[Teszt] Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

mcmackoGéczy Attila2024.04.05. 07:00

A Guerilla két fronton is kiemelkedik az átlagból. Egyrészt, szinte minden játékuk kiaknázza az épp aktuális PlayStation konzolok lehetőségeit, és olyan összképet nyújtanak, amire kevesen képesek az iparágban. Másrészről játékaikban mindig van egy extra monyó, ami tartalmilag, vagy játékmenetileg (Vagy sehogy, bocsi, Killzone: Shadow Fall!) ad valami olyat, amire a többi fejlesztő csak keresi a receptet. Így volt ez az első Horizon: Zero Dawn-nal, amelynek PC változata is megtalálta a maga közönségét. És így van ez most a Horizon: Forbidden West-tel, valamint kiegészítőjével, a Burning Shores-szal is, amelyek egytől-egyig minőségi open world címként égtek be a PS-játékosok memóriájába. A Guerrilla Games a szintén igényességre törekvő Nixxes-szel karöltve hozta el ez utóbbi két játék egybecsomagolt kiadását PC-re!

Szóval az előző Horizon port is jól sikerült PC-n, olyannyira, hogy a Sony pécés hadműveletének egyik cölöpjeként is szolgált. Egy olyan benchmark lett, ami után az elvadult master race rajongók sem tudtak kifogásokat keresni a PlayStation átiratok ellenében. A mostani Forbidden West is jó alapokra épít. Példának okáért mindjárt a PS5 változat assetjeire apellál, így a cross-gen PS4-es kiadás gyengébb prezentációját el is felejthetjük. Röviden: lebutítva az opciókat is inkább az újgenerációs változatra hasonlít a mostani átirat, mint a korábbi genhez készült kiadásra. Pedig rengeteg, de tényleg atomsok beállítási lehetőség készült azok számára, akik szeretik részletekbe menően optimalizálni a játékot, esetleg szeretnek elmerülni a különböző opciók nyújtotta lehetőségekben. Az első tíz perc körülbelül arról szólt, hogy végignyálazzam, mit is tartalmaz a beállítások rendszere.

A színes lehetőségeknek megfelelően a Forbidden West prímán skálázódik. Ha mondjuk van egy 20XX-generációs Geforce kártyád, akkor a DLSS segítségével is van játéktered megtalálni a lehető legjobb opciót a nívós látvány/60FPS kombináció eléréséhez. Ha a legújabb vasakkal rendelkezel, akkor garantáltan túlmutatsz majd a PS5 látványvilágán. De ha egy kézi PC-vel, mondjuk Steam Deckkel támadsz, akkor is van esélyed játszható sebességre.

Ezen a ponton kicsit megakasztom a gondolatmenetet, mert a teszt javát Deck-en csináltam. Nagy a vita a játék beállításai körül, mert a Horizon: Forbidden West soha nem lesz igazán jó ezen a platformon. Mi úgy tudtuk kiharcolni belőle a 30 FPS közeli tartható sebességet, hogy 1024*768 felbontást skáláztunk át, majd erre dinamikus felbontásváltoztatást is kapcsoltunk FSR2-vel karöltve. Az effektek közül sokat bekapcsolva hagytunk, és a többi csúszkát low/mid-szintre lőttünk be. A felbontás eszi talán a legtöbbet a számításokból, szóval ott lehet nagyokat nyerni Deck platformon. A dinamikus felbontásváltozás és a különböző fókusz-effektek miatt viszont sokszor a kép úgy beszöszmöszösödik, hogy egy hosszabb nyomulás (plusz fáradtabb este kombinációjában) a zuhany alatt én is behaluztam a pixelesedést. És az átvezetőkben, valamint a mászkálás során zajló (szerintem shader compilation + memóriakezelés okozta) döcögések olykor azért megingatják a hitünket a játékban. Érdekes módon nem is a nagy sandbox-látképeknél van para, inkább a gyors közlekedésnél. Vagy a filmes-átvezetős mozzanatoknál.

De nincs minden veszve, a Sony szeretne "Deck Verified" plecsnit a játékra, tehát lehet érkezik még patch, vagy egy shader pakk, ami ezeken javíthatna. MINDENESETRE! Azért simán eljátszogattam a programmal hordozható formában is. A közelmúlt nagyobb pofáraeséseihez képest a Deck azért tud erőt mutatni. És hát a látvány az még min-mid között is döbbenetes, pláne egy kézi masina tabletszerű kijelzőjén.

Lássuk amúgy azt is, hogy a Sony mire büszke az átirat kapcsán. A 21:9-en meg sem lepődünk, de azért a 48:9-es tripla monitoros támogatás különleges csemegének számít. Emellett AMD FSR, Intel XeSS, Nvidia DLAA, DLSS2-3, Reflex funkciók sora és DualSense támogatás is elérhető. Ez értelemszerűen nem skálázódik például a Deck-re. De látszik a Nixxes ilyen irányú elhivatottsága is: a port ugyanis remekül kihasználja a Deck gombjaiban és default leosztásában rejlő extra lehetőségeket is.

Bár a bevezetőben már linkeltem Nesh koma cikkét, azért én is meg tudom erősíteni, hogy a Forbidden West (és a kiegészítő) ismételten egy mágikus élmény. Bár open world játékdesign tekintetében kevés újat tud felmutatni, de a világ, a sztori, és a fluid, mesteri módon összeszőtt mechanikák, a közlekedési lehetőségek és a változatos környezet szerintem bőven a műfaj top 5 címei közé repítik a második nagy Aloy-kalandot.

Az pedig, hogy ez ismét elérhető PC-n, csak külön hab a tortán. Skálázhatósága, PlayStation-bombasztikussága, látványos megfejtései, barátságos, emberi karakterei, érdekes világlátása miatt egy olyan értékes címnek tartom, ami ritka vasmadár a piacon.

PLATFORM PC (tesztelve), PS5, (PS4) | KIADÓ PlayStation PC LLC | FEJLESZTŐ Guerrilla, Nixxes MEGJELENÉS 2024. március 21. ÁR 59.99 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

2 órája
3

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

9 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

10 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==