Stadia HUN2021.02.20. 23:49

Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

Bevallom, eleinte nem nagyon vártam a Cyberpunk 2077-et. A nyugati stílusú akció/szerepjátékok sosem voltak a kedvenceim, így a lengyel CD Projekt Red korábbi sikercímei is rendre kimaradtak nekem. Tavaly év végére viszont akkora hype-ot sikerült generálni, ami már hozzám is eljutott. A retro-futurisztikus cyberpunk világ rendkívül vonzónak tűnt, és én is bele akartam vetni magam a kalandba. Ami a megjelenés után történt, közismert: bár pc-n többnyire jól fut a játék (a benne maradt bugok és játékmechanikai hiányosságok többnyire a siettetett megjelenésnek köszönhetőek), a konzolos változatok botrányosak voltak, tele hatalmas programhibákkal és gyakori lefagyásokkal. Egyelőre úgy tűnik, hogy a javító patch-ek sem nagyon segítenek, és a natív nextgen konzol változatokra még egy ideig várni kell. De no problem! Van itt egy alternatíva, ami jól fut, és könnyedén elérhető: a Stadia-változat! Pont jókor jött a rendszer magyar bevezetése: próbálgattam a játékokat, minden tök jó volt. Próbáltam infókat keresni a neten a CP77 portról, csak jókat hallottam. Vettem egy nagy levegőt, és ráböktem a vásárlás gombra.

Az első sci-fi élményem rögtön az volt, hogy a vásárlás után azonnal indult a játék. Nincsen letöltögetés, installálás, patch-ek, stb. Rendkívül kényelmes, és szuper élmény volt a korábban megszokott konzolos játszás után.

A következő meglepetés pedig az volt, hogy nagyon jól futott és nagyon jól nézett ki! A kinézettel kapcsolatban amúgy sem aggódtam, és egy fél generációs ugrás volt a szokásos PS4-címekhez képest. Összehasonlítva egy brutál pc-n futó változathoz képest persze gyengébb, leginkább a ray-tracing hiánya miatt, de így is nagyon jó. A jövőben persze valószínűleg a Google upgrade-elni fogja a szervereit, így akár az sem zárható ki, hogy idővel még szebb lesz a játék.

Még egy fontos kérdés van, ami érdekelheti az egyszeri (Stadiát nem ismerő) gamert: van-e lag, mennyire smooth az élmény? Elmondom: megfelelő netkapcsolattal nagyon szuper, simán konzol minőség! Többnyire teljesen megfeledkezünk róla, hogy nem is saját "vason", hanem távoli szervereken játszunk. A gombnyomásokra késleltetés nélkül reagál a játék, a képminőség nagyon jó. Néha előfordulhat egy-egy "röccenés" (túlfordul a kamera, vagy túlkormányozzuk a járművet), de ezek nagyon ritkák, és nem igazán zavaróak, ennyi kompromisszum belefér.

Hogy milyen maga a játék? Egy ízig-vérig AAA cím, hatalmas élmény, jó szórakozás. Az első néhány óra szinte teljesen szkriptelt, látványos helyszínekkel és jelenetekkel, csak úgy kapkodtam a fejem, hogy mi történik. Később, amikor "kinyílt a világ", bár néhány helyszín megvalósítása gyengébb volt, így is többnyire megdöbbentően jól néz ki. A sztori-feladatok és a mellékküldetések is rendkívül változatosak és izgalmasak - nekem, mint nem túl expert open-world játékosnak kiváló szórakozást nyújtottak. Sőt, még fognak ezután is: kb két hónap játék után is még szerintem a felénél sem tartok a történetnek.

A játékmechanikákkal sincs bajom: bár olvastam, hogy páran panaszkodnak az AI "butasága" vagy az RPG elemek "hiánya" miatt, szerintem nincs túl nagy gond ezekkel: jól működik a játék, ha elfogadod, mit lehet benne megtenni és mit nem. Számomra sokkal fontosabb a cyberpunk világa, a sztori és a hangulat, ami abszolút elsőosztályú. Végre a Blade Runner vagy a Ghost in the Shell világában kalandozhatunk! Ez akkora élményt nyújtott, hogy teljesen bele tudtam élni magam a játékba.

Mivel rendhagyó játékról van szó, rendhagyó módon értékelem: ahelyett, hogy tovább szövegelnék, inkább lentebb láthattok egy rakás screenshot-ot (mindet én készítettem Stadián) rövid kommentárral. Remélhetőleg ez teljesebb képet ad arról, hogy milyen jó is a Cyberpunk 2077 - mint játék és mint Stadia-port is. Rövid tanácsom a konzolos játékosoknak: kérjétek vissza a játék árát, és vegyétek meg Stadiára! Én nem bántam meg!

[9]


A változó időjárásnak köszönhetően Night City sosem válik unalmassá

A legkirályabb karakter természetesen a Keanu alakította Johnny

Kedvencem a japán városrész. Tele van izgalmas helyszínekkel

Mindenhol extravagáns NPC-kkel találkozhatunk

A járművek irányítása meglepően jó

Van olyan, aki nem volt szerelmes Judy-ba?

Bizonyíték, hogy vannak azért bugok a Stadia-változatban is. Bár ez inkább vicces, mint zavaró

A fotó-móddal elég király képeket lehet csinálni

Nagyon hangulatos a város

A fő-sztorira különösen odafigyeltek a fejlesztők. Rendívül látványosak a jelenetek

Tiszta GTA

A fotó-mód jó buli. Pózolj NPC-kkel!

A rongybaba-fizika néha furcsa halálokhoz vezet

Bár nincs sugárkövetés, egész jók a fény-effektek

Mindenkivel lehet beszélgetni. Mondjuk ő inkább a piával volt elfoglalva

Elég sok effekt, filter és miegymás használható a fényképezésnél, így igazi Cyberpunk 2077-stílusú képeket csinálhatunk

Érdemes megcsinálni a mellékküldetéseket, érdekes helyszínekre juthatunk és érdekes karakterekkel találkozhatunk

A városon kívül eső részek kevésbé izgalmasak, de nem néznek ki rosszul

Pózolj szeméttel!

A belső terek nagyon látványosak, főleg a profi bevilágításnak köszönhetően

Nagyon bírtam a diszkót! Viccesen táncoltak a figurák!

A fotó-móddal órákat el lehet lenni


A screenshot-ok Stadián készültek, 1080p módban. Megfelelő tv-vel és Pro előfizetéssel akár 4K-ban is játszható a játék.

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

1 napja

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

6 napja
7

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

8 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15