casper0072016.04.16. 06:37

A NoBuy projekt

Warhawk nemrégiben írt egy blogbejegyzést arról, hogyan szeretné csökkenteni a steam könyvtárában tobzódó, érintetlen játékokat. Először derültem egy jót, hiszen Warhawk híres arról, hogy mennyi játékot vásárol (bocsi!), de aztán elgondolkodtam a dolgon, és be kellett látnom, hogy igaza van, ez így nem mehet tovább.

Én egy igazi hörcsög vagyok. Már az voltam az x360-as időkben is, amikor minden, minimális érdeklődésemre méltatott játékot bezsákoltam, ha kedvező áron belebotlottam. Ennek azóta is szenvedem a következményeit, mert a szobámban lévő és a virtuális polcomon is roskadoznak azok a játékok, amikért összesen nem kevés pénzt adtam ki, de valószínűleg már sosem indítom el többségüket.

Ugyanígy állok jelenlegi elsőszámú platformomon, a PC-n is. Egyszerűen nem bírok ellenállni a leárazásoknak, pedig itt aztán nincs olyan nap, amikor ne nyomná a képembe az internet a jobbnál-jobb ajánlatokat. Ha egy játék érdekel és tetszik - és ebből nagyon sok van -, akkor azt a könyvtáramban kell tudnom. Az 1-10 eurós árintervallumban szlalomozva olyan sok játékom gyűlt össze, melyek mellett teljesen felesleges lenne bármit is megvenni. De a rideg valóság az igazi, bővítem a könyvtáram, mint egy megszállott ereklyevadász. „Ezt most meg kell vennem, hiszen csak x dollár. Ki tudja, mikor lesz ilyen olcsó legközelebb.”, győzködöm magam, csak éppen azt nem kérdezem meg magamtól, hogy mikor fog sorra kerülni az a cím, amit épp most aktiváltam a fiókomban. Karácsonykor nagy hévvel vásároltam meg az engem már megjelenésekor felcsigázó Pillars of Eternity-t, de máig nem indítottam el, egyszerűen nem került rá sor. És szép számmal sorakoznak a hasonló sorsa ítéltetett játékok. Van köztük olyan, aki már négy éve a sorára vár.

Én pedig továbbra is képtelen vagyok megállni a jó üzleteket, pedig a már meglévő játékaimmal is remekül tudnék szórakozni. Hiába fizettem ezekért a játékokért külön-külön keveset, összeadva elég nagy összeg jönne ki, ezt meg se merem tenni. Na de most perspektívaváltás következik! És álljon itt ez a bejegyzés mementóul, hogy emlékeztessen, mikor elgyengülök, hogy azok, akik nem küszködnek hasonló problémákkal, kiröhöghessenek, hogy nehogy te is egy hasonló spirálba keveredj.

A terv a következő: szépen, kényelmesen játszok tovább, ahogy eddig is, nem kerget a tatár. Annyi játékom van, amennyivel évekig ellennék. Gyakorlatilag a bőség zavara állhat csak közém és a felhőtlen szórakozás közé. Nem célom meghatározott időn belül a végigjátszatlan játékok bizonyos mérték alá csökkentése, csupán nem akarom úgy játékokkal hizlalni a könyvtáram, hogy rájuk se nézek évekig. Tehát nincs határidő, nincs határérték, én aztán nem fogok feszengeni és egy végigjátszás közben azon izzadni, hogy mikor lesz már vége és mehetek tovább. De ennek a gyűjtögetésnek vége! Nem mondom, hogy nem veszek játékot, mert jelennek majd meg olyan címek, amiket nem akarok kihagyni és elodázni. Akár ellenállhatatlan vágyat érzek majd egy régebbi játék pótlására. Oké, ez esetben kinyitom a pénztárcám, de ebben az esetben a frissen vásárolt játékkal elkezdek játszani. Nem hagyom talonban. Ennyit szeretnék elérni.

Már most remeg a kezem, mert mindössze 12$-ért az enyém lehetne a Homeworld Remastered többek között olyan játékokkal, mint a Tropico 5 vagy a Victron Vran. És a brancsból csak a GRAV van meg. Nehéz ellenállni, de megteszem. Ugyan mikor játszanék ezekkel a játékokkal, mikor lenne időm rá? Aki hörcsög, megérti. Drukkoljatok!

Fun fact: úgy látszik, ezek a kényszerek életem velejárói. Ugyanígy gondot okozott nekem a kényszeres achievement vadászat, amin sikeresen túl tudtam lépni. Remélem, most is sikerül.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

3 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

4 napja
30

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

9 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7