maktub2020.07.27. 11:00

Megéri a Game Pass?

Sokat kérnek érte, de sokat is ad?

A tavaly őszi, kiábrándító játékfelhozatal adta meg a végső lökést, hogy a szezonális leárazást kihasználva vegyek egy Xbox One-t és hozzá a gép legvonzóbb részévé előlépett Ultimate Game Pass előfizetést. Aki netán nem ismerné, a multizáshoz kellő Gold csomagon túl ezzel egy nagyjából 200 játékból álló könyvtárra tehetjük rá a mancsunkat, melyekből kedvünk szerint válogathatunk a tagságunk érvényessége alatt. Nyolc hónapja van már meg a Game Pass, ami bőven elég idő volt arra, hogy alaposan kiismerjem az előnyeit és a hátrányait. Ezeket a tapasztalatokat szeretném most megosztani abban bízva, hogy segít eldönteni, érdemes-e beruházni rá!

Ami legelőbb szembeötlik, hogy a Game Pass előfizetés nem olcsó mulatság. A Microsoft persze él a becsábító taktikával, így az első három hónapért csupán egy jelképes 300 forintot kérnek el, ám utána az Ultimate úgy havi 4200 pénzbe fáj. 2019 decemberében féláron kínálta a három havi (most 14 ezerbe kerülő) előfizetést az egyik konzolbolt. Mindjárt vettem is két kódot abban bízva, hogy az így nyert tetemes idő alatt csak lesz egy újabb komolyabb leárazás. Hát nem lett. Míg a Playstation plus előfizetést digitálisan is rendre le szokták akciózni, a Microsoft Store-ban erre csupán egyszer adódott lehetőség és akkor se működött. A hazai konzolüzletekre kell hát hagyatkoznia annak, aki olcsóbban remél hozzájutni az előfizetéshez, a többségükben viszont, ha van is kódkártya, akkor is inkább drágábban adják.

Azzal az elképzeléssel vágtam bele a Game Passba, hogy ezzel bizony mennyit fogok spórolni, ami egy darabig így is volt, de aztán egyre sűrűbben futottam bele olyan megjelenésekbe, melyek megvásárlásának egyre nehezebb volt ellenállni. A pénztárcám újbóli kinyitását elősegítette, hogy a Game Pass könyvtára bármilyen hatalmas első látásra, az egyéni ízlés alapból jelentősen leszűkíti a választékot. Maga a Microsoft is visszavett a kezdeti lelkesedésből. A jelenlegi játékcsomagban meglepően kevés az Xbox 360 kompatibilitást kihasználó cím. A Portal 2-t és a Call of Juarez: Gunslingert végül külön voltam kénytelen megvenni, de mire előfizettem nem volt a csomag része a kinézett The Force Unleashed sem.

Azzal is menet közben szembesültem, hogy a Game Pass felhozatala nem bővül, hanem cserélődik. Ha egy AAA-cím bekerül, akkor legalább ugyanennyi kikerül a felhozatalból. Hétről-hétre muszáj lett szemmel tartanom a „hamarosan távozó játékok” listáját. Rövidesen akaratlanul ez lett az, ami meghatározta, hogy mivel játszom legközelebb, mely adott egy kellemetlen mellékízt az előfizetésnek. A Shadow of the Tomb Raidert sietve toltam emiatt végig, amikor berakták az említett kategóriába, a Preynél viszont arra is rá kellett jönnöm, hogy a játék hiába van feltelepítve a gépre, ha egyszer kikerült a csomagból, nincs rá mód vele játszani. Kivéve persze, ha megvásárolod.

Eddig főként a negatívumok kerültek előtérbe, azonban számos kellemes órát szerzett nekem a Game Pass. Olyan játékok a figyelmembe kerültek ennek köszönhetően, amiket máskülönben jó eséllyel kihagytam volna. A Game Pass lubickol a remek indie címekben, másrészről a Microsoft hajlamos töltelékjátékokkal kiegészíteni a könyvtárát. Amikre vártam, mint a Cuphead, valahogy sose kerültek bele. Az egyedüliek, amik biztos magját képezik, azok a Microsoft exkluzívjai. Még a legújabbak is automatikusan bekerülnek és onnantól nem is mozdulnak a Game Passból, azzal viszont aligha árulok el újdonságot, hogy exkluzívok terén ebben a generációban az Xbox nem volt épp a topon. Azért rá lehet lelni nem is egy klassz játékra köztük. A Quantum Break ilyen kellemes meglepetés volt nekem, de a Sunset Overdriveot is örömmel pótoltam. A gép egyik zászlóshajójának számító Gears of War-játékokkal szintén nem lehet nagyot hibázni.

Egy cseppet se bántam meg, hogy előfizettem a Game Passra, ugyanakkor az előfizetésem közelgő lejártát nem valószínű, hogy meghosszabbítás fogja követni. Most, hogy kijátszottam azokat a címeket, melyek a leginkább érdekeltek, az ár/érték arány már közel se olyan kedvező, mint az első hónapokban volt. Gondolom a felhozatal felturbózódik, ha majd beindul az új generáció és annak játéközöne, de ez a jövő zenéje. A Game Passt kizárólag úgy érdemes fenntartani, ha teljesen elkötelezzük magunkat neki, ami nem mindig könnyű tekintve, hogy a könyvtár színvonala éppen olyan hullámzó, amilyen kiszámíthatatlan tud lenni, hogy mi válik a részévé és mely játék kerül a távozók közé legközelebb. Az fix, hogy a nem belsős, AAA-címekre érdemes azonnal ráugrani, mert ezeket a Microsoft ugyanúgy csak kölcsönzi, ahogy mi is csak béreljük tőlük a játékokat, nem pedig birtokoljuk.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

10 órája
4

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2 napja
1

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

2 napja
10

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

4 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

6 napja
6

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
13

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4