[Teszt] Luigi’s Mansion 2 HD – Szellemfrász újratöltve

Luigi’s Mansion 2 HD – Szellemfrász újratöltve

Charlie_FirpoPapp Dávid2024.07.08. 21:10

Világhírű testvére árnyékából kilépve Luigi saját vállalkozásba fogott, de senkit se tévesszen meg porszívója, nem porcicákra vadászik vele.

A közkedvelt „zöld Mario” először 2001-ben kísérelt meg vágni magának egy kis szeletet a Szellemirtók piaci részesedéséből, mikor a Nintendo GameCube egyik nyitócímeként elrajtolt a Luigi’s Mansion. A játékban a nem éppen bátorságáról ismert karakter egy felettébb kísérteties kalandba keveredik, melyben egy kastélynyi szellemet kell felporszívóznia testvére után kutatva. Az alkotás a végül a platform egyik legsikeresebb címe lett, így ennek fényében nem is volt kétséges a folytatás, amire azonban 2013-ig kellett várnunk. Pár évre rá ráadásként az eredeti újrafeldolgozását is megkapták a Nintendo 3DS-játékosok, mielőtt 2019-ben a Nintendo Switch fedélzetén folytatódott a kísértés a Luigi’s Mansion 3-mal. A Nintendo most ismét elérkezettnek látta az időt egy kis szelleműzésre, azonban egy vadonatúj kaland helyett a második felvonás HD kiadásával.

A Luigi’s Mansion 2 HD-nak már a címe sem árul zsákbamacskát, hiszen szigorúan véve valóban „csak” a 2013-as játék ráncfelvarrott változatáról van szó. Azt viszont fontos hozzátenni, hogy a Nintendo 3DS felbontását figyelembe véve esetünkben jóval szembetűnőbb a grafikai előrelépés, mint a hasonszőrű újrakiadásoknál, arról nem is beszélve, hogy a két kijelző hiányában több elemet is az új platformra kellett hangolnia a fejlesztőknek. Persze mivel Nintendo-játékról beszélünk, így természetesen a látvány aktualizálásán túl egy halom apróbb változást is eszközöltek a készítők, például kijavítottak korábbi hibákat, módosítottak tereptárgyakat, valamint új animációkkal és modellekkel is feldobták az élményt.

A sze(lle)mkápráztató külső ellenére az alapok persze nem változtak, tehát bajszos hősünkkel ismét a különc Elvin Gadd professzor segítségére kell sietnünk, hogy a Poltergust 5000-zel felfegyverkezve kitakarítsuk öt kísértetjárta vityillót, miközben igyekszünk felfedezni minden titkukat és kincsüket. A szellemek a legkülönbözőbb módokon próbálják meg kivédeni megbízható zseblámpánk fényét, vagy épp masinánk szívóerejét, így egyre kreatívabban kell „takarítanunk”, mely mellett számos titkos szobát és tárgyat is rejtenek a folyosók – a főellenfelekről nem is beszélve. Az eldugott drágakövek, aranyrudak, érmék, aranycsontok és Boo-k felkutatása, vagy épp a tökéletes pontszám elérése a maximalistáknak garantáltan sokat dob a játékidőn különösen, ha első alkalommal vetik bele magukat a Sötét Hold szilánkjainak levadászásába. A közös nagytakarításra vágyók sem maradnak hoppon, a Heights of Horror módban ugyanis legfeljebb négy bajszos sorstárs nézhet szembe a ScareScraper kihívásaival, az online móka azonban ezúttal már sajnos előfizetéshez van kötve.

A Luigi’s Mansion 2 HD alapvetően egy teljesen korrekt felújítás a maga módján, ami remek lehetőséget ad a második felvonás pótlására azoknak, akiknek kimaradt, és nem szeretnének csak ezért Nintendo 3DS-vadászatba kezdeni. A felturbózott grafika és a számos apróbb újítás, finomítás igazán frissé teszi az élményt, azonban azért így is érződik a kora, a Luigi’s Mansion 3 jóval modernebb és szabadabb felépítése után pedig a többségnek különösen maradinak fog érződni a küldetés alapú struktúra. Ettől függetlenül nem nyúlhat vele félre egyetlen feltörekvő Szellemirtó sem, már amennyiben a helyén tudja kezelni, hogy az új külső ellenére egy több, mint 10 éves játékról van szó, bár ennek ellenére a játék árszabása egyébként nem lett olyan baráti.

PLATFORM Nintendo Switch (Tesztelt), 3DS (régi változat)
KIADÓ Nintendo FEJLESZTŐ Nintendo, Next Level Games MEGJELENÉS 2024. június 27. ÁR kb 20.000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

1 órája

Heti megjelenések

13 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
1

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

4 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==