Fido4life2020.06.23. 00:16

The Last of Us Part II

Spoileres èlmènybeszámoló

Last of us Part II

SPOILER ALERT

Nehéz mostanság papírra vetnem gondolataimat játék élményeimmel kapcsolatban. Hamarabb tévedek el reddit-en vagy youtube-on más emberek élményét megtapasztalva, és utána már nem érzem jelentősségét hogy beszámoljak saját élményeimről. Itt viszont úgy döntöttem más lesz. Tíz perce sincs ahogy a záró creditset meghitten végignéztem, és dolgoztam fel magamban a történteket.

A Last of Us Part II megjelenését csupa bajlós események vették körbe. Kezdődött az egész egy csúsztatással, majd kitört a koronapánik amit mégegy csúsztatás követett majd jött a legnagyobb pofon: komoly történeti elemek kiszivárogtatása. Próbáltam magam megóvni magam komolyabb spoilerektől, de bevallom lehettem volna óvatosabb is így hamar lelőttem magamnak hogy Joel bizony megfog halni. A Last of Us 1-et nekem sikerült többnyire nulla info-val neki kezdenem, így amikor átszúrta barátunkat egy vascső akkor ott azt hittem hogy neki itt vége, így kellemes meglepetés volt hogy mégis túlélte mégha nem is volt feltétlen realisztikus.

A szivárogtatások közepette eluralkodott a játékon egy előitélet, sok helyen kaptam azt info-t hogy csalódás fog érni. Nem érdekelt. Rajongani akartam, örültem hogy végre részese lehetek egy ennyire közkedvelt játék folytatásának a megjelenésénél.

Én nagyon akartam kedvelni a játékot. Viszont úgy érzem ennyi pénzből ennyi tehetséges fejlesztővel megáldva annyi mindent kilehetett volna hozni. Mindent csak nem ezt.

Kezdjük a legfájóbb ponttal: Joel.

Nem számítottam arra hogy ilyen hamar, és ilyen módon lesz kiírva a történetből. Talán ez volt az író célja, hogy sokkoljon, úgy mint a Game of Thrones amivel talán nincs is baj, viszont ebben a karakterben rengeteg potenciál benne volt még. Karizmatikus, szerethető figura akit ha már mindenképp muszáj kiírni a történetből, erre lehetett volna egy a rajongókat kevésbé szembeköpő mód is. Sokan számítottunk arra hogy Ellie mellett Joel is irányítható karakter lesz, hiszen a második trailer is ezt sugallta (Did you think I will let you do this on your own?) Mint kiderült ez egy beteg tréfa volt csupán..

Ellie

Nekem többnyire nincs különsebb bajom Ellie alapszituációjával, a Left Behind DLC már megmutatta nekünk hogy szeretni fogja a lányokat, és ha ez nincs túltolva nekem ez nem feltétlenül negatív story elem. Én szerettem őt terelgeti a játék első felében, ezek voltak a játék fénypontjai. Keserű zájízzel ugyan, de mégis hajtott a vér hogy megtaláljam Joel gyilkosát és bosszút álljak. Kiemelném a korházas részt ahol Norát üldöztük, rendkívül izgalmas és kemény jelenet volt.

Ám, akárhogyis nézzük Ellie mégis egy 17 éves lány. Az első rész erőspontja az volt hogy Joelről elhitted hogy átmegy ezeken a szituációkon mert ezt csinálta már 20 éven keresztül. Ellie-nél nem volt meg ez az immerzió. Ám, még mindig jobb volt őt terelgetni mint..

Abby

The worst left turn in gaming history.

Nem számítottam arra hogy Joel gyilkosából ennyire fontos, központi karakter lesz. Pedig még a legelső trailerben is őt láttuk, sokan viccelődtünk is hogy mennyire kigyúrta magát Ellie. Én elhiszem hogy valami újat akarhatott talán az író, hiszen nem sok játék mondhattja el magáról hogy egy NDK-s úszónőt terelgetthetsz benne. Viszont hiszem hogy a fent említett Joel korai elhalálozásával minden esélyt elírtak azzal kapcsolatban hogy ezt a karaktert szerethetővé tegyék. Egyszerűen nem akartam vele lenni, nem érdekelt a múltja, nem érdekelt a WLF emberi része, a játék második része számomra leült, és fogtam a fejem hogy történhetett mindez. Amikor elvonatkoztattam attól hogy kit irányítok, és pusztán a fantasztikus prezentációra figyeltem akkor okozott pár kellemeset perceket ez a rész. De ez az egész szál nálam lényegében kinyírta a játékot.

A játékmenet

A játékmenetet lényegesen máshogy közelítettem meg a folytatásban az elődhöz képest. Amazt kapásból Grounded nehézségen kezdtem el, és közel 4 hónapba telt végigvinnem mert voltak olyan encounterek amikkel egyszerűen nem bírtam. Keveset lövöldöztem, és sokszor nagyon kikellett centizni minden mozdulatot.

A folytatáson valamiért mihamarabb túlakartam lenni, így Hardon majd Normalon folytattam, sok encounteren csupán átrohantam harmadik-negyedik próbálkozásra, és mint ilyen, az élményem nem is hasonlítható össze az első résszel. Maga a lövöldözés jól működik, van súlya a fegyvereknek, és a prezentáció nagyon hihetővé tesz minden párbajt.

Lopakodás során nagyon hiányoltam a non-lethal módját az ellenségek ideiglenes lecsillapítására. Egyszerűen túl brutálisnak és felesgesnek tartottam hogy Ellie mindenkibe automatikusan bassza bele a kést, főleg úgy hogy a játék története alapján bárkiből lehet egy érző, lélegző deserter, ám mi ezt a lehetőséget nem adjuk meg nekik, hozzáteszem viszont hogy ha türelmes az ember, szerintem sokszor adódhat lehetőség csak ellopakodni magad a következő célpontig, emberek gyilkolászása nélkül is.

De még ígyis, a játék nagyon brutális és agresszív, az egész történet a bosszúra alapszik egy olyan cselekedett miatt aminek nem is kellett volna így megtörténnie. Amíg az első részben van egy emberséges célunk, és közben végigfigyelhetjük főhőseink jellemfejlődését, addig itt az egész játék hangulatát átuti a gyász és a keserű érzés, hogy ennek így semmi értelme nincs.

Sajnálom.

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

Comedian
Top 10 - 2020 legjobb filmjei

Sorra vesszük a tavalyi év legjobb filmjeit.

22 órája
2

Comedian
Batman: Gotham gázlángfényben

A viktoriánus kori Denevérember Hasfelmetsző Jack nyomában.

1 napja
1

Comedian
Pár dollárral többért

Eastwood-retrospektív #2: A fejvadász szakma szépségei.

3 napja

Comedian
Hulk: Világháború

Egy szabály mind felett.

3 napja
7

pendrivedealer
Még mindig AniMonológok!

Sziasztok! Nem is tudom mikor volt utoljára, hogy csak a videókészítéssel, animációzással kapcsolatba írtam nektek, de időhiány miatt ez egy ilyen csonka bejegyzés lesz.

4 napja
2

Comedian
Batman: Az első év

A legenda kezdete...

4 napja
2

Cash Bacsi
Infinite Galaxy - Teszt (iOS)

Ki ne vágyna egy jó kis űroperára?

4 napja

Comedian
Batman: A gyilkos tréfa

Az őrület gondtalan, boldog szépségei.

2021.04.01.
12

Comedian
WandaVision

A gyász és a valóság elviselhetetlen keserűsége.

2021.03.31.
10

Comedian
Egy maréknyi dollárért

Eastwood-retrospektív #1: A nyers realizmussal és szatirikus humorral felmutatott szigorú, ámde cinikus mosolyú középső ujj.

2021.03.30.
2

CHASE
A 90-es évek legjobb filmjei

Én nem tudom olyan szépen megcsinálni mint Liquidék, de remélem így is megfelel.

2021.03.28.
27

p34c3
Videojáték zene TOP 20

Nemcsak játék, de egyéb tevékenységek közben is szívesen hallgatom a videojátékok zenéit, a kedvenceimből készítettem most egy top 20-as listát. A lista nem feltétlenül a dalokra vonatkozik, hanem a teljes albumra, egy játéksorozatból nem került be több rész zenéje, noha többször is indokolt lett volna.

2021.03.26.
15

c1b3rpunk
Dual Sense broken spring

Decembertől februárig bírta a PS5 kontrollerem R2 gombjának rugója.

2021.03.25.
3

Stadia HUN
Resi 8 és 7! - Stadia News #1

Aktuális hírek a Stadiáról. Atom bejelentések!

2021.03.23.
6

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2021

Újabb játékok a hallhatatlanná válás felé

2021.03.18.
3

p34c3
Az én Fantasztikus Négyesem

A Konnektor podcast istállójából, Warhawk prezentációjában indult el a közelmúltban egy új podcast, amelyet Fantasztikus Négyes címmel érdemes keresnünk és hallgatnunk, ha kíváncsiak vagyunk, hogy beszélgetőpartnerei számára melyek voltak azok a videojátékok melyek utólag visszatekintve formálták az ízlésüket, olyanok, melyek többé tették őket, melyek valamennyire meghatározták, ki is az ember, akit ma ismerünk.

2021.03.14.
34

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

2021.03.07.
10

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

2021.03.02.
7

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2021.03.01.
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

2021.02.28.
44