carville2011.02.12. 15:46

Könyvajánló: Tiberium Wars

Még tavaly ősz környékén kellemes meglepetéssel találkoztam az egyik fővárosi könyvesbolt választékát mustrálva. Amerikában mindennapos dolog, hogy akárcsak egy kicsit is sikervárományos videojáték mellé elkészíttetnek egy, a játékhoz valami laza kapcsolatot ápoló ponyvaregényt, itthon azonban nem jellemző ezek magyarországi megjelentetése, és alig töredéke él meg emiatt magyar nyelvű kiadást. Keith R. A. DeCandido: Command & Conquer: Tiberium Wars c. regénye is laza 3 évvel az angol kiadást követően, az eredeti videojáték iránti láz lecsengése, valamint a C&C mitológia totális után, a lehető legrosszabb időzítésben került a hazai könyvpiacra. Legyünk azonban kivételesen bizakodóak, hiszen minden rossz ellenére, a TW története még megtudta ütni a jó szintjét, így regénynek is kiváló alapanyagot szolgál. Most egy hirtelen jött gondolattal megvásároltam. Könyvajánló a Tovább gomb alatt.

Egy

Rögtön az első benyomásaim nem voltak épp pozitívak, ebből az egyik rögtön a magyar kiadásból eredeztethető. Szerencsés módon mellőzték azt a magas labdát, hogy a gonosztevők szerepét a Fejbiccentés Testvérisége vegye át a NOD-tól, azonban vagy a fordító szabad keze miatt, vagy az EA Hungary nyomására (valószínűbb), de a GDI, hivatalainkhoz hasonló átszervezésen ment keresztül a "magyarizált" kiadásban. A jól ismert rövidítés megmaradt, ezúttal viszont nem egy, a Világ Megvédésére szolgáló Kezdeményezés (Global Defense Initiative) takarja a jófiúkat, hanem egy izzadtságszagtól tocsogó fordítás, a Globális Defenzív Iniciatíva. Tehát egy arravaló kezdeményezés, hogy világméretűen védekezzenek. Csakhogy nem mindegy, hogy a Földet védjük, vagy magunkat.. Az eredeti értelemtől ennél távolabb nehezen sikerülhetett volna eltérni, mert azért az sem mindegy, hogy osztogatunk, vagy fosztogatunk. Sokkal jobb lett volna, ha a fordítást nem erőltetik, hanem az első említéskor zárójelben lefordítják, az értelme szerint, és annyiban hagyják.

Második, ennél sokkal nagyobb szőrszálhasogatás, a fejezetek jelölése volt. Egy. Kettő. Három. Magyarosan így nem jelölünk fejezeteket. Első, második harmadik, olyan van. 1, 2, 3, vagy 1. fejezet, 2. fejezet, 3. fejezet, ilyen is van. De ez nálam bántotta a szemet.

Kettő

Aztán amikor elkezdtem a tényleges regény valódi értékeivel foglalkozni, még az efféle élcelődés után is el kellett ismernem, hogy ez bizony sokkal jobban sikerült annál, mint amit valaha is vártam volna egy bérmunkás ponyvaregényétől.

Maga a történet két szálon fut egymással párhuzamosan, fejezetenként váltva. A kötelező katonai szál elsősorban a GDI oldaláról mutatja be a Harmadik Tibérium háborút, de rendelkezik egy minimális NOD kitekintéssel is. Itt azonban nem a játék küldetéseit áll módunkban E/1-ben újra átélnünk, hanem sokkal okosabb módon, alternatív harctereken folytatódnak a harcok.

A másik szálat ennél is érdekesebbnek találtam, mert itt a világmédia egyik szereplőjét követjük nyomom, ami így kiváló alkalmat biztosít arra, amire a videojáték képtelen volt: Igazi betekintést nyújt a tibérium szennyezte átlagos földlakók mindennapjaiba, és a játékban túlontúl színes-szagos-vidám GDI világ itt megkapja azt a szükséges komorságát is, ami annyira hiányzott.

Így aztán amíg a katonák közt a harc izgalma, addig a riporter esetében az érdekfeszítő részletek azok, amik arra késztettek, hogy teljesen belemerüljek a könyvbe és az általa felelevenített világba.

Három

De ezt a nagyszerű lendületet a végére mégis valahogy elvesztette. Bár a videojáték eseményeit épp csak lazán követi (felemlegetik a játékban átélhető harcokat, vagy egyes videobetétekből részleteket leírva is átemel), mégis fontosnak tartotta valaki, hogy a játék igencsak hosszú kampányát az alig 300 oldalas könyv ölelje át. Emiatt az események a végére túlságosan is begyorsulnak, a két szál szükségtelenül összefonódik, és elvesznek a nagyszerű részletek. Ahelyett, hogy a NOD-ot is érdemének megfelelő mértékben bemutassák, az utolsó néhány fejezetben hiteltelenül gyorsan leaprítják az eredeti játékot is megrontó idegen fajjal, a Scrin-ekekkel vívott háborút, akiket a nagy sietségben szintúgy képtelenség jól bemutatni. Miközben igazi befejezést így sem kapunk, hiszen meg kell felelni a játéknak, ahol szintúgy rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul, hogy mind a játék, mind a regény folytatására maradjanak puskaporok.

folytatása következ...ne

Így annak ellenére, hogy ennyi év után már nyilvánvalóan soha sem fog elkészülni a regény folytatása, a Tiberian Twilight-ot pedig jobb ha kitagadjuk, az epiológus végén a „folytatása következik” feliratot olvashatjuk, holott ma már mindannyian tudjuk, hogy ezzel örökre hoppon maradunk. Pedig annyira jól indult, és annyira jó maradhatott volna, ha igazán pénzéhes módon, a TW történetét egy regény helyett legalább kettőbe, vagy akár háromba írják meg! Ha végig megtartotta volna azt a kellemes lendületet, amit az 50. oldal környékén megszerzett, és nem akart volna kapkodós-rohanós fokozatba kapcsolni, nem csak sokkal jobbat kaphattunk volna, de sokkal nagyobb terjedelemben. Úgy talán arra is mód lehetett volna, hogy a Tiberian Twilight történetében, egy hozzáértő illető, annyi kármentesítést hajtson végre, így regényen keresztül, egy kiskapun, amennyit csak lehetséges. Így viszont csak egy átlagosnál jobban sikerült ponyvát kapunk, amit így is ajánlok minden Tibérium univerzum után érdeklődőnek, főleg, ha valamivel le kell öblíteniük a máig maró Tiberian Twilight emlékeit, és annál egy sokkal, de sokkal kellemesebb tapasztalattal szeretnének elköszönni a tibérium univerzumtól.

A könyv a Tuan Sci-fi kiadó gondozásában jelent meg 2010-ben, megvásárolható a kedvenc könyvesboltodban, vagy közvetlenül a kiadótól

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

12 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15