Necroman Mk22020.12.18. 20:38

Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

Ez nem a Te napod: épphogy sikerül megszökni a börtönből, amikor ismét fogságba esel. Ám ezúttal cella helyett egy villába fogsz költözni, mivel a híres influenszer, Jack "bérelt fel" és alakíttatott át téged a maga képére azért, hogy helyettesítsd egy kis időre. A feladat: élj úgy, mint egy gazdag, macho maffiózó - egyben derítsd ki, hogy ki és miért akar az életére törni.

A kilencvenes években menő interaktív film játékstílus 2010 után ismét erőre kapott, erre a vonatra ült fel a magyar New IDEA Games fejlesztőcsapat is. A Hijacker Jack, bár hazai készítésű, de javarészt külföldi helyszíneken és színészekkel forgott még tavaly nyáron. A játék 2020 elején jelent meg Android telefonokra, december 8-tól pedig PC portot is kapott Steamen. (iPhone beígérve, de konkrét dátum még nincs.)

A történet főhősét belső nézetből irányítjuk a mobil érintőképernyője vagy a billentyűzet+egér segítségével. Telefonon az ikonok az alsó sarkokban jelennek meg, PC-n a képernyő közepén és szélén, az interaktolható tárgyakat és szereplőket mindkét verzió fehéren felvillanó fénnyel jelzi. A játék valós időben fut, csupán a párbeszédek alatt a felelet kiválasztásakor áll meg.

A B-kategóriás akciófilm klisékből összeeszkábált sztori, hogy is fogalmazzak, nem nyerte el a tetszésem. Emellett a legtöbb színész játéka elég amatőr, bár a nyomozót alakító csávó kiemelkedik a természetes lazaságával, de a kaszkadőröket is csak dicsérni lehet. Az viszont tetszett, hogy bizonyos eseményeket többféleképpen is meg lehet oldani, illetve a válaszainktól függően több befejezés is megnyitható.

De ha maga a történet nem is, de az akciójelenetek biztos emlékezetesek maradnak. Amiből több is akad: quados száguldozás, autós üldözés, ökölharc, parkour, sőt, még egy rail shooter lövöldözésbe is belefuthatunk. Ezen pár perces részeknél az irányítás QTE szekvenciákból áll, és bár időnként idegesítőek, de a relatív sűrű checkpointok és a nehézség állításával e szekciókat is meg lehet oldani.

A valódi felvételek miatt a játék grafikája valósághű (mi más lehetne?), ellenben a választási lehetőségek miatt a sok és gyakori vágást is meg kell szokni, amit pl. egy renderelt Quantic Dreams játékban nem látni. A PC-s verzió 1080p@60fps minőségben fut, mobilon ez persze kisebb. Ray tracing ugyan nincs, de van helyette jó pár csinos (és nevük alapján kelet-európai) modell is eyecandy céljából.

A játékban angolul beszélnek, de a feliratok több nyelven elérhetőek, természetesen magyarul is. Ugyanakkor az összképet rontja kicsit, hogy már az angol szöveg se 100 %-ig egyezik az elhangzottakkal, illetve egyes jelenetekben zavaró a helyben fölvett beszéd és az utószinkron mixelése. A zeneválaszték terén azonban nincs gond, amikor szól, akkor passzol az adott szituációhoz

Mivel a Hijacker Jack mobilon ingyen is végigjátszható (igaz, sok reklámmal és egy csomó megkötéssel), ezért jó kérdés, hogy miért éri meg kiadni a 16 eurónyi vételárat Steamen? A hazai játékipar támogatása mellett a nagy felbontású videók miatt is, vagyis ha tévén szeretsz játszani, akkor mindenképpen az utóbbit ajánlom.

Pro:

 • a POV-FMV ötlete

 • többnyelvű feliratok

 • az egyszerű irányítás

 • változatos akció szekvenciák

 • fair megkötések mobilon

 • választási lehetőségek

 • checkpoint rendszer

 • több befejezés

Kontra:

 • meg-megcsúszó vágások

 • gyenge, klisés történet

 • hullámzó videominőség

 • a színészek játéka

Kiknek ajánlható? Teljes áron csak az FMV stílus rajongóinak, de egy leárazás során mindenkinek javaslom, hogy nézzen rá. Sőt, telefonon akár ingyen is kijátszhatod, igaz, jelentős megkötésekkel.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

3 napja
8

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

5 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

5 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

7 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

9 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4