casper0072016.12.31. 17:54

2016 játékai - #1

Immersive sim, hmmm, mi ez? Nos, egy olyan design, ami a játékost egy részletesen megalkotott világba helyezi el, ahol a dolgok a megálmodott univerzum szabályai szerint, logikusan működnek, tehát nem klasszikus videojátékos körítésről beszélünk. Azonban nem egy ilyen játéknak sikerül olyan jól működő mechanikákat létrehozni a reális világukban, hogy a beleélést nem csak az olyan frázisok segítik, mint a hangulat, a szereplők, vagy a feledhetetlen jelenetek, hanem a videojátékok magjának számító játékmechanika is. Idén a Dishonored 2 számomra szinte tökéletesen tálalta ezt az élményt.

A történet az, amire rásüthető a lapos jelző: a trónon ülő Emily Kaldwin és apja, Corvo Attano egy ellenük elkövetett sikeres puccs után kénytelenek felállni a földről és visszaszerezni azt, ami az övék. Legalábbis egyikükre hárul ez az emberes feladat, hiszen a játék első perceiben el kell döntenünk, melyikük bőrébe bújunk az elkövetkező egyéntől függően változó játékórában. És ez is a Dishonored egyik szépsége. Ha szeretnéd, minden sarkot megvizsgálva, a katonák és lakosok párbeszédeit hallgatva, naplókat felkeresve és elolvasva beleölhetsz egy végigjátszásba akár negyven órát is, de ha már kiismerted a pályákat és a harcrendszert, akkor kis gyakorlással pillanatok alatt is végezhetsz egy küldetéssel. Mindkettő teljesen kielégítő, valódi játékélményt biztosít.

Általánosságban hajlamosak a játékosok a Dishonored-re, mint lopakodós játékra asszociálni, de ez csak részben állja meg a helyét. A Dishonored 2 egy olyan cím, ami lopakodásra is ad lehetőséget, ugyanakkor ez csak az egyik lehetséges játékstílus. Emily és Corvo képességei ugyanúgy teret adnak a véres gyilkolásnak is, vannak olyan adottságok, amik kifejezetten egyik vagy másik játékstílust segítik, de nem egy az általunk preferált megközelítéshez idomítható. Arról pedig az internetszerte megtalálható videók is tanúskodnak, milyen csuda dolgokat lehet kihozni karaktereinkből.

Emellé pedig a végletekig kidolgozott, részletes pályák asszisztálnak. Nekem mindig is a gyengém volt, ha változatos, önmagukban számtalan lehetőséget nyújtó, nagy pályákon kalandozhattam, a Dishonored 2 térképei pedig ilyenek. Kettő mindenképp kiemelendő, amikről talán már hallottatok: a Clockwork Mansion a terekkel és a szerkezetekkel manipulál, leginkább ezzel a pályával reklámozták a játékot, és a legtöbb helyen ezt adják meg hivatkozási pontként. Számomra azonban az A Crack in the Slab volt a legemlékezetesebb küldetés, aminek apropóját nem lőném le, de olyan jól valósít meg egy időről időre játékokban előforduló koncepciót, amit a legtöbbször nem tudnak rendesen kivitelezni.

Tehát a Dishonored 2 egy kiváló immersive sim-hez méltóan a kezedbe adja a játszóteredet, ahol igazán beleélheted magad a karaktered szerepébe, és te dönthetsz róla, hogyan küzdöd le az akadályokat. A világ pedig reagál a cselekedeteidre, az egyik pályán elkerekedett a szemem, amikor egy bő óra után visszatértem az egyik elrejtett mellékhelyiségbe, ahová egy csapdát rejtettem, és amibe sikeresen belegyalogolt egy dolga végzésére igyekvő őr.

A pályatervezés elsőrangú, nemcsak hihető, de a konkrét, nyers játékhoz is kiváló alapot biztosít. A szereplők adta lehetőségek többszöri végigjátszásra biztatnak, egyaránt megtalálja a számítását a sötétben settenkedő és az akrobatikus mozdulatokkal rendet parancsoló játékos is egy nagyszerűen szimulált világban. Nálam idén ez az első helyet jelenti.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7