Rewmac2012.02.13. 15:04

Kingdoms Of Amalur - Beszámoló

Hódítsunk meg egy világot, vagyi inkább többet...Mert miért ne..

Megmondom őszintén az utóbbi nem igazán követtem a játékokat. Sem videókat nem néztem, sem demókat. Az Amalurról kettő darab trailert láttam, ami alapján eldöntöttem, hogy én ezt bizony meg fogom venni. Megmondom őszintén roppant kellemeset csalódtam a játékban, rosszra, generikusra számítottam, de mégis valami olyat kaptam, amire talán már egy jó ideje vártam.

A történet egyszerű. Vagyunk mi és a minket körülvevő zagyva események melyek kötelezőek ahhoz, hogy valamilyen szinten bele tudjuk magunkat élni. Nyílván nem írom le magát a sztorit, de elöljáróban spoiler mentesen annyit kell tudni, hogy meghaltunk és mégis élünk, de mások vagyunk és ezért teljesen felborul minden és mindenki idegbajt kap a létezésünktől.

A grafikai világ egyszerűen csodálatos. A képregényszerű design egyszerűen olyan összhatást kelt mintha egy mesébe csöppentünk volna bele. Ugyanakkor minimálisan ötvözik a gyári, általam normálisnak nevezett grafikai stílussal és teljesen egyedivé teszik a környezetet. A karakterek nem generikusak, az NPC-k javarészt másképpen néznek ki, a területek szép tágasak és kidolgozottak. Egyetlen pici hiba, ha nagyon kötekedni akarunk a minimális pop-up, de mivel szemet gyönyörködtető látványban van részünk, ezért totálisan ignorálni lehet ezt. Az, meg aki szerint ez “dobozos világ” szerintem gondolkozzon el a nyugdíjaztatáson vagy egy komolyan vizuális szervrendszeri átültetésen. Grafikailag a játék számomra tökéletes. Vannak részek melyek persze szubjektívek, de ez már rég objektivitás kérdése, leginkább szemé. Ez nem esztétikai érzék alapján történik, hanem tények felmérés alapján.

A harcrendszer egyszerű és nagyszerű. A játék megteszi nekünk a szívességet, hogy nem butít le minket kasztokra és 2-3 fegyvertípusra. Akár harcosként használhatjuk az összes fegyvert kérdés ugye mennyire hatékonyan. Ám meg lehet indulni több fejlesztési vonalon is. A harcos erős barbár, jobban tud majd harcolni karddal, kalapáccsal és batár nagy karddal. Természetesen az ehhez tartozó speciális kombókat is megkapja az ember, de ha eközben mondjuk, elmegyünk az agilis harcos vonalába is akkor még cikázni is tudunk az ellenfelek között egy warhammerrel. Egyszerre két fegyver lehet nálunk, melyek támadásait X és Y kombókkal variálhatjuk össze. Akár kard mágikus bot kombót is választhatjuk. Minden fegyveren érezni az erejét, előnyét és hátrányát. Sosem mindegy mivel vagyunk felszerelve és mennyire tudjuk használni. Mondom ezt úgy, hogy a játékot kötelezően Hardon kell kezdeni, mert az a fokozat felel meg a normálnak bármi máshoz képest. Persze így varázslataink használhatatlanok lesznek, de valamit valamiért. Aggodalomra viszont semmi ok. Elrontottuk a fejlesztést? Menne a szenvedés nem ezt kellett volna? Semmi probléma, a helyi jövendőmondó potom összegért megoldja a problémánkat. A pontjainkat teljesen újrarakhatjuk egy csekélyebb anyagi honorárium fejében.

A támadás azonban nem minden. Védekezni is meg kell tanulni, főleg amikor a játék elkezdi adagolni a keményebb ellenfeleket. Blokkolni pajzzsal vagy mágikus talizmánnal tudunk. Az előbbi a fizikai támadás levédésért felelős, az utóbbi a varázslatok ellen nyújt védelmet. Az időzített védekezés pedig kontratámadásokra ad lehetőséget. Amennyiben megfelelő szinten tartunk az adott fegyver speciális támadásaival, kontrából gyönyörű kombinációkat lehet generálni, melyeket az ellenfél nem igazán szívlel. Az elején nincsen igazán erre szükség, de 10-15 óra után szinte a legjobb barátunkká válik majd a pajzs és a használatának elsajátítása. Lehet védekezni a játékban, csak éppen meg kell tanulni egyetlen gomb helyes használatát.

A fegyverek elhasználódását megmondom őszintén sosem szerettem igazán, mert mindig csak a gond volt velük, de valamiért itt annyira egyértelműen és egyszerűen van kitalálva a javítás megoldása, hogy nem zavar. Plusz mire elhasználódna, a fegyver bőven találunk másikat, azonban ha mégsem borsos összegért (minél erősebb a fegyver annál drágább ugye) megjavíttathatjuk vagy amennyiben rendelkezünk megfelelő eszközzel magunk is elvégezetjük bármikor. Ehhez persze nem árt a magas kovácsolási képesség. A gyógyítás ritka módon kényelmesen van megoldva. Van egy radiál menü ahová bepakolhatjuk azokat az italkeverékeket melyeket használni szándékozunk. Ennek kinyitásakor a játék megáll, és szépen kiválaszthatjuk, mit akarunk jó egészséggel fogyasztani. Azonban ha nagy a harc heve egy egyszerű D-Pad iránnyal le lehet tudni a gyógyítást.

A fő történeti szál mellett természetesen rengeteg küldetés van. Vannak hosszabb történeti vonallal rendelkező frakcióküldetések. Ekkora egy csapat valakinek segítünk megmenteni a világ rájuk eső részét. Emellett találkozunk majd változatosabbnál változatosabb, izgalmas és kevésbé izgalmas mellékküldetésekkel. Lesz a dungeonba négy giga trollt megverésétől kezdve a virágkötészetig minden. Vannak persze kissé unalmas ide-oda mászkálós feladatok, melyek azért nyújthatnak némi pihenést két dungeon veszedelmes túrái között. A mellékküldetések száma hihetetlenül magas. Nem számoltam meg őket, de garantálom, több száz van. Felvételüket a térképen sárga felkiáltójel jelöli és a leadásuk is egyértelműen meg van jelölve. Nem attól válnak a küldetések érdekessé, hogy nekünk kell kitalálni kivel kell beszélni és mit kell csinálni, hanem magától a feladattól, éppen ezért számomra ez maga a Kánaán.

Megmondom, őszintén oldalakat tudnék írni, de az hajlam erre a bejegyzésre hirtelen jött, így lesz, ami kimarad belőle, de egész egyszerűen ez a játék jó. Nincsenek benne zavaró, idegesítő elemek ellenben minden megvan benne, ami kell egy ilyen RPG-be. Bőséges tartalom, hatalmas területek, jó fejlesztési rendszer, sok küldetés, remek zenei aláfestés és persze a látvány. Ezeket a fejlesztők tökéletesen kombinálták össze. Ha engem kérdez valaki, akkor úgy dobom rá a 10 pontot, hogy bereped a padló.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7