[Teszt] Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

mcmackoGéczy Attila2024.04.05. 07:00

A Guerilla két fronton is kiemelkedik az átlagból. Egyrészt, szinte minden játékuk kiaknázza az épp aktuális PlayStation konzolok lehetőségeit, és olyan összképet nyújtanak, amire kevesen képesek az iparágban. Másrészről játékaikban mindig van egy extra monyó, ami tartalmilag, vagy játékmenetileg (Vagy sehogy, bocsi, Killzone: Shadow Fall!) ad valami olyat, amire a többi fejlesztő csak keresi a receptet. Így volt ez az első Horizon: Zero Dawn-nal, amelynek PC változata is megtalálta a maga közönségét. És így van ez most a Horizon: Forbidden West-tel, valamint kiegészítőjével, a Burning Shores-szal is, amelyek egytől-egyig minőségi open world címként égtek be a PS-játékosok memóriájába. A Guerrilla Games a szintén igényességre törekvő Nixxes-szel karöltve hozta el ez utóbbi két játék egybecsomagolt kiadását PC-re!

Szóval az előző Horizon port is jól sikerült PC-n, olyannyira, hogy a Sony pécés hadműveletének egyik cölöpjeként is szolgált. Egy olyan benchmark lett, ami után az elvadult master race rajongók sem tudtak kifogásokat keresni a PlayStation átiratok ellenében. A mostani Forbidden West is jó alapokra épít. Példának okáért mindjárt a PS5 változat assetjeire apellál, így a cross-gen PS4-es kiadás gyengébb prezentációját el is felejthetjük. Röviden: lebutítva az opciókat is inkább az újgenerációs változatra hasonlít a mostani átirat, mint a korábbi genhez készült kiadásra. Pedig rengeteg, de tényleg atomsok beállítási lehetőség készült azok számára, akik szeretik részletekbe menően optimalizálni a játékot, esetleg szeretnek elmerülni a különböző opciók nyújtotta lehetőségekben. Az első tíz perc körülbelül arról szólt, hogy végignyálazzam, mit is tartalmaz a beállítások rendszere.

A színes lehetőségeknek megfelelően a Forbidden West prímán skálázódik. Ha mondjuk van egy 20XX-generációs Geforce kártyád, akkor a DLSS segítségével is van játéktered megtalálni a lehető legjobb opciót a nívós látvány/60FPS kombináció eléréséhez. Ha a legújabb vasakkal rendelkezel, akkor garantáltan túlmutatsz majd a PS5 látványvilágán. De ha egy kézi PC-vel, mondjuk Steam Deckkel támadsz, akkor is van esélyed játszható sebességre.

Ezen a ponton kicsit megakasztom a gondolatmenetet, mert a teszt javát Deck-en csináltam. Nagy a vita a játék beállításai körül, mert a Horizon: Forbidden West soha nem lesz igazán jó ezen a platformon. Mi úgy tudtuk kiharcolni belőle a 30 FPS közeli tartható sebességet, hogy 1024*768 felbontást skáláztunk át, majd erre dinamikus felbontásváltoztatást is kapcsoltunk FSR2-vel karöltve. Az effektek közül sokat bekapcsolva hagytunk, és a többi csúszkát low/mid-szintre lőttünk be. A felbontás eszi talán a legtöbbet a számításokból, szóval ott lehet nagyokat nyerni Deck platformon. A dinamikus felbontásváltozás és a különböző fókusz-effektek miatt viszont sokszor a kép úgy beszöszmöszösödik, hogy egy hosszabb nyomulás (plusz fáradtabb este kombinációjában) a zuhany alatt én is behaluztam a pixelesedést. És az átvezetőkben, valamint a mászkálás során zajló (szerintem shader compilation + memóriakezelés okozta) döcögések olykor azért megingatják a hitünket a játékban. Érdekes módon nem is a nagy sandbox-látképeknél van para, inkább a gyors közlekedésnél. Vagy a filmes-átvezetős mozzanatoknál.

De nincs minden veszve, a Sony szeretne "Deck Verified" plecsnit a játékra, tehát lehet érkezik még patch, vagy egy shader pakk, ami ezeken javíthatna. MINDENESETRE! Azért simán eljátszogattam a programmal hordozható formában is. A közelmúlt nagyobb pofáraeséseihez képest a Deck azért tud erőt mutatni. És hát a látvány az még min-mid között is döbbenetes, pláne egy kézi masina tabletszerű kijelzőjén.

Lássuk amúgy azt is, hogy a Sony mire büszke az átirat kapcsán. A 21:9-en meg sem lepődünk, de azért a 48:9-es tripla monitoros támogatás különleges csemegének számít. Emellett AMD FSR, Intel XeSS, Nvidia DLAA, DLSS2-3, Reflex funkciók sora és DualSense támogatás is elérhető. Ez értelemszerűen nem skálázódik például a Deck-re. De látszik a Nixxes ilyen irányú elhivatottsága is: a port ugyanis remekül kihasználja a Deck gombjaiban és default leosztásában rejlő extra lehetőségeket is.

Bár a bevezetőben már linkeltem Nesh koma cikkét, azért én is meg tudom erősíteni, hogy a Forbidden West (és a kiegészítő) ismételten egy mágikus élmény. Bár open world játékdesign tekintetében kevés újat tud felmutatni, de a világ, a sztori, és a fluid, mesteri módon összeszőtt mechanikák, a közlekedési lehetőségek és a változatos környezet szerintem bőven a műfaj top 5 címei közé repítik a második nagy Aloy-kalandot.

Az pedig, hogy ez ismét elérhető PC-n, csak külön hab a tortán. Skálázhatósága, PlayStation-bombasztikussága, látványos megfejtései, barátságos, emberi karakterei, érdekes világlátása miatt egy olyan értékes címnek tartom, ami ritka vasmadár a piacon.

PLATFORM PC (tesztelve), PS5, (PS4) | KIADÓ PlayStation PC LLC | FEJLESZTŐ Guerrilla, Nixxes MEGJELENÉS 2024. március 21. ÁR 59.99 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

1 órája
1

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

10 órája
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

2 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

2 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

3 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

4 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

5 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

5 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

6 napja
13

Heti megjelenések

7 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

7 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

8 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

9 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

2024.04.19.
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

2024.04.18.
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

2024.04.18.
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

2024.04.18.
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2024.04.17.
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2024.04.17.
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==