[Teszt] Maneater - Next-Gen

Maneater - Next-Gen

mcmackoGéczy Attila2020.12.03. 12:30

Száni-báni, a Maneater tesztje sajnos a májusi megjelenés környékén elmaradt. Pedig a játék alapötlete már akkor zseniálisnak tűnt – egy cápát irányítva kell a nyitott világban, emberek, állatok és érdekes tengerparti terepek között lavírozni. Minderre pedig egy jó vastagon mért humoros réteget is rákentek a fejlesztők, és az egészet szerepjáték mechanikákkal is megbolondították. A SharkRPG műfaja nem csak a játék PR-jában működő poén tehát, hanem mondhatni egy új alzsáner, ami olyan mint az édesvíz. Fresh water, ami jól esik az arcodba fröcskölve. Még ha az édesvízi közeg a cápázással nehezen is illeszthető össze.

Mit rejt a mélység? Nyomd a cápaszkennert, és rátalálsz majd a titkokra.

A sztori elején egy jó nagy busaképű jószágot terelgetünk, aki összeakasztja a bajszát Scaly Pete-el, aki a partvidék kattant cajun cápavadásza. A fickó ki is fogja a zsíros állatot, mi pedig játékosként, némi fennforgás után a dög aprócska utódjaként próbálunk Pete nyomába eredni. Nem ámítás, a cápás játéknak SZTORIJA van, amit ráadásul egy ilyen vadászos-dokureality paródiába forgatnak a fejlesztők. Miközben az aprósággal próbálunk megalodonná cseperedni, a partvidék egészét be kell járnunk, és őrültebbnél őrültebb missziókkal szükséges biztosítani a szintlépéseket vad természetű cápalinknak.

Valaki hívja már fel - kíváncsi vagyok mit árul a játék.

Mint gondoltátok, a játék egyik legfőbb mechanikája a harapás! A harapdosással ehetjük meg a terepet benépesítő békés lényeket, amelyek HP-t és a négy alapvető tápanyag valamelyikét szolgáltatják a fejlődésünkhöz. Harapással támadhatjuk a ragadozó állatokat, és a hajókat, vadászokat, ránk támadó embereket is a harapással szakíthatjuk félbe, éppen aktuális tevékenységük, valamint gerincoszlopuk kellős közepén. A harc persze nem csak ennyiből áll, a támadások elől dádzsolhatunk is, valamint van egy effektív farokpofozós mutatványunk is. Ha menet közben csökken a HP, akkor a környezetben úszkáló apró halakkal, tekikkel, fókákkal, stb. pótolhatjuk a kieső életerőt, és vannak olyan fázisok ellenfeleink mozgásában, amikor rájuk pofozva extra nagyot sebezhetünk. Sajnos a fentebb leírt ötletes részletek ellenére is a harc az egyértelmű gyenge pontja a Maneaternek. A taktikus megközelítés helyett inkább a gombpürésítő kapkodás fele billen a mérleg, ami egyes gyorsabb ellenfeleknél külön bosszantó tud lenni, révén állandóan félreharapunk, vagy csak kergetjük egymás mellett a másikat. Az emberek elleni harc már sokkal mókásabb. A vízi járgányaikhoz ki kell ugrani a magasba, és adott esetben a hajó fedélzetéről, a motorcsónakokról is le lehet kapni 1-1 mókust. Külön poén, mikor védőketrec is van a hajón, és mondanom sem kell, milyen röhejes jeleneteket tud szülni, mikor a vízből kiugorva, és a levegőben még 1-2 szökkenést produkálva, aztán a magasból leereszkedve, „kecsesen” cserkésszük be hájas ragadozónkkal a cápavadász hajó fedélzetéről shotgunnal lövöldöző hobót. Szóval nem tökéletes a harc, de vannak felmentő elemei, amelyek miatt egy idő után együtt tudsz élni a dologgal.

A mocsár sztárja, Rosie a nagyra nőtt krokodil.

A játék többi érdemi része viszont majdnem kifogástalan, főleg a struktúra. Képzeljetek el egy jó nagy, labirintusszerű, több ponton összefonódó parti részt. Port Clovisban a kellemes hangulatú szúnyogos-alligátoros mocsártól a nukleáris katasztrófán átesett, elárasztott városnegyeden át a luxi beach világig mindenféle terep megtalálható. A térkép úgy van felépítve, mint a klasszikus metroidvaniákban. Az egyes pályaszakaszokon van egy központi grottó, ami kvázi a nyugis „fészek”. Vannak klasszikus felvehető bónuszok és gyűjtögetnivalók, valamint vannak ilyen mini-dungeon jellegű földalatti barlangrendszerek és csővezetékek is. Az egyes városnegyedek között elzáró megoldásokkal találkozunk majd. Ezek fejlettséghez kötött lezárt kapuk, magaslatok, ami miatt muszáj leszel később, nagyobb-erősebb formában visszajönni, ha 100%-ra ki akarod pörgetni az adott zónát (innen a legkevésbé sem erőltetett metroidos párhuzam). Külön öröm, hogy az egyes zónák karakteresen elkülönülnek, klasszikus videojáték-pálya jelleget mutatnak, és nem hiszitek el, a klasszikus Tony Hawk epizódokhoz hasonló érzékenységgel építik bele a humort a pályadesignba és állítanak görbe tükröt az adott környezettel szemben. Ezt tovább hangsúlyozzák a „neves lokációk”, ahol a leharapott jelzőtáblák mellett filmes, popkult utalásokat találhatsz. Így futhatsz össze a Pacific Rim, a Hook, vagy akár a Chtulhu mítosz jellemző figuráival ebben az őrült kavalkádban. De már önmagában a helyszínek kialakítása is magában hordozza a humor-faktort, a vízben úszkáló szeméttől kezdve a parti épületekig.

Az öböl egyik csúcsragadozója a pöröly. Megfelelő szinten nem lehet akadály a főnökharc...

Az állandó kutakodás, a terep felderítése és a missziók teljesítésének hurka abszolút rajta tartja az embert a kampányon, még akkor is, ha olykor egyes misszióstruktúrák Ubi-jelleggel igen hamar repetitívbe tudnak fordulni. (Rátok nézek populáció-kontrol küldetések, és „egyél meg X embert” jellegű feladványok!) A rutinszerű dara ellenére is letehetetlen a cucc. A Maneater kiváló érzékkel adagolja a szintlépéseket, a megszerezhető új testi módosítókat, amelyek a kozmetikai változásokon túl hasznos perkekben csúcsosodnak ki… Szóval ha egyszer rád harap a cápa, akkor nehéz a fogságából kikeveredni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az acsi lista és a teljesítési arányok alapján a játékosok jelentős hányada végig is vitte a játékot, mi több, még a kimaxolás feladatába is a játékosok kb. negyede beleállt, ami mutatja a Maneater felépítésének addiktív jellegét. Persze a játék nem akkora mint egy új Assassin’s Creed epizód, messze nem – de szerintem pont eltalálták azt a méretet, amibe a nagy szerepjátékoktól berzenkedő gamerek is beleharaphatnak. 10-20 óra alatt kellemesen teljesíthető a játék, ami pont arra jó, hogy nem nő fejedre az élmény.

Elvileg a játékból származik a screenshot - reméljük a ray tracing és az új shaderek hamar megérkeznek.

Az állandó humor is segíti a beleélést. A dokureality stílus miatt minden lépésünket (izé, uszonycsapásunkat) kommentárral kíséri az SNL/Rick&Morty-alumnus Chris Parnell, aki végtelen mennyiségű szöveget dumált fel a játékhoz. (Csak az emeberevést kilencvenféle sorral tudja kommentálni…) Gyakorlatilag a játék felénél sem éreztem, hogy önismétlő lenne a narrátor. Minden szitura van valami frappáns és röhejes dumája, és persze a legnagyobb vérfürdő közepén is ilyen méltóságteljes előadásmódban szaval, mintha csak a NatGeo-t hallgatnánk. Van azonban egy olyan vonzata is a játék narratívájának, hogy a készítők nem mindig tudtak a jó ízlés határain belül maradni. Oké, egy ilyen harapós, emberevős cápasztoriba elmegy egy-egy leharapott kar, de már-már horrorisztikusan kellemetlen helyzetek is előjönnek az átvezetőkben, ami nekem már egy picit sok volt a játék amúgy bolondos-derűs hangulatát tekintve.

Technikailag mit hoz az ingyenes update formájában beköszönő következő generációs kiadás? Az összes eddigi frissítést-finomhangolást, és 4K-s felbontást, 60 FPS-t, HDR-t, nagyobb látótávolságot. A közeljövőben érkezik az extra shadereket és ray tracinget hozó patch, amit most nem tudunk értékelni sajnos és kicsit furcsálljuk is, hogy nem sikerült ezeket behozni. Ilyen szempontból egy csalódás ez a nextgen átmenet, mert nem a Maneater az első játék, ami a nextgen érkezésre nem tudta megugrani a grafikus opciók teljes körű lefedését. Na mindegy, a játék szerencsére technikailag viszonylag stabil lábakon áll, suhan tűéles képpel, mint az álom. Mindössze két buggal futottam össze a kaland során. Az egyik egy vissza-visszatérő kamera bug, ami az állat szájába terelte az operatőrt. Ez gyorsan megoldható - szerencsére a menübe ki-játékba visszalépés XSX-en 3 másodpercbe kerül. A másik pedig egy visszatérő puffer probléma Port Clovis egy kézen megszámolható bizonyos szegletein, ahol valószínű valami komplexebb előtöltés történik.

Harapós játék, ami indie vonalról ugrik fejest a vízbe, a nap végén mégis mélyebbre képes úszni – a Maneater 2020 pimasz fricskája, ami a bűnös élvezetek legjavát kínálja. Sokak számára a harcrendszer viszonylagos egyszerűsége választóvíz lesz. Ha ezen viszont túltesszük magunkat, akkor egy szórakoztató, mókás és árához képest igen tartalmas játékot kapunk egy tök egyedi alapötletre felhúzva. Lehetne lejjebb pontozni, lehetne apróságok miatt akár jobban is beleállni, de én most azt értékelem, hogy a játék felhőtlen mókával jutalmazott, és nagyon ritka az, amikor ennyire kizárod a külvilágot, ennyire ráakadsz a horogra. Erről kéne szólnia az összes videojátéknak, nem?

Pontosan
8
Platform: PC, Xbox, Playstation, Switch - jövőre | Kiadó: Tripwire, Deep Silver | Fejlesztő: Blindside Interactive, Tripwire Interactive | Megjelenés: 2020. május 22. - next gen kiadás: november 10. | ár: 40 EUR, de dobozosan itthon 8k HUF körül beszerezhető.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

4 órája
3

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

13 órája
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

15 órája
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

1 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

1 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

1 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

1 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

2 napja
1

Heti megjelenések

2 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

2 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

4 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

4 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

5 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

6 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

7 napja
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

7 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

8 napja
13

Heti megjelenések

9 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2024.04.21.

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

2024.04.20.
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==