[Teszt] Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

HazbuNyári Norbert2024.06.19. 16:30

Manapság egyre jobban érezzük, ahogy az élet súlya nyom minket. Egy 2023-as McKinsey & Company kutatás is ezt erősíti, miszerint 4 alkalmazottból legalább 1 a kiégés tüneteit produkálja. Sokan vágyunk arra hogy ezt a hajszoló, kegyetlen világot picit odébb tudjuk tolni és helyette valami békésre tudjunk koncentrálni. Az úgynevezett „cozy” játékok ezt az igényt szolgálják ki. Kicsit elvonulhatunk, letehetjük a világ baját és helyette egy egyszerűbb valóságban tudunk lazítani. A Kamaeru: A frog refuge is ezekhez a játékokhoz tartozik. Főhősünk Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi Chloe szerepében.

A játék maga vizuálisan nyugtató: alapvetően lekerekített vonalak, lágy színek jellemzik a látványt, a békák pedig iszonyat aranyosak! Különböző bútorokkal tudjuk őket a területre csalogatni, majd pedig bogarak etetésével tudjuk teljesen a területhez szelidíteni őket. Minden új típusú béka szelídítésért tapasztalatpont jár, ami a presztízsét növeli a békarezervátumnak. A bogarak befogásához rendelkezésünkre áll egy nagy lápos rész, ahol a víz és különböző növények kombinációjával berepülnek a zümmögők, kattintásunkkal pedig el is raktározzuk őket a későbbi etetésekhez. Minden rovarnak megvan a maga ritkasági szintje, egy-egy magasabb szintű szitakötő vagy tücsök befogása nagyobb odafigyelést igényel a játék elején. Később egyes barátokkal a befogások automatizálhatók; a tettvágy igazából pénz kérdése.

Ahhoz pedig, hogy a rezervátumunk hasznot termeljen a különböző termékeket állíthatunk elő és adhatunk el. Az eladott áruból új bútorokat vehetünk, ami még több és még különlegesebb békát vonz, de ha akarjuk vissza is forgathatjuk a mocsaras terület fejlesztésére hogy még gyorsabban menjen a termelés. A játék előrehaladásával lehetőség van még több növényt és tókialakítást felnyitni, ezzel pedig sokszínűbb lesz a termelő terület is. Van a rezervátumnak „fan klubja”, így olyan opció is van, hogy kevesebb pénzért, de több tapasztalatpontért adjuk el ugyanazt a terméket.

A későbbiekben ha inkább a békákra koncentrálnánk ott is sok egyéb lehetőségünk van: egy genetikai laborban keresztezhetjük őket hogy új fajok jöjjenek létre, vagy akár a bútoraikat is kedvünkre át tudjuk festeni, hogy a rezervátumunkat is saját ízlésünk szerint alakítsuk. A Kamaeru varázsereje abszolút a nyugodt közeg megteremtésében rejlik. A zenei világ egyáltalán nem tolakodó, a képi világról már beszéltem, a beépített minijátékok sem idegőrlőek. Ha valaki egyszerű farmolós élményre vágyik akkor itt teljes mértékben megkapja. Nincsen kusza techfa, nehezen kombinálható vagy craftolható elemek. Minden tiszta és átlátható, egy fárasztó nap végére tökéletes levezetés. A történet sem tolakodó, pont annyit tettek bele hogy egy kisebb narratívát végig vigyen, ha kíváncsiak vagyunk a rezervátumba tévedő szereplőkre akkor rájuk kattintva további mini történeteket osztanak meg velünk könnyed, akár humoros formában is. Haladásunk során látni fogjuk, hogy a rezervátumunk nem csak egy terület, hanem a hely szellemisége „exportálódik” és lehetőségünk van máshol újra kialakítani termelő és békafogó területet.

Amennyire lazítónak és könnyednek hat a Kamaeru, annyira frusztrálóvá is tud válni a játék során. Nem tudom, hogy ez a megjelenés előtti tesztfázismiatt lehetséges, vagy csak tényleg elsiklottak felettük a készítők. A látványvilágnál nekem első nagy negatívumom a színkódolás volt. Vannak olyan dialógusképernyők és ikonok, ahol a felhasznált szín azt az érzetet kelti hogy már megnyomták, elhasználták az adott egységet. Egyes minijátékoknál ezért nem is nagyon tudtam először hogy indul meg a játék, azt hittem blokkolt részhez kerültem. Amikor benne vagyunk egy minijátékban az egész kép nagyon statikus: nem nagyon kapunk instrukciót hogy mit-hova tegyünk, mi a lényege és mi lesz az eredménye. A feldolgozógépek nagyon egybe olvadnak a háttérrel, egy-egy villogás után tudtam csak hogy még is mire nyomjak, mivel mehet tovább a gyártósor. Ezen a jellegük sem segített, volt hogy papírt kellett préselnem vagy lekvárt főztem,szőttem, de valahogy mindegyik ugyanarra ment rá: pár gombot kell megnyomni vagy nyomogatni, hogy plusz terméket nyerjünk ki a végén.

Volt olyan szegmens is, ahol a dialógusban szereplő másik karakter képe hiányzott, hirtelen nem érzékelte a játék a kattintásaimat. Először azt hittem az egérrel van baj, de a játékon kívül mindenhol működött. A szövegek és a képek láthatóan fix felbontásúak, ha valamilyen akció felnagyítja őket hirtelen homályosabbak lesznek, nem tartják a felbontást. Volt egy patch, ami a megjelenés előtt érkezett a játékba, ez pedig Steamen belül teljesen eltörte nekem az egészet, újra kellett telepíteni. Itt kicsit megijedtem, mert a játékban nincs felhő szinkron, a mentésem akár el is veszhetett. Amikor újra raktam viszont láttam, hogy nincs nagy baj, megmaradt minden. Ettől függetlenül Steam Decken nem próbáltam újra a játszani, nem akartam még egyszer egy csomó időt beletenni, hogy végig járjam azt, amit már megtettem gépen. Valahol a többi rezervátumrésznek is ez a gyenge pontja: a játékstílus nem változik, csak a minijátékok mások, így olyan, mintha újra meg újra a nulláról kéne felépíteni mindent. Ha már egy későbbi mocsarat szépítgetünk kevesebb lesz a motiváció visszamenni a korábbiakra, mert a régi termékek nem érnek annyit, mint amennyiért az újakat el lehet passzolni.

A Kamaeru egy végtelenül aranyos játék, ami vizualitásában is inkább egy matricáskönyvre hasonlít. Beleragaszgatjuk szépen a jobbnál-jobb dolgokat, gyönyörködünk benne, aztán lapozunk és egy másik oldalon kezdjük újra az egészet. Az egész játék kialakítása és kezelése olyannak érződik, mintha nem is a számítógépen játszók lennének a fő célcsoport, mégis ilyen keretek és irányítás közé van szorítva. Nem tagadom, ha egy mobilos játék lenne lehet ingázáskor többet kerülne elő, de így csak a könyvtárban marad porfogónak, üresjáratos napokban néha-néha lefújva.

PLATFORM PC, Xbox Series, Xbox One, Linux, Mac
KIADÓ Armor Games Studio FEJLESZTŐ Humble Reeds
MEGJELENÉS 2024. június 8. ÁR 20 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Monster Hunter Wilds béta jön - ez történt szerdán

Továbbá: Guilty Gear: Strive, The Wolf Among Us 2, No Man's Sky, Minecraft, Towers of Aghasba, Ubisoft projektek.

3 órája
2

Wilmot Works It Out

Wilmot a raktárházból hazatérve is szívesen pakolgat különböző elemeket, így rövidesen feliratkozik egy puzzle klub előfizetői közé. Hasonlóan addiktív és megnyugtató az élmény? Tesztünkből kiderül!

16 órája
1

Night Slashers (Remake)

A remake-hullám már a 90-es évek beat’em up játékait is utolérte. Tesztünk a Data East 1993-as arcade klasszikusát, a Night Slashers-t dolgozza fel!

23 órája

Soul Reaver boss-mustra, új Sakurai-játék a láthatáron – ez történt kedden

Továbbá: Metal Slug Tactics, Tetris Forever, Lollipop Chainsaw RePOP, Double Dragon Revive.

1 napja
3

Vampire Survivors X Castlevania, Alan Wake II frissítések – ez történt hétfőn

Továbbá: Edens Zero, Romancing SaGa 2: Revenge of the Seven, Black Myth: Wukong.

2 napja
5

Diablo 4 - Vessel of Hatred

A Diablo 4 önmagában sem kis falat, de most, hogy megérkezett a dzsungeles DLC, mi is újra elmerültünk a szépségeiben. Lássuk, mire megyünk a Spiritborn karakterrel, meg hogy a belső, komplex rendszereket hogyan húzta újra a Blizzard! Mélyelemzés következik.

2 napja
18

Killing Time: Resurrected

A Nightdive ismét belenyúl a régibe - a 3DO-n és PC-n dobbantó Killing Time kapja a következő definitív kiadást. Vissza a múltba, előre a halloweeni őrületbe. A Killing Time: Resurrected ismét egy nyalánkság a boomer shooterek kedvelői számára. Kérdés, hogy mit szeretünk szagolni és ízlelni a nyalnivaló végén.

2 napja

Steam Next Fest 2024 ősz #2: rókabőrre hímezett depis kémek

Folytatódik a Steam Next Fest szemezgetésünk, ezúttal is a 2024-es őszi felhozatalból nézzük a finomságokat. A mostani témában kémekkel, depis sétaszimmel, rókával és népies ugrabugrával foglalkozunk.

2 napja

Heti megjelenések

3 napja
7

Zero the Kamikaze Squirrel - Aero után szabadon

Emlékszem, az egyik pesti üzletben sokáig kinn volt egy dobozos Zero, mégpedig a MegaDrive-os verzió. Az akkori árakhoz képest most minimum egy tízes szorzót lehet rátenni a számokra... A ritkaság most újrakiadást kapott és tesztlaborba repültünk vele.

4 napja
2

Új projekt a Hazelighttól, PC-re költözik a Spider-Man 2 - ez történt pénteken

Továbbá: Granblue Fantasy Versus: Rising, Certain Affinity, FBC: Firebreak, Surgent Studios.

5 napja
10

Europa - Álmaimban egy holdon jártam

Az Európát korábban is elképesztőnek találtuk; a Ghibli-szerű vizualitás, valamint Earl Fisher páratlan narrációja villámgyorsan elhiteti, hogy a terraformált holdon tényleg olyan lehet a levegő, mint a frissítő nyári vízpermet.

6 napja
8

Xbox Partner Preview és egyéb bejelentések - ez történt csütörtökön

Továbbá: Project Ethos, Void Crew, 33 Immortals, Arma 4, Dragon Ball Z: Kakarot.

6 napja

Xbox Partner Preview

A Microsoft közel 30 percben adott színpadot új bejelentéseknek és friss információknak.

6 napja
3

Parking Garage Rally Circuit - SEGA Saturn rajongók, szevasztok!

Mondhatni a semmiből jött a Walaber játéka, amely a Sega Saturn korszak legszebb pillanatait próbálja megidézni. A Parking Garage Rally Circuit egyszerre driftelős csapatás, egyszerre árkád ügyességi verseny és szegás' autókázás. Teszt!

6 napja

Steam Next Fest 2024 ősz #1: soulslite, horror, wholesome és misztikus sci-fi

Elkezdődött az őszi Steam Next Fest, ahol több mint háromezer megjelenés előtt álló játékot vihetünk el egy próbakörre. Ezekből szemezgetünk ismét néhány érdekes darabot.

7 napja
3

A SteelSeries az Apex Pro Gen 3 billentyűzet technikai megoldásaival tör a csúcsra

A SteelSeries megint a csúcsra törekszik, a világ leggyorsabbjaként számontartott Apex Pro Gen 3 billentyűzet új finomságokkal érkezik.

7 napja

Egymillióan Silent Hillben, sztárok az Expedition 33-ben – ez történt szerdán

Továbbá: Astro Bot, Monster Hunter Wilds, Resident Evil 4, Rogue Flight, Exodus, It Takes Two, Space Marine 2.

7 napja
4

Jön a PlayStation koncert, bővül a Space Marine 2 – ez történt kedden

Továbbá: The Legend of Heroes: Trails Through Daybreak II, Petit Island, Dragon Ball: Sparking! Zero.

8 napja
11

Game Pass: mozgolódás október második felében

Premier napján érkezik a Call of Duty: Black Ops 6 és a MechWarrior 5: Clans a PC Game Pass vagy Ultimate előfizetőknek, de más érdekesség is akad.

8 napja
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==