[Teszt] Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin - a PC változat

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin - a PC változat

mcmackoGéczy Attila2023.04.20. 22:41

Az utóbbi évek legfuribb Final Fantasy játéka minden kétséget kizáróan az első FF-sztorit feldolgozó Stranger of Paradise lett, amely nem csak a memékben hoz káoszt, de a PC port tekintetében is. Lássuk, mit tud ez a szerethető szörnyeteg!

Vega kolléga jól körbeírta korábban a Stranger furcsasa mivoltát. A játék egy olyan Final Fantasy leágazás, ami egyszerre akar valamiféle akció-RPG, Soulslike és klasszikus FF játék lenni. A fejlesztők renoméjához mérten a harc nem rossz, de nem váltja meg a világot. A sztori és a map design kopottas, a program soha nem tud felnőni ahhoz a szinthez, amit amúgy a koncepcióból kinéz az ember. De ha valamit igazi jópofa újításként kell előhúznunk, akkor többekhez hasonlóan én is a job-rendszert emelném ki, ami az újrajátszhatóságot, és a Team Ninja rendszerszintű gondolkodásának kiemelkedő mivoltát is erősíti.

Lássuk, a PC verzió esetében mire készültek a fejlesztők. A játék meglepően, frankón részletes menürendszert kapott, amiben a beállítások mélysége egy komoly portot feltételez. A program grafikája viszont még legmagasabb szinten is eléggé lapos (a jobb karaktermodelleket leszámítva) és tökéletesen hozza azt a cinket, amit a PS3 korszak környékén mondtunk a PS2-es színvonalú játékokra. Ennek tükrében furcsák a lassulások és a felhasználóként változatos hibákat, bugokat produkáló végeredmény, amit amúgy (a feltételezések alapján) a Nioh motor továbbfejlesztése tesz le az asztalunkra. Sajnos az UX nálam akkor is az Xbox gombkiosztást követte, amikor Deck-ről váltva asztalon folytattam a játékot egér és billentyűzet kombóval - de legalább az olyan modern dolgokat zökkenőmentesen tudta a port, mint a Steam felhő kezelése, ami manapság sem magától értetődő még. Vagy ott a DLSS, ami az asztalon segített a 1080p/60FPS stabilizálásában, az FSR pedig kicsit a hordozható változat aláskálázott képén tudott gyógyítani. Igaz nem sokat.

A Stranger amúgy nem támogatja a Steam Decket, és ez sajnos látszik is - nagyon nehéz stabil 30 FPS-t kicsikarni a játékból, és a megjelenés környékén a shader akadozásokból is jutott elég a játékba. Ha ilyen 480p/FSR kombóval elvagy, talán akkor hordozhatóvá tudod tenni a játékot, de nem lesz kompromisszummentes az élmény így sem. A program iszonyat VRAM igényes, és a GPU a szűk keresztmetszet a Decknél is. Sajnos nem segíti a helyzetet, hogy az ódivatú prezentációnak külön rosszat tesz a lowrez megközelítés. A játék megjelenésekor egyes videóknál ilyen monoszkóp-jellegű felületeket is láttam, pedig a mappákat túrva kiderül, a program WMV formában tárolja el a videókat. (Lehet az ezekkel való összeakadás a Proton rendszer sajátja lesz...)

Ami érdekes, hogy a Steam visszajelzések abszolút pozitívak, szóval a játék simán megtalálta PC-n a hálás közönségét, és ezt még akkor is elhisszük neki, ha káoszmemék segítik az útján. A Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin egy nagyon furcsa jószág, ami generációkon keresztül egyensúlyozva igyekszik új irányokat kijelölni a Final Fantasy sorozat számára. De hogy ez jó-e, vagy sem, illetve, hogy a PC port minőségével végül elégedettek leszünk, vagy sem? Ismerve a PC tábor lelkesedését, már nem is merek konklúziót megfogalmazni, inkább megyek tovább valami más játékot keresni magamnak.

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

1 órája
4

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

12 órája

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

20 órája
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

1 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

2 napja
19

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

2 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

2 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

Családi rejtély ügyében nyomoz Detective Pikachu

A dinamikus duó személyes érintettség miatt járja Ryme City utcáit.

7 napja

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