Godfall

sQrNagy Csaba2020.12.08. 20:00

Kosmera. Még apámtól hallottam ezt a nevet. Az őssárkány, aki a végtelen üresség peremén született és csak a semmi ölelte keblére mikor felsírt. Azt mondják fullasztó magánya aztán lassan álomba ringatta, ahol tizenkét isteni lényt formált meg elméje sötétjéből. Így, ha lecsukta a szemét már nem volt egyedül. Ez a vízióba zárt, csonka, testetlen létezés azonban lassan szűnni nem akaró bűntudatot ébresztett benne, míg végül Kosmera feláldozta magát, hogy véréből, húsából és csontjaiból Aperion lenyűgöző világát adja teremtményeinek. Nekünk pedig sikerült földig rombolni.

Az alig 70 fős kaliforniai Counterplay Games négy évvel ezelőtt mutatkozott be a F2P modellre építő kártyajátékukkal. Az Eric M. Lang által tervezett Duelyst egyöntetűen pozitív visszhangot kapott a kritikusoktól, néhányan rögtön a Hearthstone mellé emelték a képzeletbeli ranglétrán. A hat kiegészítőt megélt cím alól végül idén februárban lőtték le a szervereket a megcsappant játékosszám miatt. Érdekes módon a csapat azt a projektet is teljes árú játékként képzelte el kezdetben, míg végül az ingyenes modellel sem volt képes a piacon maradni. Ez később még fontos lehet...

A stúdió legújabb játéka ugyanis az ideiglenes PlayStation 5 exkluzivitásának köszönhetően egy masszív 70 dolláros árcédulával került a boltok polcaira – PC-n tíz zöldhasúval kevesebbet kuncsorognak el érte az Epic Games Store felületén. Őszintén szólva azonban ennek még a töredékéhez is nehéz racionális alapot találni. A zsánerdefiniáló „looter slasher” kifejezés valójában pusztán egy közelharcra építő vadhajtást jelent a Borderlands, Destiny és Division sorozatok által képviselt kategóriában. Semmi többet. Számos megkérdőjelezhető dizájndöntéssel súlyosbítva.

Kezdjük talán a lábjegyzetbe szellősen odafirkálható felütéssel. A bevezetőm teremtésmítoszához hasonló érdekesebb világépítést a Godfall teljes egészében hagyta elveszni a kóbor kódexlapok sután megfogalmazott soraiban. Ezekkel együtt sem lehet persze irodalmi értékű anyagra számítani „lore” tekintetében, de legalább valamennyivel érthetőbbé tették vele a játék világát, valamint ad némi sekélyes mélységet a karaktereknek és a szálakat mozgató mozivációknak. Mert ha csupán a bevezető animációra hagyatkozunk, akkor jó eséllyel annyit értünk meg az egészből, hogy valakinek a rusnya feje egy farkast formáló sisakba szorult, a vérellátás akadozásának következtében pedig erős tévképzetei lettek az istenné válással kapcsolatban.

A probléma az, hogy a későbbi dialógusok csak rontanak a helyzeten. Kínosan száraz, suta és erőtlen szövegkönyvre épülnek, hasonló színvonalon előadva. Már amennyi van belőlük, hiszen a Godfall nagyobbrészt két NPC-t mozgat a teljes játékideje alatt: az egyik a küldetéseket gördíti tovább, míg a később hozzánk csapódó másik figuránál a felszerelésünket rendezhetjük. Persze bedobták őket a HUB terület két ellentétes sarkába, hogy a küldetések intermezzojában azért legalább pár alkalommal kóvályoghassunk oda-vissza közöttük kötelezően - a három tőmondatból álló megjegyzésükért. Az üres várromok árnyékában viszont nincsenek lakosok, vándorok, kereskedők. Nincsenek egyedi karakterek, hagyományos értelemben vett opcionális küldetések, esetleg érdekesebb mellékszálak. A jelzés szintjén hagyott történet csak lustán vonszolja magát a teljesen egyértelmű végjátékig.

Aperion örök háborúba taszított világa egyébként sem kelti élő, lélegző, hihető környezet érzését. A Föld, Víz és Levegő birodalmára osztott tenyérnyi nyílt területek csupán folyosókból és arénákból építkező, bántóan funkcionális játékterek. Térkép nincsen, mint ahogy túl sok navigációt megkönnyítő jellegzetes elem sem. Van viszont öklömnyi dinamikus jelölés a küldetés célpontja felé, ami mindent megold. Eldugott ládákat, leágazásokat, titkos helyeket persze találhatunk, de ezek a felfedezés érzését csak minimálisan stimulálják. Nincs semmilyen interakció a környezettel, nincs kihatásunk a világra. Jobb híján csak a céltalanul lófráló ellenfeleket püfölhetjük benne.

Nem nehéz kitalálni, hogy ez azért a küldetéseink változatosságán is meglátszik. Megpróbálom részletesen bemutatni az utunkba kerülő variációkat. Khmm. Hogy azt mondja: van az öld meg ezt, azt öld meg ezt, na meg a hamisíthatatlan időre öld meg ezt! De néha az „ezek” között még „azokat” is megölhetünk. Ha akarunk. Amikor pedig nagyon cifrázni szeretnék a dolgokat, akkor nem tudjuk megölni „EZT” egészen addig, amíg a pályán elszórtan található „azokat” meg nem öltük. Őrület, tudom. Pár óra múlva már ölni tudtam volna persze még egy hagyományos „gyűjts össze tíz mókusprémet” misszióért is.

Godfall fight

A meglepő az egészben az, hogy a flexibilis, változatos és kellő mélységgel rendelkező harcrendszer miatt egészen sokáig szórakoztató képes maradni a Godfall! Feltéve, hogy képesek vagyunk megfontoltabban, az animáció megtörésének lehetősége és az inputok automatikus megjegyeztetése nélkül is felvenni a ritmust. Ezt némileg nehezíti az ellenfelek magas száma, valamint az, hogy bár egyes támadások kitűnően telegrafáltak, mások bőven reakcióidőn kívül adják az első jelüket – nem csak a főellenfelek esetén. Természetesen az öt fegyvercsoport (kard, kétkezes kard, dárda, pöröly, dupla penge) mindegyike merőben eltérő karakterisztikával bír, teljesen más mozdulatsorokat lehet velük előcsalni és egyszerre kettőt is készenlétben tarthatunk közülük. Amikor pedig elkezdjük a négyzet alakú skillfa bármelyik sarkából elindulva feloldani a képességeket, a játék meglepően gyorsan bővíteni kezdi a lehetőségeinket. Északi és déli fegyvertechnikák, speciális támadások, időzített csapások, pajzzsal kivitelezhető mozdulatok, gyenge pontok felfedése, őrjöngés elérése, isteni harag elszabadítása, harci lobogók által nyújtott területi bónuszok, kivégzések. Rengeteg érdekes eleme van a harcrendszernek!

Pedig még a „loot” részt nem is érintettük. A karakterünk páncélzata némileg kötött, hiszen ezeket a tizenkét különböző Valorplate egyike biztosítja, amit a három birodalom sajátos nyersanyagának összegyűjtésével fokozatosan oldhatjuk majd fel - eltérő alapképességeket és támadásokat szerezve. Magunkra aggathatunk azonban nyakékeket, amuletteket, gyűrűket és „életköveket”, amelyek akárcsak a fegyverek, ritkaságuktól függően különböző passzív bónuszokkal is bírnak. Elkezdődik a szinergiák felfedezése és a specifikus karakterek felépítése. Ezen a ponton pedig akár azt is gondolhatnánk naívan, hogy a kampány puszta bemelegítés és a műfajtól megszokott módon a stáblista legördülése után kezdődik a valódi játék!

Csak hogy jön az újabb pofon. A Godfallban nincsen raid. Nincs közösségi tér. Nincs PVP lehetőség. De még egy nyomorult matchmaking sem! Két további ismerősünket ugyan bármikor behívhatunk magunk mellé, de az endgame tartalom Álomkövei pusztán a történet alatt megismert küldetések – csoportosítva, apróbb módosításokkal. Esetleg tíz szint után nekiugorhatunk a Kihívások tornyának, ami egy látszólag végtelenített lift, választható kapukra nyíló megállókkal és összecsapásokkal. Egyfajta fapados roguelike, ahol ráadásul az ötvenedik szobában is ugyanazok a tárgyak eshetnek, mint az elsőben – ezzel teljesen aláásva minden funkcióját.

Hiába vannak tehát egyértelműen ígéretes alapok valahol a felszín alatt, a játék hagyományos RPG és klasszikus „looter” oldalról sem képes építeni rá. Akárcsak a technológiai lehetőségeire! Az Unreal motort használó nyitócím bár csillog, villog, tükröződik, az egész mögül hiányzik egy kellemes és átgondolt művészeti dizájn. Tud impozáns és monumentális lenni, de szép csak ritkán. Az esetek többségében inkább érződik sterilnek, üresnek és valahogy ennek ellenére is soknak. Túlságosan harsány és tolakodó. A karakterei pedig mintha a régi grafikuskártyák dobozáról szöktek volna meg. A felkínált két opció közül ráadásul a natív 4K megoldás játszhatatlanul ugrál a 40-60 FPS között, míg a fix 60 képkockát nyújtó mód dinamikus felbontása olykor meglepő értékeket vesz fel. Mondjuk legalább mindössze néhány másodpercet tölt.

Nem tudom elképzelni hová pozícionálta magában a stúdió a „műfajteremtő” looter slasher projektjét. Egy biztos: jelenlegi állapotában maximum a harcrendszere és a buildek megalkotása miatt lehet bárki számára érdekes és szórakoztató. Ezekben bőven van potenciál és kellemesen meg tudott lepni a lehetőségeivel, a támadások érezhető súlyával és erejével, valamint az összecsapások ritmusával. De ha őszinte vagyok magammal, akkor ezeken sem nehéz fogást találni. Főleg, hogy semmilyen szinten nincsenek kihasználva és annyira hiányzik belőle minden további tartalom, hogy a kampány szűk 10-15 órájában is rendre csak időt húz és újrahasznosít.

Pontosan
5
Platform: PlayStation 5 (tesztelt), PC
Kiadó: Gearbox Publishing | Fejlesztő: Counterplay Games
Megjelenés: 2020. november 19. | Ár: 27.490 Ft

The Medium

Médiumként az élők és holtak világa között ragadva legalább olyan nehéz helyzetben vagyunk, mint mikor egyszerre szeretnénk régimódi és modern horrorjátékot fejleszteni. Tesztlaborban a The Medium.

3 órája
3

The Lord of the Rings: Gollum csak 2022-ben!

A Daedalic Entertainment végül a Nacon kiadói részlegével együttműködve fogja tető alá hozni a kalandot. Jövőre.

8 órája
3

Ghosts ‘n Goblins Resurrection trailer

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

9 órája
8

Werewolf: The Apocalypse és az alakváltás

A Styx és a Call of Cthulhu fejlesztőinek új projektje alakváltó vérfarkassal csábít egy dupla "A" kalandra.

9 órája
7

Game Pass: 18 millió előfizető

A szolgáltatás megállíthatatlan. De az üzleti jelentés többi eleme miatt sem kell szégyenkeznie a redmondiaknak.

9 órája
13

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

24 órája
6

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

1 napja
4

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

1 napja
8

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

2 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

2 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

2 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

2 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

2 napja

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

2 napja
17

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

2 napja
7