[Teszt] Kraino Origins

Kraino Origins

kevinyCsángó Kornél2023.04.09. 08:23

A nosztalgikus életérzést korunk indie fejlesztői szeretik belénk ültetni egyes produktumaik által, többnyire persze azért, mert egy 16-bites időket idéző grafikát közel sem akkora meló (=pénz) összeütni mint valami modernebbet. Persze ilyenkor várjuk, hogy a szemünk előtt ellibbenjenek boldog, gondtalan fiatalkorunk emlékei, amikor a családi fészek nappalijának közepén ülve, katódsugár villogásban faltuk a korszak nagyjait - de sajnos a legtöbb esetben ránkrúgja a valóság az ajtót: a “csábító” körítés mögött valami világmegváltó motivációkkal megtámogatott, ám sajnos ügyetlenül kivitelezett kísérlet, vagy manapság divatos rougelike/metroidvania, “mondanivalóval”, odaerőszakolt kalandelemekkel gazdagon megszórt kotyvalék áll. Pedig egy jó Mega Man-ért vagy ClassicVania-ért vagy valami klassz sallangmentes árkád akcióért mit meg nem adnék… Aztán egyszercsak Mackó kollega mazsolázójából felfigyeltem a Kraino-ra… Ejj, ez lesz az én játékom! - dörzsöltem össze a tenyeremet önfeledten.

A Kraino Origins-hez leginkább a Symphony of the Night előtti Castlevania-k (úgymond ClassicVania-k) állnak: 8 darab szép hosszú pálya választ el minket a Bacula nevű (vélhetően Drakula és a denevér házasításából eredő) grand nemezistől - emellett pedig minden pályához tartozik egy-egy challenge szint is. A pályák lineárisak, és bár akadnak kisebb elágazások/kitérők, alapvetően bemész a bejáraton és addig csihipuhizol és ugrabugrálsz amíg el nem éred a kijáratot és az azt őrző keményceruzás boss-t.

A kérdés persze hogy “hogyan” - értsd, milyen a játékmenet - és ezen a téren a Kraino ügyesen ötvözi a múlt (ami jó, ahhoz kár hozzányúlni) és a jelenkori vívmányokat. Például nem számol életeket, nincs game over képernyő se, ha el találsz hullani (és el fogsz, mert azért annyira nem könnyű préda a játék) akkor a legutóbbi checkpoint lángnál respawnolsz valamivel kevesebb pénzecskével a pénztárcádban.

Mint említettem, a készítők inspirációs kuckója jó eséllyel Castlevania poszterekkel van telitűzdelve, és ez a Kraino világán alaposan meg is látszik: gyertyákból potyogó pénzérmék és “képesség-töltények”, falakból kicsapható rejtett gyógyitalok, meg úgy en block a zordon Transylvánia élőholtakkal vadregényes tája - mind mind a Konami klasszikusát idézik. Főhősünk viszont jóval agilisebb, mint bármelyik Belmont ivadék: intenzitásában sokkal inkább a kék bombázó elevenedik meg előttem, ami alapvetően jó irány. Viszont az aláfestő zenék sajnos gyalázat, hogy mennyire jellegtelenek, néhol már konkrétan idegesítőek: rövid, nem túl dallamos szekvenciák ismételgetik egymást. Végülis, ha az volt a készítők célja, hogy a játékos rövid úton idegállapotba kerüljön, akkor betölti a funkcióját…

Tudod, mindig az a mércém az ilyen múltidézős játékoknál, hogy elképzelek egy alternatív valóságot, amiben mondjuk 95-ben megjelent ez a játék a SNES-re (technikailag amúgy kisebb kompromisszmok árán simán képes lenne erre) és hogy ennek az alternatív valóság 2023-as évében hogyan emlékeznénk vissza a Kraino-ra… és hát az van, hogy többnyire sajnos sehogy. Ne érts félre, tök jó kis játék a Kraino… de… valahogy hiányzik belőle valami. És akárhogy pörgetem magamban a dolgot, mindig oda térek vissza, hogy ezek apróságok, nüanszok. Például a pályatervezés, ami lehetett volna picit alaposabb, picit jobban átgondoltabb. Persze, a játékos úgyis csak átrohan rajta, nade nem mindegy, hogyan. Vagy ott vannak a zenék, amik ilyenkor mutatkoznak meg, mennyire jelentős részét teszik ki az összképnek .

És a nap végén megértem, miért nem készülnek sűrűbben ilyen játékok. Hogy egy Mega Man X szintű klasszikust megalkosson egy kis indie csapat, arra relatíve kevés az esély: az ilyenhez úgy gondolom nagyon erős vízió, motiváció, tehetség és nyilván nem kevés anyagi erőforrás szükséges. Pláne, hogy a műfaj nem túl hálás: ha a játékos meglátja, hogy pár óra alatt végigjátszható a termék - pedig kérem, a sallangmentesség az feature! - már húzza is a száját, hogy nem ad érte 10 dollárt. Főleg, ha a tesztelő kutya még le is húzza különféle nüanszok okán, blöe! Egyébként meg tök jó kis játék a Kraino, örülök, hogy valaki végre csinált ilyet is. Mindenféle rinyám ellenére simán ajánlom!

PLATFORM PC, Switch (tesztelt)
KIADÓ Gameatomic, Elden Pixels FEJLESZTŐ Gameatomic
MEGJELENÉS 2023. március 28. ÁR 12 EUR

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

1 órája
4

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

13 órája

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

21 órája
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

1 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

2 napja
19

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

2 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

2 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

Családi rejtély ügyében nyomoz Detective Pikachu

A dinamikus duó személyes érintettség miatt járja Ryme City utcáit.

7 napja

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