Stadia HUN2020.12.18. 18:55

Stadia bemutató

Már Magyarországon is elérhető a Google Stadia szolgáltatása. Mivel egy teljesen újfajta gaming platformról van szó, sok minden magyarázatra szorulhat. Rövid bemutató arról, hogy mit tud a Stadia, és mit várhatunk tőle a közeljövőben.

Az alapok

Valószínűleg az ide látogatók nagy része tisztában van vele, de azért a rend kedvéért leírom, hogy a Stadia egy streaming-alapú gaming szolgáltatás. Nincsen dedikált hardvere, gyakorlatilag bármilyen készülékről (részletek lent) elérhető. Bár van egy Stadia Pro nevű előfizetéses rendszere, alapvetően ingyenes a használata. A Stadia Store-ban külön megvásárolhatóak a játékok, az árazás kb. megegyezik a konzolos árakkal (picit magasabb).

Min játsszunk?

Ha TV-n szeretnénk játszani, legkényelmesebb megoldás a Stadia Premiere Edition. (Magyarországon hivatalosan nem kapható. Beszerzési tipp: ebay.) Ez a pakk tartalmaz egy Chromecast Ultrát és egy Stadia kontrollert. A Stadia hivatalos kontrollere Wi-Fi-n keresztül direktben csatlakozik a szerverekhez, csökkentve az input lag-ot. A Chromecast persze ezer más dologra is használható, Netflix, YouTube, stb. Asztali számítógépet vagy laptopot is használhatunk, egyszerűen a Google Chrome böngészőből megnyitva a Stadia oldalát. Irányításra használható egér/billenytűzet, vagy egy csatlakoztatott kontroller (akár PlayStation/Xbox kontroller is). Telefonon/tableten is működik a dolog: android-on saját applikációval rendelkezik, ios-en pedig a Safari böngészőből indíthatjuk a játékot. Mindkét rendszer támogatja a kontrollereket (akár PS/X kontrollert is).

chrome

Mivel játsszunk?

Jelenleg két ingyenes játék elérhető: Destiny 2 és Super Bomberman R Online. A Pro előfizetőknek rendelkezésre áll egy limitált, kb. 20 játékból álló könyvtár, ami szabadon elérhető és játszható, amíg él az előfizetésünk. (Ez lényegében egyfajta keveréke a ps now / game pass és ps plus / games with gold-nak, mivel a kínálat időnként változik, de a korábban "claim"-elt játékok megmaradnak.) Ugyanezek a játékok nem-pro előfizetők számára is megvásárolhatók. Ezen felül viszonylag sok játék elérhető az áruházban, benne néhány exkluzív cím (pl Gylt) és nagyobb nevek is (pl Cyperpunk 2077, Assassin's Creed legutóbbi részei). A kínálat egyre bővül, és úgy látszik, sok kiadó támogatja a platformot. Egy-két játékból demo verzió is elérhető.

6

Mi a különbség az előfizetés és a base változat között?

A korábban említett játékkönyvtár mellett a Pro előfizetők kiváltsága a 4K, 60fps, HDR-rel és 5.1 hangzással. Előfizetés nélkül 1080p, stereo-ban játszhatunk. A Pro egyéb pluszt is ad néha: most hétvégén például ingyenesen kipróbálható a PAC-MAN Mega Tunnel Battle című új (exkluzív) játék.

pac

Működik?

Stabil 10Mbps internet felett gond nélkül megy a base változat, a 4K-hoz 35Mbps ajánlott. Mivel folyamatos internet-elérést használ a játék, így néha meg-megakadhat a kép, de nem vészes egyáltalán. Nyugisabb játékoknál (kaland, RPG) fel sem tűnik. Pörgősebb shooter-eknél már akár zavaró is lehet néha, de egyéni preferencia kérdése.

Kell-e ez nekem?

Bár a hardcore gamer-ek egy része elég ellenségesen fogadta a Stadiát, és a kezdeti tapasztalatok (más régiókban már 2019-ben elérhető volt a szolgáltatás) vegyesek voltak, mostanra viszonylag zökkenőmentesen használható és különösebb befektetés nélkül kipróbálható a rendszer. Akár telefonon, akár laptopon érdemes bejelentkezni a google fiókunkkal, csatlakoztatni egy kontrollert, és már lehet is játszani - ingyen. A Pro előfizetés első hónapja ingyenes, így egy csomó különböző játékot/stílust ki lehet próbálni. Előző generációs konzolosoknak pedig érdemes rápillantani a Cyperpunk 2077-re Stadián: PC mellett ezen a rendszeren fut a legjobban a játék.

8

Mit hoz a jövő?

Folyamatosan jönnek újabb címek minden jelentősebb 3rd party kiadótól, és a Google is támogatja a rendszert exkluzív játékokkal. Még nagyon az elején járunk a dolgoknak, de egyelőre jónak tűnik, high-tech, kényelmes, gyors. Profi gamereknek természetesen nem váltja ki az "igazi" gépeket, de a nagyközönségnek egy teljesen vállalható alternatíva.

Mivel a magyar gémer oldalakon eléggé hanyagolva van a Stadia, próbálok ezen javítani, és rendszeresen jelentkezem majd játéktesztekkel, hírekkel, újdonságokkal.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

3 napja
8

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

5 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

5 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

7 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

9 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4