[Teszt] The Knight Witch

The Knight Witch

ne5hVáradi Dániel2023.01.12. 10:00

Ha Super Awesome Hyper Dimensional Mega Teamnek nevezed el a csapatodat vagy nagyon magabiztosnak, vagy nagyon beképzeltnek kell lenned (a komolytalan opciótól tekintsünk el). A spanyol stúdió esetében nehéz eldönteni, melyik eset áll fenn, ugyanis korábbi játékaikban is megtalálható volt egy szokatlan kombináció, amellyel bizonyos műfajokat igyekeztek ötvözni. Ez a The Knight Witch esetében sincs másként, azonban talán jobban jártak volna, ha felidézik a klasszikus mondást: "a kevesebb néha több."

A világ romokban. A nagyhatalmú elit tagjai a saját érdekeiket szem előtt tartva mindent feláldoztak, míg nem visszafordíthatatlan károkat okoztak. Az utolsó reménysugár a boszorkány lovagok apró csapata, akik saját életüket kockáztatva néznek szembe a lehetetlennek tűnő helyzettel. Egy végső elkeseredésben indított támadás után pedig úgy tűnik, sikerül egy maréknyi túlélőt biztonságba juttatni az apokalipszis elől. Néhány évvel később a megmenekültek már csak afféle legendaként idézik fel a végítélet napjait, az események megemlékezésébe azonban nem várt veszélyek keverednek, amikor egy ismeretlen erő támadást indít a túlélőkkel szemben. Ki másra maradna a feladat, hogy az új fenyegetéssel szembeszálljon, mint egy tanoncra, aki a nagy összecsapásból kimaradt.

A The Knight Witch története bár sablonos elemekből építkezik, a Super Mega Team ügyesen ötvözte mindezt néhány, a videojátékokra jellemző frázissal, mintegy görbe tükröt tarva saját maguknak, így a körítés kellően vicces és önreflexív ahhoz, hogy mindezt ellensúlyozza. Hasonlóan jól megírtak a párbeszédek és a jelenetek, melyek ugyan a szinkront mellőzik, a játék művészeti stílusa és a fülbemászó, hangulatos zenei aláfestés könnyűszerrel kompenzálja mindezt.

Amit viszont nehezebb ennyire egyszerűen vizsgálni, az a játékmenet, ennél ugyanis olyan sokszínű műfajkavalkád vonul fel, ami idővel már-már túlnő önmagán. A The Knight Witch alapjai között egy régivágású metroidvaniát és egy shoot 'em up ötvözetét találjuk. Erre azonban ráépül egy pakliépítős mechanika a harcokhoz, valamint egy, a fejlesztéshez kapcsolódó, kicsit szerepjátékos vonal, az egész keveréke pedig olyasmi, ami bizonyos pontokon kiválóan működik, máskor pedig olyan érzést kelt, mintha az egyes elemek csak egymás mellé dobált ötletek lennének a tervezési fázis elején, semmint rendesen átgondolt, megfelelően egymásra épülő mechanikák egysége.

Kezdetben a fokozatosan megnyíló mechanikák még nem jelentenek problémát, ahogy azonban egyre több új elem kerül be a kirakósba, úgy kezdenek el ezek egymás ellen dolgozni. Már a két analógos irányítás (egyik a mozgásért, másik a célzásért felel) kapcsán kínál a játék egy kiskaput, amennyiben ugyanis az ellenfelek és lövedékeik között cikázva nincs lélekjelenlétünk, hogy még pontos lövéseket is leadjunk, az automatikus célzás mindig a hozzánk legközelebb lévő ellenfelet veszi célba, nekünk csak tüzelnünk kell. Hátránya, hogy ilyenkor a sebzésünk feleződik, bizonyos helyzetekben azonban mindez csekély ár, hogy megőrizzük az épelméjűségünket és megspóroljunk néhány stroke-ot.

A twin stick shooting mellé ugyanis hamar belép a játék pakliépítgetős, kártyás rendszere is, ennek lényege, hogy a pályákon elszórt, titkos ládákból vagy ellenfelektől begyűjtött, esetleg vásárolt lapokból összeállíthatunk egy paklit, melyből aztán a játék folyamatosan osztogatja nekünk a lapokat véletlenszerűen, mi pedig igyekszünk az adott helyzetnek megfelelően kijátszani a lapokat. Persze csak ha van hozzá manánk, az egyes lapok ugyanis eltérő költséggel rendelkeznek, a használatukhoz szükséges muníciót pedig vagy a fix mentési pontokon vagy a legyőzött ellenfelekből nyerhetünk vagy speciális ládákból szerezhetünk 1-2 extra töltetet.

A lapok száma, hatékonysága és költsége pedig nagy szereppel bír majd a karakterfejlesztésnél is. Ötletes megoldásnak találtam, hogy a fejlesztők nem bonyolították túl a dolgokat, mindössze két ág közül választhatunk, amivel karakterünket, Reynát erősítjük. Preferálhatjuk a lovag vagy a boszorkány képességeit (ügyesen reflektálva ezzel a játék címére), előbbi kizárólag az alap "fegyverünk" hatékonyságát növeli, utóbbi pedig a kártyák optimálisabb használatát teszi lehetővé (több lap a paklinkhoz, nagyobb manakészlet, több mana ellenfelekből, stb).

Ahol viszont kicsit ellenpólusúvá válik a játék, az a karakterfejlesztésnél, egészen pontosan annak alapjánál jön elő. A történet szerint Reyna erejét a bizalom adja, minél többen hisznek az erejében és képességeiben, annál erősebbé válik. Ennek érdekében a játék egyes pontjain a különböző küldetések teljesítése után egy rövid interjúban kell a néphez szólni és minél jobban meggyőzni őket. A csavar ebben mindössze annyi, hogy a hatékonyabb erőnövelésünk érdekében folyamatosan hazudnunk kell a hallgatóknak, amivel mindössze csak annyi a probléma, hogy szöges ellentétben áll Reyna személyiségével. Ha tehát nem akarunk karakteridegenné válni, kénytelenek leszünk más módon visszahozni a nyilatkozatokkal elvesztett támogatást, szerencsére a játék ad erre lehetőséget, még ha kicsit körülményesen is.

Ahol viszont igazán elveszíti a fonalat a játék, az a nehézségi görbe. A pályák bizonyos szakaszain a játék belekényszerít minket olyan "szobákba," ahol a hullámokban érkező ellenfelek hadát kell legyűrnünk, ha ki akarunk szabadulni. Némelyik ilyen rajtaütés pedig komolyabb kihívást tartogat, mint néhány boss, pedig nekik se kell a szomszédba menniük, ha fenékberúgásról van szó. Ha pedig az egészhez hozzávesszük, hogy olyan szakaszokkal is találkozhatunk, ahol a 360°-os, szabad célzásunktól megfoszt a játék, miközben az ellenfelek nem részesülnek ilyen büntetésben, akkor fogjuk csak igazán hangosan emlegetni a fejlesztők anyai ágát.

Az igazi probléma azonban nem is feltétlenül ezeknek a nehézségi tüskéknek a létezése vagy egyenlőtlen felbukkanása, hanem hogy a játék nemes egyszerűséggel képtelen sok esetben lekezelni mindazt az ellenfél- és effektorgiát, amit a képünkbe szeretne tolni. A játék második felében bizonyos helyszíneken és ellenfelek esetén megfigyelhető, ahogy adott körülmények között (tehát nem véletlenszerűen, hanem sajnos bármikor reprodukálható módon) szimplán megáll a játék, annyi minden történik egyszerre a képernyőn. Ez természetesen csak számunkra probléma, ugyanis egy-egy ilyen 0-ra zuhanó képfrissítés után vadászpilótát megszégyenítő reflexekre van szükség, hogy sérülés nélkül vészeljük át a csatákat. Ez pedig azért különösen zavaró, mert az ellenfelek legyőzése nem segít abban, hogy az elveszített életerőnket visszanyerjük, a pályák adott pontjain található tölteteken kívül pedig a különböző páncélokkal javíthatjuk az életben maradási esélyeinket, azonban ezek többsége is csak egy-egy találatot képes felfogni, utána már semmi hasznukat nem vesszük.

A The Knight Witch remek példája annak, amikor a kirakós egyetlen darabja is képes belerondítani az összképbe. Hiába a csodás, kézzel rajzolt dizájn, a megkapó soundtrack, a bájos főszereplő és vicces helyzetek, az alapjaiban érdekes és ötletes fúzió a játékmenetben, ha mindezt frusztráló szituációk és instabil teljesítmény töri derékba. Ha a készítők beérték volna egy kevésbé akcióorientáltabb harcokra építő játékkal, mellőzték volna a bullet hellt egy kicsit letisztultabb metroidvania érdekében, egy kiváló játékot alkothattak volna. Így csak ígéretes koncepció marad, ami nem tud felérni a benne rejlő potenciálhoz.

PLATFORM PC, PS4, PS5 (tesztelt), One, Series S/X, Switch
KIADÓ Team17 FEJLESZTŐ Super Awesome Hyper Dimensional Mega Team
MEGJELENÉS 2022. november 29. ÁR 7090 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

23 órája
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
8

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

4 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

5 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

8 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

9 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==