[Teszt] Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

kevinyCsángó Kornél2024.02.24. 08:31

Gúlamellek? Pixeldzsungel? Támadó krokodilok által hirtelen ébredő fenyegetettség érzés? Ez csak a Tomb Raider lehet! Mi pedig ránéztünk, közel 30 év távlatában hogy lifeg a Lara Copf!

Napjaink remaster/remake hullámával embert próbáló dolog lépést tartani - és úgy látom, nem csak felhasználói, hanem lassan kiadói oldalról is. Vagy nem is tudom, mi a magyarázat arra, hogy most már közel 30 éves alapanyagokhoz is hozzányúlnak. Elfogytak volna az olcsón/hamar/többedmagával kipottyantható életképes múltidézők? Egy biztos: az első három Tomb Raider kemény fa, hisz bármennyire is körbehájpolt játékok voltak ezek a maguk korában, azért 2024-ben ezekkel kényeztetni az idegrendszert bájosan mazohista akció. Még akkor is ha a texturák meg a modellek le is lettek cserélve. Még akkor is tartom ezt, ha amúgy, úgy ahogy van, imádom az egész, szögletes női valaggal takarásban levő sírkamrának álcázott roncstelepet.

Itt egy romantikus 69-ező T-Rex párt figyelhetünk meg, akik valószínűleg az aktusba haltak bele. Tuti. Fix infó. Na, megeszek egy medit mielőtt én is megmurdelek.

Mert - és most készítheti minden régiszépemléktől megvakult rajongó a köveket - a korai Tomb Raider játékok sose voltak jók. A 3D kaland/akció/platformer korai hírnökeiként megkerülhetetlenek voltak, és mi, akik ott és akkor - jobb, illetve nemes egyszerűséggel más híján - ezeket fogyasztottuk, megbocsájtottuk a gyengeségeit és megtanultunk együtt élni velük. Meg a pixeltkiszámolgató ugrásokkal, meg azzal hogy előtte és utána is mindig mentünk. Meg hogy az akkori 6x CD olvasómmal egy "Load Game" művelet 20 másodpercembe került. (Utólag esett le, hogy ha felmásolom a DATA könyvtárba a TR file-okat, akkor ez jelentősen lerövidül… na majd ha tudok üzenetet küldeni a múltba.) Meg hogy amúgy az egész játék 640x480-as felbontásban (jobb esetben csak) sub20 fps-el futott. De inkább erősen FÁJT. Meg így utólag belegondolva sokminden más is, de ugye csak a szépre emlékszünk. Például hogy annyira sikerült rácsavarodni a játékra, hogy minden újságot megvettem akkor, amikor kijött valamelyik iteráció, kivagdostam a Lara-s képeket és mindenhova azokat ragasztgattam. Vári Zoli TR2 cikkéből a mai napig tudok idézgetni, de CoVboy képaláírásaira is biztosan emlékszem. De ennyi akkor sem volt elég: a CD trackeket lemásoltuk kazettára Totó és Sztrájmör barátaimmal és bömböltettük a buszon a velencei jelenet soundtrack-jét - azt gondoltuk: ez ám a magaskultúra, kicsi csirkék.

A következő konstelláció címe: a türelmes férfi várakozik amíg az alapos nő minden részletre odafigyelve elkészül

Szóval hájp az volt rendesen, vélhetően a jelen kiadás is leginkább azokat kívánja megszólítani, akik abban az időben hasonlóan el találtak bűvölődni a gúlamellektől, meg az alattuk dübörgő, rettenetesen következetesen (!) és ésszerűen (!!) felrántott építményektől. Talán az első rész az, ami a legjobban állja a tűzpróbát: Lara kap egy roppant különös megbízást egy nagyon különös nőszemélytől, majd a kíváncsiságtól vezérelve egy rég elveszettnek hitt földrész titkára bukkan. Mind történetvezetésében, mind a rejtvények tekintetében talán ez a legerősebb a három rész közül, bár erősen látszik, hogy főhősnőnk még éppen csak ízlelgeti a harmadik dimenzió adta lehetőségeket.

Itt pedig egy oroszlánfejű cerberust komponáltam nektek

Ezzel szemben a második rész egy igazi baromságcunami. Lara Xian tőrjét keresi a kínai Nagy Falban van elrejtve - és hát, hogy-hogynem, azonnal meg is találja, de elválasztja tőle egy mágikus faajtó (!) ami okán az aláaknázott Velencében (!!) nyomozgatva hirtelen a tenger mélyén találja magát egy hajóroncsban, amit valami megmagyarázhatatlan okból még nem árasztott el a víz (!!!), majd az ott megtalált szeráffal repülőre száll és egész véletlenül pont ott zuhan le Tibetben, ahol a szeráf kinyitja az ajtót amiben a mágikus faajtó kulcsa van. Patent kis cselekmény mi? A harmadik rész viszont már nem is pazarolja az időt holmi plot felvázolásával: Lara menni dzsungel - hogy mi okból, az majd viszont csak az epizód végén derül ki. Majd kicsiny sárgolyónk több pontján is, egy-egy epizód erejéig tiszteletét teszi különböző ereklyék után kutatva. Ennél a résznél már a maga idejében is éreztem a koncepció megfáradását, lehet már csak azért is, mert a cselekmény nem koherensen épül fel, nincs íve, Lara bolhamód pattog egyik helyszínről a másikra, hogy majd a végén összeérjenek a szálak valahogy.

Hát, aranyom, akkor te most itt maradsz...

Beszéljünk picit a felújításról is. Egyfelől, a modellek és a textúrák le lettek cserélve, így a játék egészen hasonló képet mutat azokhoz az FMV-khez, amik egyes jeleneteket kötnek össze. És ez amúgy örömteli: régebben a már említett barátaimmal azon filóztunk, hogy mikor fognak úgy kinézni a játékok, mint ahogy az átvezető videókban látjuk őket. No, jelentem: ez most egészen úgy néz ki. De ha ragaszkodnál a gúlamellekhez meg a többi lo-poly objektumhoz és szőrös textúrákhoz, egy gombnyomással lehet váltani a két verzió között. Ez sajnos néha esszenciális, ugyanis a felújítás néhol olyan bevilágítással operál, hogy bizonyos tárgyakat, kulcsokat egyszerűen képtelenség meglátni. A másik újdonsága a remaster-nek, egy új, modernebb irányítási metódus, amivel sokkal gördülékenyebben lehet mozgatni hősnőnket, viszont bizonyos manővereket sajnos konkrétan nem lehet így kivitelezni - ilyenkor vissza kell kapcsolni a tank irányításos modellre, ami hát… meh. Arról nem is beszélve, hogy a falak közelében és a szűkebb terekben a szabad kameramozgatásnak köszönhetően szegény operatőrünkre rátör az epilepsziás roham és irányíthatatlanná válik a játék - ilyenkor is érdemes visszaváltani a klasszikus megjelenítésre, mert ott még a régi kameramozgatásnak köszönhetően kevésbé hajlamos a rendszer a lebénulásra. Azt persze nyilván mindenki tudja, aki valaha játszott Tomb Raider-t, hogy a játék legkomolyabb ellenségei nem a különféle sárkányok meg űrlények, hanem az operatőr és az irányítási modell - sajnálatos, hogy ebben a játék úgy igazán nem tudott megújulni.

Nem is tudtam, hogy szegény Kurt Cobain is a Scion után nyomozott...

Szóval itt van ez a három eredeti Tomb Raider, felújítva is, meg nem is - magába hordozva a dicső kilencvenes évek esszenciáját. A 3D akció-kaland játékok kezdeti bébilépéseit. A régi mentési rendszert, ahol nem volt minden sarkon checkpoint, nem ám! Annyira nem, hogy sehol sem volt ellenőrző pont, és ha nem mentettél manuálisan, akkor megszívtad. Itt vannak ezek a címek, amelyeket régen is cifrákat káromkodva játszottunk végig, annyira nem voltak felhasználóbarát módon megalkotva, annyira nem volt "fluid" az élmény. És mégis, most is rettenetesen örülök nekik. És imádom és nem tudom letenni őket. Mert nekem az első Tomb Raider játékok a maguk idejében sokat jelentettek és rengeteget játszottam velük és nagy örömmel játszom most újra őket. És nem zavar, hogy kapcsolgatni kell, nem zavar a blődségük, a fizika alapvető törvényeivel szembe pisilő megoldások. De - és ez nagyon fontos - ez én vagyok, és mindez valószínűleg azért van így, mert időutazásra hív a régészcsaj és van hova visszamennünk. Viszont őszintén: ha most kellene barátkoznom ezekkel a játékokkal, jó eséllyel 10 perc szenvedést követően tűzzel pusztítanám el az egész hóbelebancot.

PLATFORM Switch (tesztelt) PC, PS4, PS5, Xbox One, Series S/X
KIADÓ Aspyr FEJLESZTŐ Aspyr, Core Design, Crystal Dynamics
MEGJELENÉS 2024. febr. 14. ÁR kb. 30 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Rainbow Cotton - a pamutboszi visszatér

A Cotton játékok gyakorlatilag új életre keltek az elmúlt években, és nem telt el sok idő, hogy az obskúrus Rainbow Cotton is megkapja a maga felújítását. A Dreamcast-éra játékai a gyönyörű SEGA-árkád életérzést hozták, és a Success 3D-s pamutboszija is tele volt szívvel-lélekkel. Lássuk a cukorkát, induljon a tea-parti!

3 órája
3

Kaszál a Microsoft és a Remedy - ez történt kedden

Továbbá: Nintedo és EA üzleti jelentés, Don’t Kill Them All, Hades II, Wholesome Direct, Rocksmith+.

16 órája
10

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

1 napja

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

1 napja
1

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

1 napja
53

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

1 napja
7

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

1 napja
9

Heti megjelenések

2 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

3 napja
1

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

4 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

5 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

6 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

6 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

7 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

7 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

7 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

8 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

8 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

8 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

8 napja
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==