shearer2011.09.17. 02:25

Dead Island - Hogyan éld túl?

Mióta láttam az emlékezetes teaser trailert a játékból, azóta figyelemmel kísértem a projektet, és ugyan nem tartozott azon címek közé amiket tűkön ülve vártam, ám mégis módomban állt kipróbálni és simán az idei év egyik legemlékezetesebb játékélményét garantálta. Mind jó, mind rossz értelemben.

Jó, mert a játék tényleg remek ötleteken alapul (jól bevált formulákat gyúr össze és újja), piszok élvetetes, tartalmas, hosszú és van benne kihívás. Mindemellett még a grafika se csúnya, pláne a külső helyszínek. Sajnos azért negatívumból is jutott bőven. Nem akarom hosszasan elemezgetni a dolgokat, nagyjából már úgyis mindenki tapasztalta, vagy hallotta: a Dead Island bugos, kiegyensúlyozatlan és időnként őrjítően idegesítő. Szóval igazi kelet-európai projekt. Sajnos az időközben megjelent patch megváltást nem hoz, de valamicskét javít a dolgokon. Node, most nem is igazán a játék minőségével akarok foglalkozni, hanem szeretnék pár hasznos tanácsot megosztani, hogy akik még csak most ruháznak be a zombinvázióra, azok kevesebb ősz hajszállal ússzák meg.

HASZNÁLD KI A GLITCHEKET!

Ez az első számú aranyszabály és a legfontosabb! Ugyan nem kóser más fogyatékosságból magunk javára előnyt kovácsolni, nade. A játék szanaszét szopat minket a maga tengernyi programhibájával, rossz programozói döntésekből fakadó defektusaival, ergo senkiben ne legyen morális kétely. Csaljatok nyugodtan, még így is nehéz a játék.

 1. A legalapvetőbb glitch a tárgyduplázás. Ha kiváalsztasz egy közelharci fegyvert, nyomva tartod az LT-t, majd lenyomod mellé még az Y-t is, majd egy másodperc múlva megnyomod az RT-t, akkor a kiválasztott fegyver megduplázódik. Ezzel egyrészt lehet végtelen pénzt csinálni (a játék vége felé, az elején-közepén nem érdemes, mert túl lassú megoldás), de fontosabb szempont, hogy legalább egyáltalán lesz mivel irtsuk a zombikat. Ugyanis a talált fegyverek villámgyorsan kopnak, iszonyat drága javítani/tápolni őket, és ráadásul eleinte még kevés is a jó cucc. Segíts magadon, és ha találsz valami jót, akkor azt kopizd le.

 2. A pezsgős trükk. Amikor az áruházba jutunk, akkor lesz egy szoba, amiben van hat feldőlt italautomata (vagy nagy doboz, mindegy), amikből pezsgőt szerezhetünk. Lootoljuk őket, majd kilépés, visszatöltés és újra lehet lootolni. Minden üveg pezsgőért Svetlana az egy-egy gyémántot ami 1500$ ért, ami a játék közepén elég jó summa. Érdemes egy 30-40 gyémántot szerezni, ez bőven elég a végigjátszás további részére. Jótanács: NE ADD EL egyszerre az összes gyémántot. Ha meghalsz, akkor pénzt vesztesz, nem is keveset. Viszont ha gyémántokban tartod a pénzed, akkor nem bukod őket, és bármelyik árusnál pénzzé teheted.

 3. Szinlépés. Számos módja van egyes glitchek, gameplay anomáliák adta lehetőségek kihasználásával gyorsan sok XP-t szerezni, de nem biztos, hogy érdemes! A zombik velünk erősödnek, és a játék elején mivel kevés XP kell a szintekhez, ezért nagyon hamar halálos ellenfelekké válnak, viszont a nálunk lévő kezdetleges fegyverek mit sem érnek majd ellenük. Ez persze a végén megfordul majd: az ellenfelek (és mi magunk is) csak jópár óránként lépnek szintet, sokkal több időnk és lehetőségünk van tápos cuccokat lootolni. Aki mindenáron az ötvenes szintre hajt, annak megoldás az oleanderes küldetés és a fegyverduplázás kombinációja, de még így is eszméletlen sok idő és gombnyomogatás. Legálisan nagyjából három teljes végigjátszás kellene, bár lehet inkább négy.

 4. Van pár bugos achievement is, általában inkább a játékos javára hibáznak. Nem hiba viszont, hogy egy csomó achievement nem karakter specifikus, hanem teljes játékon belül számolja az adatokat. Tehát pl. ha megtaláltunk egyik karakterünkkel 70, a másikkal 50 gyűjtenivalót, akkor is megadja az acsit.

 5. Érdemes a karakterből biztonsági másolatot csinálni memóriakártyára, vagy pendrivera, én ugyan megúsztam, de sokan panaszkodnak netszerte, hogy végleg beragadtak egy küldetésnél, eltűnt minden az inventoryból, nem tölti be a karakterét. stb. Egy csomó küldetés és maga a térkép is rémesen bugos (patch valamennyit itt segített azért), ha valahol megakadunk, mert nem találunk valakit, nem adja be a küldetést, nem mutatja a térkép, akkor gyakran segít játék újraindítása. Öröm az ürömben: egész sok olyan küldetéssel találkoztam, amit részben megcsinált magának a játék. Pl. az oroszosat eddig még mindig.

Végül pár generál jótanács:

 • Mindig legyen nálad egy rakás molotov/deo bomba/gránát! Nagy tömegek elintézésenk legkényelmesebb módja, hogy egy autó tetejéről a zombihorda közepébe vágunk egy molotovot. A melák ellenségek (thug) ellen is a molotov, illetve a robbanószerek a leghatásosabb.

 • A legőrjítőbb ellenfél a futkosó (infected). Magasabb szinteken, ha kettő jön, akkor az már szinte biztos halál. Legjobb amit tehetünk, hogy amikor fut felénk belerúgunk és gyorsan lesúlytunk rá. Ha többen jönnek akkor ez kevésbé jó megoldás.

 • A faltörő ellenfelek félelmetesnek tűnnek, de valójában gyengék. Érdemes mindig leverni őket, jó xp jár értük. Csak annyi a trükk, hogy hagyni kell had menjen neki a falnak amikor fut felénk.

 • A legjobb fejlesztések a fegyverekre az elektromos alapúak. Már a bénábbak is néha sokkolják az ellenfelet, ami nem csak komoly + sebzést ad, hanem bénítja is őket pár másodpercre, ami a komolyabb dögönék (thug, butcher) vitális lehet.

 • Ha már fejlesztések! Már a játék legelejétől kezdjük halmozni az "alapanyagokat", mert nincs is annál idegesítőbb, amikor a végjáték előtt az ember kénytelen ragasztószalagot és sima drótot keresgélni.

 • A városban túl sok a zombi. Nincs értelme harcolni velük, a futás a jó döntés. Pár helyen ugyan a tetőkön keresztül is meg lehet őket kerülni, illetve a csatorna hálózaton át, de míg előbbi lassú és körülményes, utóbbi pedig csak félmegoldás. Ugyanis a csatornákban is rémesen sok a zombi, csak ott még nehezebb tájékozódni is. Ergo: FUSS! FUSS!

 • Jelenleg az 50-es szint a maximum, de még a 40-eset is rengeteg idő elérni. Csak szintlépéssel lehet skillpontokhoz jutni, és bőven nem kapunk annyit, hogy mindent kimaxoljunk. Tehát érdemes előre tervezni és gondolkozni, hogy milyen irányban akarjuk nevelni karaktereinket.

Nekem a fő karakterem Xian, jelenleg 49-es szintű, a fury képességeket hanyagoltam. Természetesen vágófegyverekre specializálódott, ami a játék elején még hátrány, de később már előny. A végjáék küldetéseinek jutalma rendre egy-egy tápos machéta vagy fejsze. Mivel hajnali fél három van, és mindjárt leragadnak a szemeim, ezért egyelőre zárom soraimat, de később lehet még megosztok pár tapasztalatot. Aki esetleg játszani szeretne az vegyen fel live-on! GT: edmond1985

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

11 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15