casper0072015.12.29. 20:25

2015 játékai - #2

Van, ami sosem változik. A Fallout szerint a háború sem, de harmadszor - vagy ötödször, ahogy tetszik - is ugyanolyan izgalmas érzés elmerülni a Wasteland világában. Míg a Bethesda műhelyének környékén a fél világ a The Elder Scrolls sorozatot ünnepeli, addig hozzám mindig is a poszt-nukleáris világban játszódó szerepjáték állt közelebb. Csak a saját bőrömön ne kelljen megtapasztalnom ennek a világégésnek az eredményét!

A Fallout 4 nem egy sebből vérzik, ezt kétféleképpen lehet feldolgozni. Bethesda játékról van szó, legyinthetünk, és nem veszünk tudomást azokról a gyermekbetegségekről, amik már a kezdetek óta jellemzik a fejlesztő munkáit, vagy megmakacsoljuk magunkat, és minden hibáért számon kérjük a készítőket. Utóbbit nem ajánlom, mert csak az nem talál hibát, aki nem akar, ha pedig ezeket elemezgetjük, akkor lemaradunk egy nagyszerű kalandról. A Fallout 4-et rengeteg kritika éri vizuális megjelenése miatt, mondhatni, évekkel elmarad a prezentációja, legyen szó a mozgásanimációkról vagy a textúrákról. Az összkép mégis látványos, nem hiába készül kismillió rajongói fotó a Commonwealth eldugott zugairól és az első radioaktív viharomnál azért csak tátva maradt a szám.

Egy olyan évben, amikor a Pillars of Eternity vagy a Witcher történetvezetése, karakterei megütnek egy bizonyos szintet, akkor elég fancsali képpel lehet konstatálni a Fallout kvázi fapadosságát. De talán rossz felé keresgél az, aki itt várja a csodát. Hozzá kell tennem ugyanakkor, hogy a társrendszer nagy fejlődésen esett át, és a tucatnyi csatlós szinte mindegyike saját személyiséggel rendelkező karakter, akiket megszoktam magam mellett, és akikre vigyáztam harc közben, holott halhatatlanok. Persze szidtam őket eleget, amikor közém és a célpontom közé álltak vagy egy kis fészerben elállták a kiutat. Hát igen, ez már csak így megy.

Sok olyan „apróság” került a folytatásba, ami látszólag felesleges és a játékkal csak felületesen ismerkedő játékos a kötelezőn túl nem is foglalkozik ezekkel az elemekkel. Ilyen a településfejlesztés, a Commonwealth több felfedezhető pontján saját falvakat húzhatunk fel, amik önellátó mikrotársadalmakként működhetnek. Lényeges értelme ugyan nincs embereink pesztrálásának, hiszen a megtermelt élelemre igazából nincs szükség, és össze tudunk szedni barangolásaink során annyi orvosságot és egyéb feleszerelést, hogy a boltokat se látogassuk, de jó érzés a pusztuló vidéken egy működő, önmagát megvédeni képes települést kialakítani. Ugyanígy több opció közül válogathatunk a főzés, fegyver- és páncélfejlesztés, a vegyi anyagokkal történő kísérletezés területén, amik szintén nem nélkülözhetetlenek, de színesítik - és kitolják - a játékkal eltöltött órákat.

Szerencsére a harcrendszer is ráncfelvarráson esett át, most már nem kell 100%-ig a VATS rendszerre hagyatkozni, a Fallout 4 ha nem is kiemelkedő, de működő fegyverkezeléssel rendelkezik, ami ugyanakkor egy jóval akciódúsabb játékmenet felé tereli a sorozatot. A Fallout szerepjátékos mivoltának elhalványulásaként élték meg páran a párbeszédrendszer leegyszerűsítését. Ugyan az opciók száma nem csökkent, de a válaszadási lehetőségek sokszor kimerülnek az igen, nem, szarkasztikus felelet, és még valami egyéb kérdés négyesben. Tagadhatatlan, hogy az előző részekben ez jobban működött, de nem kell attól félni, hogy döntéseinkkel nem formálhatjuk a Commonwealth életét, nem egyszer bizony komoly választások elé kerülünk, és itt nem csak a fő történetszálról beszélek.

A Fallout igazi erőssége a világa, és a benne tornyosuló töméntelen felfedeznivaló és kis történet. Több szerepjáték is kilépett a nyitott világba, de egyikük sem tudta felülmúlni a Bethesda világépítését, még mindig az ő játékaikban érzem a legnagyobb izgalmat, amikor elindulok. Mi lehet északra? És ha délre indulok? Rengeteg apróság, egyedi helyszín várja, hogy meglátogassam, sok helyütt pedig érdekes sztorik és emberi sorsok lapulnak elfeledve, amíg meg nem találom őket. Ez a felfedezés adja a játék sava-borsát, ami még ma is egészen egyedi. Vajon kik működtetik a térkép észak-keleti sarkában lévő világítótornyot és mi a céljuk vele? Mi lehet az a morgás a boszorkánymúzeumban? Mi az az esténként délről felmerülő zöldes derengés? Miért viselkednek olyan furán a Covenant nevű falucska lakói? A Commonwealth bár nem a legnagyobb játéktér, amin megvetettem a lábam, de az egyik legsűrűbb, és titkokkal legjobban megszórt, amivel valaha találkoztam.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7