Say No! More

mcmackoGéczy Attila2021.04.09. 16:50

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. A játék nem csak a Sega Saturn grafikai stílusát idézi meg, de a retró kinézet mellett a sitcomok, paródiafilmek humorát is keveri az árkádos játékmenettel.

Igen, jó helyen kopogtatsz ha az IT Crowdra gondolsz, a vizualitás alapján meg mondjuk a Virtua Cop-ot vagy a Die Hard Trilogy-t idézed meg magadban. A Say No! More játékideje során végig ezek a pontok lebegtek előttem, pedig egy narratív NPG-ről van szó (NO playing game - heh)!

A játék lényege, hogy gyakornokként a Borzasztó Mindenkitkiszipolyozó Nagyvállalatnál (TM) kötsz ki, ahol lépten-nyomon a tyúkszemedre akarnak tapodni, neked pedig egyetlen védekezési lehetőséged marad - karakán módon NEMET mondani! Ez történhet idő közben megnyitható négyféle stílusban (laza, lenéző, vicces, erőteljes), és akár három turbó-csíkon át boostolt erőteljes NEM-ben is. Ahogy belépnek elénk a mindenféle dolgozók, úgy kezd rá mindenki a maga hülyeségére. Érdemes kivárni a rendelkezésre álló időt, nem ellőni egyből a No!-t, mert ilyenkor jön elő először a játék kivételes humora, a vicces kérésekben és gyakornoki szívatásokban. Aztán vannak azok a karakterek, akik jóba akarnak lenni velünk (ők a Virtua Cop túszai - hehe), akiket nem érdemes lelőni. Ilyenkor meg kell várni hogy mit is akarnak mondani. Ha a Nem-támadások között ellőjük a szuflát lelkes kiabálással, vagy kifejezetten erős lélekjelenlétű ellenfelek előtt kell boostolni a nemet, akkor négyféle fikázódást is bevethetünk. Például szarkasztikusan tapsolhatunk, vagy úgy tehetünk, mintha helyeselnénk... Mindezt azért, hogy töltődjön az önbizalom-o-méter, aztán egy nagy NO!-val lesöpörjük a galád munkatársakat a színről.

És ennyi a mechanika. Igen, jól gondolod, ez a variációkkal együtt is tíz perc alatt kifullad, a játék viszont ehhez képest hosszú, több órába nyúló. Mégis jó a Say No! More-ral játszani. Mert ha az alap poén nem is üt végig, a karakterek és a sztoriív bőven kárpótol az egyszerű játékmenetért. Karakterünk magától megy előre, nem kell célozni, csak gombokat püfölni. A variációk is csak azért vannak a játékban, hogy ne mondhassa rá senki, hogy egygombos cucc. Pedig az. De a sztori és a képi gegek annyira jók, hogy tényleg olyan érzeted van, mintha egy nagyvállalati létet kifigurázó sitcommal, vagy valami über stílusos rajzfilmmel játszanál. Az írói munka végig következetes, következetesen jó! A helyszínekben ott van a videojátékos paródia, és a Leslie Nielsen filmek háttérpoénjaira jellemző mozzanatok. A parkban hozzánk csapódó krokodilon, vagy a futó gegeken például percekig fogsz röhögni. Ott van a videojátékos helyszíneket kifigurázó park a felhőkarcoló tetején. A TV show, a farkasszem-szekta, az a kurta kajásdoboz és a többi blődli hülyeség. Mindehhez röhejes grafika társul, ahol egy nagyobb No! után az egész iroda a feje tetejére áll. Mintha csak egy lo-fi Controlban borogatnád a büró asztalait! És összességében - végre ismét mer egy játék felszabadultan vicces lenni!

Szóval ez emeli fel a Say No! More-t! Egy baromi egyedi ötletet valósít meg hihetetlenül jó humorérzékkel. Játékként elhasalna, narratív viccbombaként viszont nagyon is működik. Erre nehéz lesz nemet mondanod, ha kedveled az abszurd humort és a paródiákat. Szomorú, feszült világunknak egyre több ilyen játékra lenne szüksége. Persze nem mindenre jó a nem, van hogy az igen megtöri a nemet, máskor a nemből lesz valódi igen... De hogy ez hogy is van, azt már minden gyakornok derítse ki magának...

Say No! More
Fizbin, Lux Games, Thunderful | PC, NS | 2021. 04. 09. | ~6000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

1 órája

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

10 órája
8

Before Your Eyes

11 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

15 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

16 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

16 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

16 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

17 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

17 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

17 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

18 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

19 órája
6

Heti megjelenések

23 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11