shearer2010.09.06. 18:46

Lara Croft and the Guardian of Light

Úgy gondoltam, hogy a TR: Underworld után egy jó darabig nem lesz új TR játék, főleg, hogy a kasszáknál nem egészen úgy teljesített, ahogy a kiadó várta. Jó darabig nem is érkeztek hírek folytatásról, egészen nyár elejéig amikor legnagyobb meglepetésemre szembesültem vele, hogy úton van Lara legújabb kalandja, de nagyon más lesz, mint az eddigiek...

A Guardian of Light egy letölthető játék (egyelőre csak XBLA-ról), elsősorban co-opra kiélezve (de singleben is tökéletesen élvezhető). 1200 pontot kóstál (nem olcsó), kb. két giga. A sztoriról kb. annyit érdemes tudni, hogy Larának ezúttal is meg kell mentenie a világot. Nem ironizálok, ezúttal tényleg kb. ennyi, a történet teljesen másodlagos a játékélmény mellett.

Az eddigi részekkel ellentétben, ezúttal "madártávlatból" (fogjuk rá, hogy izometrikus nézetből) látjuk az eseményeket. Lara ugyanúgy mindenféle ősi romokban, bűzös mocsarakban, tüzes lávafolyások közepette fog kalandozni, az ellenségek mind egy szálig letűnt korok rémségei (+ óriási pókok). A harc mellett jócskán próbára teszi a játék az ügyességünket is, különböző megszokott ugrabugrás feladványok keretében. Időnként még az agyunkat is használnunk kell egy-egy feladvány megoldásánál, de ez azért annyira nem gyakori eset és túl komoly fejtörők ezúttal sem lesznek. Szóval látszólag minden változatlan, nem? Persze, hogy nem! :)

Eleve az óriási újdonság, hogy akár másodmagunkkal is mehetünk sírokat fosztogatni. Ilyenkor egy ősi maja (vagy inka? tökmindegy) harcost, Totecet is irányíthatja az egyik játékos. Lara és Totec képességei nagyjából azonosak, fegyverarzenáljuk is 95%-ban egyezik. Viszont co-opban csak Totec tud dárdát dobálni (és pajzsa is van), és csak Laránál van mágneses csáklya, úgyhogy a közös harcon felül gyakran a továbbhaladás, problémamegoldás is csapatmunkát igényel. Jó móka a co-op, teljesen jól fekszik a játékmenethez (naná, hisz így tervezték), sajnos egyelőre nincs lehetőség online co-ophoz, ami azért is problematikus, mert nem biztos, hogy a haverok/család között találunk még egy hozzánk hasonló képességű játékost.

Ez a TR (tudom, hogy nem TR, de nem érdekel) még akciódúsabb, mint az új trilógia, még a Legendnél is sokkal többet kell benne harcolni. Ez egyáltalán nem probléma, hiszen az összecsapások élvezetesek és elég jól koordinálhatóak. Ugyan barátnőm sokat panaszkodott, hogy a jobb kameragombbal kell célozni, ám ez engem egyáltalán nem zavart, bár nekem ez már sokadik játékom volt, amiben hasonló megoldást használtak.

Van néhány főellenség is, de az utolsótól eltekintve szerintem elég fantáziátlanok, és nagyon gyengék.

A grafika egészen kiváló, zeneileg viszont nagyrészt az eddigi részek dallamai csendülnek fel. A pályadizájn kiváló, meg merem kockáztatni, hogy az eddigi legélvezetesebb TR pályákat hozták össze a fejlesztők. Sajnos a játék elég könnyű, és éppenséggel nem is hosszú. Elsőre 5 óra 50 perc alatt végeztem, jelenleg pedig 2 óra 9 perc az összidőm. Ennek ellenére nem rossz a játék szavatossága, mert a pályákat sokszor újra lehet játszani, hiszen számos kincset rejtenek, és pl. egyszerre kiváló idő és a pont eredmény elérni képtelenség.

Az irányítás mindig is a sorozat Achilles ínja volt, ezúttal is az egyik legnagyobb negatívum (a sztori mellett). Komoly problémák nincsenek, sőt jobb a helyzet, mint mondjuk a Legend-Anniversary-Underworld trió esetében, de azért beragadások, érthetetlen mód sikertelen ugrások most is lesznek bőven.

Összességében azonban döntően pozitív véleménnyel vagyok a játékról, izgatottan várom a DLC-ket. Remélem nem lesznek ANNYIRA drágák...

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

4 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

5 napja
3

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

7 napja
4

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
32

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
9

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.