[Teszt] The Tartarus Key

The Tartarus Key

VegaNagy-Sz. Ferenc2023.05.31. 21:00

Miért kell 2023-ban úgy kinéznie egy friss megjelenésnek, mintha az 1998-as PlayStation kollekcióból húzták volna elő? Hát először is azért, hogy kitűnjön a rengeteg indie játék közül. Nem nagyon kell ecsetelni, hogy egy független címnek mekkora túlkínálattal versengve kell ma eljuttatni az üzenetet a játékosokhoz. Na nem arról, hogy mennyire jó, hanem arról, hogy egyáltalán létezik. Pláne, ha nem tud valamilyen havidíjas szolgáltatás részeként debütálni. Mindenki más utat választ, néhány éve a kreatív pixelgrafikus megoldások voltak jellemzők, mostanában viszont egyre többen próbálkoznak a kilencvenes évek második felére jellemző 3D-vizualitás megidézésével. Legyünk őszinték: mai szemmel nézve ezek a kezdeti 3D megoldások elég taszítóak voltak. Azt viszont nem lehet állítani, hogy ne lennének egyediek, azonnal felismerhetők, én például a The Tartarus Key trailerébe azonnal beleláttam a PS1 éra megannyi klasszikusát, tehát a nosztalgia tökéletesen működött.

Elég tehát egy kedvcsináló videót megnézni, hogy a lowpoly karakterek, a hullámzó kép és a voiceoverek nélküli dialógusok rögtön felidézzék a PlayStation kaland- és akciójátékait. Látszik, hogy a készítők alaposan ismerik az időszakot és nem csak technikailag építenek rá: a történet kibontása, a szereplők személyisége, de még a három különböző befejezés (közte természetesen a legnehezebben előhozható "true endinggel") is azt a célt szolgálja, hogy huszonöt évet visszautazzon az időben az, aki erre késztetést érez. Ilyen szempontból a The Tartarus Key nagyszerű munkát végez, egész végig elhisszük azt, hogy a kor egy elfeledett játékával játszunk, az aktuális év pedig maximum akkor jut eszünkbe, ha észrevesszük a polírozottságot vagy a korlátok nélküli mentést és visszatöltést. Maga a zsáner viszont csak félig-meddig idézi a kilencvenes éveket, ugyanis teljesen akciómentes játékmenetet és feladványok megoldására építő előrejutást ígér, és nem is állít valótlant. Ha valakiben tehát felvetődött, hogy kap egy Resident Evil-szerű élményt, annak csalódnia kell, ugyanis sokkal inkább a 7th Guest vagy a Myst-klónok játékmenetére számíthat.

De ez sem teljesen igaz, a The Tartarus Key ugyanis egy - mostanra teljesen klasszikusnak mondható - szabadulószobás játék, a fentiekkel ellentétben sokkal inkább hajaz például a Zero Escape sorozatra. A bejárt kúria minden szobája egy-egy komplex feladvány köré épül, az ezek közti szüneteket pedig a karakterek közti párbeszédek és a nagybetűs rejtély megoldása teszi ki. Az alaphelyzet ismerős lehet millió helyről, az eszméletlenségből magunkhoz térve nem tudjuk mit keresünk a hatalmas házban, és ahogy próbálunk előrejutni, olyan sorstársakra akadunk rá, akiket halálos szituációkból kell megmenteni. Mi bennük a közös? Nem tudjuk. Mit keresnek pont ők itt? Ezt sem tudjuk. Az viszont hamar nyilvánvaló lesz, hogy a környezet teljesen mesterséges, a feladványok nem véletlenül vannak ott, ezt szándékosan építette valaki pont ilyenre.

Bevallom, azokat a puzzle játékokat szeretem a legjobban, amikor a feladványok vagy teljesen szerves részét képezik annak a világnak, amelyben találkozunk velük, vagy pedig hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a fejtörőket szándékosan építették. A két véglet között szoktak a gyakran világidegen, erőltetett rejtvények szerepelni, ha viszont olyanok, hogy a játékos indokoltnak érzi a létüket, akkor önmagukban is képesek olyan hangulatteremtésre és világépítésre, hogy a körítés másodlagossá válik. A The Tartarus Key minden szobája egy-egy 5-15 perces feladvány köré épül, és mindig elegendő kizárólag arra a helyiségre koncentrálni, hiszen a hintek és a használható tárgyak csak és kizárólag ott érhetők el. Ez egyszerűsít is a dolgokon (nincs olyan, hogy valamit elhagytunk, esetleg vissza kell menni valamilyen megoldásért a ház másik végébe), mindig csak azzal kell foglalkoznunk, ami a szemünk előtt van. Viszont ez egyben azzal is jár, hogy tényleg nagyon kevés a segítség, és magukat a hinteket is meg kell oldani, hogy értelmezni tudjuk őket. Ezért a Tartarus végig borotvaélen táncol, ami a nehézséget illeti, egyszerre próbál egyszerű feladványokat adni, amelyeknek ugyanakkor igenis gondolkodni kell a megoldásán. Van persze egy csomó, máshonnan, más kontextusból ismerős puzzle, de összességében nagyon jó munkát végez a játék, folyamatosan érdekes helyzetekkel bombázva minket. Ezt még színesíti is az, hogy nagyjából minden harmadik-negyedik teremben találkozunk egy új szereplővel, akinek az életéről dönthetünk azzal, hogy meg tudjuk-e oldani az adott szituációt.

Nyilván az elakadások módosíthatnak ezen, de nagyjából öt-hat óra alatt végig lehet járni a teljes kúriát, és bármennyire kiváló is a hangulat és jók a feladványok, egyszerűen jó lenne mindenből többet kapni. A történet egészen az utolsó óráig nem igazán áll össze, onnan pedig még kuszább lesz, ha a true eding felé vesszük az irányt. A szereplők ideig-óráig érdekesek, de nem igazán tudunk meg róluk sokat, és nem is bánjuk, hiszen inkább az a funkciójuk, hogy megmentsük őket, nem pedig az, hogy a személyiségükkel hozzátegyenek az élményhez. Szóval minden nagyjából rendben van, csak éppen kevés, jó lett volna dupla ilyen hosszúságban kibontani a történetet. Ami viszont egészen döbbenetes, hogy mennyire jól működik a játék egyszerűsített grafikája. Meg voltam győződve, hogy az egész csak arra lesz jó, hogy behúzza a hozzám hasonló boomereket, akiknek mindig dupla sebességgel kezd verni a szíve, ha felidéződnek a kilencvenes évek, de nem... abszolút működik ez a technikai megvalósítás, és pont annyit mutat meg, ami mellé szükséges kellő képzelőerő is. Nagyszerű szórakozás gondolkodni vágyó játékosoknak kicsit B-kategóriás sztorival, de legyünk őszinték, a többség nem is hallott róla eddig a percig, szóval a célját részben már el is érte.

PLATFORM PlayStation 5 (tesztelt), Switch, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC
KIADÓ Armor Games Inc. | FEJLESZTŐ Vertical Reach
MEGJELENÉS 2023. május 31. ÁR 5900 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

5 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

9 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

21 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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