más akadályok, amelyek egy részét a szív erejéveltm takaríthatunk el: gombnyomásra átmenetileg zöldbe boríthatjuk a közvetlen környezetünket, az ilyenkor mindent beborító fű és vadvirág azonban hamar eltűnik, de legalább viszi magával a szennyet is. Ugyanezt a képességet használhatjuk lökéshullámként is a minket üldöző Devouer-ek ellen, akiket a földre kerülve könnyebb a szívünkkel megdobálni.

A túlnyomórészt szürke, nyomasztó és félelmetes, ám olykor romosan is gyönyörű poszt-apokaliptikus helyszínek árulkodnak az emberiség bűneiről, néha kicsit talán túl szájbarágósan, legalábbis az agresszívan nekem repülő nejlonzacskókat elég viccesnek találtam. Az olajfúró tornyok, a szeméthalmok, a romos irodaházak, a szemétben úszó tengerfenék, vagy a Black Friday-t idéző jelenetek a mozdulatlanul kígyózó sorokkal, vagy a néha ellenfelek mellkasából is kiálló tévéképernyők mind ugyanazt az üzenetet közvetítik: ezt mi tettük, ez vár ránk, ha nem cselekszünk. A gyakran letaglózó látvány hatását a Szárnyas Fejvadászéra emlékeztető fantasztikus zenei aláfestés fokozza, ráadásul a látottak még a 4K-s quality mode-ban is csak ritkán akadnak meg. Nagyritkán úgy 1-2 másodpercig tartó kimerevedésbe azért belefutottam, de összességében a játék nem csak szép, hanem teljesítmény szempontjából is stabil lábakon áll, épp csak játszani nem mindig a legjobb vele.

Az ugrálós-ügyességi repertoárra nem lehet panasz, mert az eszköztár részét képezik az olyan kötelezők, mint a duplaugrás, a sprintelésből kivitelezhető hosszabb, de laposabb ugrás, a siklás, és ezek mindenféle permutációja arról nem is beszélve, hogy alapképességeinket is mindig kicsit másként, továbbfejlesztve kell használnunk a környezet kihívásaitól függően. Mégis, amellett, hogy sokszor megakasztja a lendületet a tanácstalan fejvakarás, hogy vajon most merre tovább, gyakran azt is nehéz felmérni, hogy a következő platform milyen távolságra van. Rengetegszer ugrottam túl vagy épp túl rövidet és a legtöbb pályán nagyon sokszor zuhantam a mélybe, gyakran szerintem igazságtalanul, bár tény, hogy nem vagyok egy platforming-veterán. Cserébe a checkpointok nagyon sűrűn vannak, többször halál után még előre is pakoltak, így végső soron csak türelem kérdése eljutni A-ból B-be, pláne hogy az oázisok között gyorsutazni is lehet.

Jóval bosszantóbb a teljesen súlytalan harc, amelyet ebben a formában szerintem ki is lehetett volna hagyni teljesen, mert csak időhúzás, és ha el is kap néha egy-egy ellenfél, gombnyomkodással azonnal szabadulunk, és náluk sokkal nagyobb veszélyt jelent a körbe-körbe menekülés közbeni véletlen szakadékba futás. A hamar unalmassá váló harcok és az egyenetlen pályatervezés miatt néhány pályaszakaszon csak mielőbb túl akartam lenni, de szerencsére időről időre mindig jött valami audiovizuálisan és akár játékmenet szempontjából is annyira lenyűgöző vagy élvezetes rész, ami ezeken a fájdalmasabb részeken túllendített. Az alaposság függvényében olyan 6-10 óra közé tehető, szavak helyett elborzasztó látvánnyal és akadályokkal, például minket üldöző hatalmas körpengékkel mesélő történet lezárása sem igazán váratlan vagy katartikus, de legalább kicsit visszaadja az ember életkedvét.

Az After Us egy jó alapötlet pazar látvánnyal és fantasztikus zenével, de középszerű és unalmas játékmenettel, amelyet helyenként sokkal szívesebben néztem volna ahelyett, hogy játszom, mert akkor talán az érzelmes jelenetek is jobban megérintenek. Meditatív játékélményként így is megállja a helyét, elvégre apránként megmentjük benne a világot, ráadásul fontos üzenetet közvetít, és már a kevesebb harc vagy egy fokkal határozottabb iránymutatás sokat javítana rajta.

PLATFORM PC, PS5 (tesztelt), Xbox S/X
KIADÓ Private Division | FEJLESZTŐ Piccolo Studio
MEGJELENÉS 2023. május 23. ÁR 30 EUR

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

5 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

10 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

21 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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