casper0072016.12.22. 22:16

2016 játékai - #10

Elég érdekes egy év végi toplistát egy olyan játékkal kezdeni, amit felidézve először azok a dolgok jutnak eszembe, amik miatt többször is félbe akartam hagyni a kérdéses címet. Talán azért ennyire ambivalens a kapcsolatom a Hyper Light Drifter-rel, mert sokkal, de sokkal jobb lehetett volna, ha bizonyos pontjaira nagyobb gondot fordítanak a készítők.

Nem, mintha a Hyper Light Drifter rossz lenne, akkor semmi keresnivalója nem lenne itt. Már puszta létezése is örömmel tölt el, hiszen több társával együtt ékesen bizonyítja, hogy a közösségi finanszírozás egy működőképes modell. Másrészt annak ellenére is egy alapvetően jó játéknak tartom, hogy az előzetes elvárásaimnak csak részben tudott megfelelni. A világégés utáni, a természet által visszahódított területeket bejárva valóban úgy éreztem, hogy felfedezek, nem csak a játék által kitaposott ösvényen haladok. Ez a világ tele van titkokkal, amiknek még a felét se találtam meg, így valószínűleg ismét belebújok a drifter bőrébe, úgy érzem, az elrejtett tárgyaknak elő kell kerülniük, nem szabad elfeledve megbújniuk. Nagy fegyvertény ez, főleg a ma már minden sarkon megtalálható nyitott világú játékok uralma idején, amik jellegtelen, generikus gyűjtögetnivalókkal árasztják el az embert.

A Hyper Light Drifter harcrendszere egy kétélű fegyver. Ha mindig úgy működne, ahogy azt elképzelték a készítők, egy szavam se lenne. A küzdelmek a ritmikus kitérésekre és támadásokra építkeznek, a drifter jó ütemű ugrásaival, meglódulásaival kitér a törtető ellenfelek elől, eltáncol a lövedékek mellett, utána pedig kimért ellentámadásokkal rövidíti meg az ellenség életerőcsíkját. Ha ez összejön, az olyan elégedettséggel önt el, ami párját ritkítja. Még ha nem is sikerülne a „tánc”, legalább tudnám, hogy én vagyok a ludas. Sajnos ez nem minden esetben van így, a megjelenés környékén többször is úgy éreztem, hogy a ritmikus mozgáshoz szükséges folyamatosságot a játék nem tudja mindig biztosítani, mintha fél pillanatokra megakadnánk az időben, ami mondanom se kell, egy ilyen harcrendszer esetében végzetes lehet.

A Hyper Light Drifter világa csodálatosan szép. Ahogy említettem, a letűnt civilizáció hátrahagyott maradéka megadta magát a faunának, bizarr lények tetemei állnak némán őrt, mindenhol van valami látnivaló. Két apró gondom akadt. A két dimenziós madárnézet miatt sokszor nem lehetett egyértelműen eldönteni, hogy a drifter előtti út járható-e vagy nem. A tereptárgyak szemléltetése egy olyan terület, amin még dolgozniuk kell a készítőknek. A másik kellemetlenséget a térkép okozta, ami… hát, használhatatlan. Kesze-kusza, nem lehet eligazodni rajta, szinte semmit se jelöl, amit pedig igen, azt rosszul.

Jól indul a lista, igaz? Többet panaszkodtam, mint dicsértem, de amikor a Hyper Light Drifter működik, akkor nagyon működik, és olyan játékélményt nyújt, ami miatt itt a helye 2016 legjobbjai között.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7