Yooka-Laylee

Gamer3652017.04.10. 20:10

Lassan 17 év telt el azóta, hogy megjelent a Banjo-Tooie, talán az utolsó nagyobb lélegzetvételű collect-a-thon játék. Ezalatt az idő alatt egy gyermek felnő, paradigmák többször leváltják egymást és még egy Duke Nukem Forever is el tud készülni - szóval 17 év az nem kis idő. Az ex-Rareware mesterekből verbuválódott Playtonic Games nem kisebb célt tűzött a zászlajára, mint hogy feltámasztja és 2017-es színvonalon prezentálja a halottnak hitt műfajt. De mielőtt térdig gázolnánk a mű részleteibe, beszélgessünk egy picit arról, miféle kutyák kölyke is az a collect-a-thon - hisz lehet, hogy a kedves olvasó még meg sem született akkor, mikor ezek a játékok a rövidke fénykorukat élték.

Ezt a képet egykori gazdinknak ajánljuk. Szeretettel, Playtonic Games

A collect-a-thon a plaformjátékok egyik alfaja, amely sokkal inkább a kalandelemekre, felfedezésre és a milliónyi gyűjthető bizbaszra helyezi a hangsúlyt, semmint a villámgyors reflexekre és tükörre polírozott skillekre. Ebből kifolyólag a lineáris „folyosók” helyett méretesebb, szabadon bejárható pályák klutyorognak a játékos talpa alatt, amelyek aztán alaposan meg vannak szórva gyűjtenivalóval. A műfaj koronázatlan királya a Rareware csapat volt, az egyik leghíresebb játékuk pedig a Banjo-Kazooie, egy medve és egy madár roppant elmebeteg kalandja (X platformon mostanában is elérhető a HD változata). A csapat tehetségei aztán szép lassan lemorzsolódtak az anyacégről - legalábbis ami a Banjo teamet illeti - majd teljesen alulról szerveződve megalakult a Playtonic Games azzal a céllal, hogy elkészítsék a Banjo spirituális utódját. Romantikus félig-hihető sztori: konkrétan a Twitteren üzengettek egymásnak a srácok, hogy mi lenne ha…

(Emlékszem, még linkeltem is a Hírek topikba, hogy EZEK az urak EZT szeretnék, mire liquid azt válaszolta, hogy ő pedig Megan Fox és Emma Watson kombót szeretne. Nos, a játék közben elkészült - liquid, te hogy állsz?)

Jé, ezt a formát már láttam valahol. Jól megnyalom, hátha ez is keserű, mint…

Spirituális utódnak annyira spirituális utód a Yooka-Laylee, hogy ha az ember felütné az értelmező szótárat a fenti megnevezésnél, akkor egy zöld gyík és egy rózsaszín denevér lenne mellette az illusztráció. Nyilván ez nem a véletlen műve, az urak ezt ígérték, amikor összekalapoztak a projektre laza 2 millió fontot. És olyan is létezik még ebben az iparágban, hogy valakik komolyan vegyék az ígéretüket, szóval… Na de visszatérve a tárgyhoz: a Yooka-Laylee KONKRÉTAN a Banjo-Kazooie 3, egy másik casting-al, egy másik néven. Annyira, hogy a karakterek szinte egy az egyben megörökölték a spirituális elődben™ megismert szereplők vonásait. Yooka a segítőkész, békés, jó kedélyű, akárcsak Banjo, Laylee nagypofájú, beszólogatós, kötekedős akárcsak Kazooie, a marok(farok?)telefonnal zsonglőrködő kígyó, Trowzer árulja a speckó mozgásokat Bottles vakond helyett, Mumbo Jumbo szerepében pedig az akváriumát fején hordó Dr Puzz professzorné tetszeleg. Nemezisünk, Gruntilda szerepét Capital B játssza, aki egy kövér, vadkapitalista méh, és ha nem is foglalja rímekbe a mondókáját, mint az elődje, gyakran belegügyög valami frappáns megjegyzést vagy elborult szóviccet játék közben. Ja, majd el is felejtettem: VIGYÁZAT! MINDENKI GÜGYÖG! (de legalább az ajakszinkron tökéletes)

Mint minden valamirevaló játékban, ebben is van űrtoalett.

A kísérteties hasonlóságok listája nem ér véget a karaktereknél. A pályák egy központi hubból nyílnak és összesen 5 darab van belőlük. Ez elsőre kevésnek tűnhet, de egyrészt mindegyik óriási, másrészt a Playtonic Games munkatársai mindegyik pályához legyártottak egy „DLC-t”, ami erősen expandálja az amúgy sem jelentéktelen méretű terepet. Szerencsére a mai normáktól eltérően nem valódi pénzzel, hanem a játékban gyűjthető „lapocskákkal” tudunk fizetni. Emellett a lapocskák helyettesítik a puzzle darabocskákat, tehát az új pályákra bizonyos számú lapocska felmutatásával tudunk belépni. A hangjegyecskék helyett pedig tollacskák vannak, amiket Trowzernél válthatunk be speckó mozgáso(cská)kra. Mozgásokból pedig szintén van bőven, csak győzzük megjegyezni őket - és persze a nagyrészük szintén ismerősnek hat valahonnan… ami persze nem baj, meg valahol ez is volt a cél.

Kisfiam, menj le a henteshez és hozz egy kiló denevéres hyoo(r)kát.

A pályák ellenben sokkal nagyobbak, vertikalitásban mélyebbek, sokszínűbbek. Emellett a játék bele-belekóstol más műfajokba is, ami néhol jól veszi ki magát, néhol pedig megmérettetik. És könnyűnek találtatik. Például egy futóverseny egy felhővel jópofa, mert a játék legtöbbet csiszolt alapmechanikáira támaszkodik. Ellenben Rextro arcade játékai között (mindegyik pályán van 1-1 arcade gép, ezekkel lehet „retrózni”) akad pár borzalom, amik majdhogynem kezelhetetlenek. Erre szokták mondani, hogy a kevesebb néha több. Mondjuk nem mintha a legtöbbet csiszolt alapmechanikákat nem lehetett volna tovább csiszolni…

Ugyanis a platforming nem a játék erőssége, az ugrások elég nehezen kiszámíthatóak - ez többnyire nem okoz különösebb gondot, hiszen a pályadizájn elsősorban collect-a-thon-ra van berendezkedve - ellenben mikor egyes részeknél komolyan venné magát platformerként, ott előjönnek a bajok. Hisz mikor egyetlen (önhibánkon kívül) mellément ugrás miatt kilómétereket kell visszagyalogolnunk - vagy rosszabb esetben el is halálozunk - akkor bizony csúnyán fogunk beszélni a pici szánkkal. És mivel piszkos szájjal nem eszünk, érdemes a Yooka-Laylee-t vacsora utánra tartogatni. Ez ellensúlyozandó, a játék az esetek nagy többségében jól működik.

A híd alól megint előbújtak és az aprómra pályáznak!

A zenei szekció külön említést érdemel, már csak azért is, mert három legendás szerző, Grant Kirkhope, David Wise és Steve Burke, egykori Rare zeneszerzők húzzák a talpalávalót. Kirkhope ha teljes titokban szerette volna tartani, hogy ő a fő „muzskétás”, akkor is fél perc alatt lebukott volna, annyira banjos lett a hangzás. Ráadásul ugyanúgy „rétegelt” a zene, azaz az alapmotívum végig megmarad, ellenben ha egy másik pályaszakaszra (víz alá, barlangba, hegytetőre, stb) tévedünk, változik a hangszerelés.

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, a játékot minden oldalról körbelengi az angol humor. A szereplők igyekeznek a legmesszebb menőkig komolytalanra venni a figurát, számtalan geg, más játékokra (vagy épp a dicső múltra) való tréfás utalások, oltások gondoskodnak a kedélyes játékórákról. Nem beszéltem még a vizuális teljesítményről, ami kicsit néhol kétarcú tud lenni, de összességében nagyon rendben van, valamint meglepően kevés bogárkába futottam bele, ami egy ilyen nagyszabású indie projektnél külön elismerést érdemel.

Na ez a banda se teljesen normális...

A Playtonic Games tehát sikerrel vette az akadályt, és bár maradt min javítani a következő játékukig (reméljük lesz ilyen) egy élvezetes collect-a-thon játékot prezentáltak 2017-ben. Ha tűéles, pixelpontos platformerre vágysz, nyájas olvasó ez valószínűleg nem a te játékod. Ellenben ha szereted kalandosabb megközelítést, ne adj Isten annak idején Banjo rajongó voltál, akkor érdemes adnod egy esélyt a Yooka-Laylee-nek.

keviny

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Guerrilla Collective: második nap

Idén is két alkalommal jelentkezik a Media Indie Exchange által megrendezésre kerülő digitális Showcase műsor. A második nap ma 17:00 órától!

2 órája
1

EDGE #360 pontszámok

A szőrös főszereplőkkel nem tudott megbékélni a neves angol magazin, de egy-két váratlan indie gyöngyszemre azért felhívhatják a figyelmünket!

2 órája
5

Kiszivárgott a Mario + Rabbids: Sparks of Hope!

Először egy kóbor listán tűnt fel a név, de mostanra a hivatalos Nintendo adatlap is felkerült. Valószínűleg este megkapjuk az első trailert is!

3 órája
1

Dinamikus időjárással és napszakváltozással jön az Elden Ring

A Bandai Namco pedig már most nagy terveket dédelget a játékkal kapcsolatban.

8 órája
3

Minden egy helyen

Bár az E3 idén is kicsit rendhagyó formában zajlik, bejelentések azért akadnak bőven. Ezeket gereblyézzük most egy helyre.

17 órája

Itt az első hosszabb animáció a The Cuphead Show-ból

Rajzfilmes stílusú játék, amiből végül tényleg rajzfilm készül.

17 órája
2

Gamer365 Podcast #202106

18 órája

A Netflix egy komolyabb kedvcsinálót mutat a Witcher második szezonjából

Cirivel a főszerepben. + Witchercon!

19 órája

Tribeca Games Spotlight

A Tribeca Festival az idén már elhagyta a nevéből a “Film” tagot és teljesen megnyitotta a kapuit a narratív videojátékok előtt.

21 órája
5

Szépen csendben megjelent a Star Wars Jedi: Fallen Order nextgen változata

Ez az E3-időszak első komolyabb árnyék-megjelenése.

22 órája
4

Iskolát menedzselhetsz a Two Point Campus kampuszán

Ha Sintér iskolaigazgató babérjaira törnél...

1 napja
2

Suliba és skate-parkba invitál a Hot Wheels Unleashed

Friss gameplay videókon dübörögnek a zsebjárgányok!

1 napja
2

Wholesome Direct 2021 nyár

Szombat este 19:00 órakor indul a Wholesome Direct, ahol főszerepbe emelik a jókedvet és a kellemes hangulatot.

1 napja

Korai nyílt bétával támad augusztusban a Back 4 Blood zombiserege

Trailert is tudunk mutatni a henteléshez!

1 napja

Nyáron bontja szárnyait a Monster Hunter Stories 2: Wings Of Ruin

Új előzetes igyekszik meghozni a kedvet a jövő hónapban érkező JRPG-hez.

1 napja

A túlvilág rémével támad a The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

A sorozat következő darabja a megjelenési dátum mellé egy gyűjtői kiadást is kapott.

1 napja

Ősszel mesél a Tales of Arise

Szeptemberben szervezhetjük a csapatot, hogy megóvjuk Elde Menancia békéjét.

1 napja
1

Eleven és Hopper is feltűnik a SMITE Stranger Things bővítményében

Megmondták, hogy a Netflix új utakat keres a játékok felé, nem?

1 napja
2

Még idén megküzdünk a gonosz halottakkal az Evil Dead: The Game-ben

Multiplayer akció Ash főszereplésével. Groovy!

1 napja

Metálcsigák taktikusan: bejelentették a Metal Slug Tactics-et

A '90-es évek egyik ismert szériája újult erővel tér vissza.

1 napja
11