[Teszt] Assassin’s Creed Nexus VR

Assassin’s Creed Nexus VR

liquidSomosi László2023.12.01. 14:54

Az utóbbi években az Assassin’s Creed sorozat megjárta a Közel-Keletet és Észak- Afrikát, kalandozott Észak- és Dél- Európában, de egy helyen soha nem járt még: a fejünkben. Pontosabban a fejünkön: az Assassin’s Creed Nexus VR a Ubisoft első kísérlete arra, hogy saját szemszögbe, és ugyanazzal a lendülettel a virtuális térbe helyezze a szériát. Az eredmény meglepő.

És nem olyan irányban, ahogy azt a játék bejelentésekor (három éve) feltételezhettük: az új főhős hiánya és a megcélzott VR platform akkor gyors, pénzcsapolási célból készülő projektet sejtetett. A valóság ezzel szemben az, hogy a Nexus teljes értékű Assassin’s Creed epizód, amely a széria összes lényeges elemét felvonultatja – csak más perspektívából. Új főhős valóban nincs, de van három régi: Ezio, Connor és Kassandra, az összekötő személy a jelenben pedig egy névtelen hekker, aki kettős ügynöként egyszerre dolgozik az asszaszinoknak és a templároknak. A történet a szokásos nyakatekert AC sztori, ahol templárék a múltból előhalászott emlék-szilánkok segítségével próbálnak kombinálni egy Isu masinériát az Animus-al, ezáltal létrehozva egy olyan gépet, ami képes előre megjósolni az emberi viselkedést – az asszaszinok pedig megpróbálják megakadályozni ezt. A sztori a maga módján korrektül működik, ugyanakkor minden tiszteletem azoké, akik még most is lelkesen követik az AC-mítoszt, a magam részéről valamikor a harmadik rész környékén elengedtem az egészet, tessék engem beengedni a múltba, a többit majd intézem, köszönöm.

A három különböző hősre, így három különböző idősíkra és öt helyszínre (Ezio – Velence; Kassandra – Délosz és Athén; Connor – Boston és Newport) koncentráló sztori a korábbiakban megszokottól jelentősen eltérő játék-struktúrát eredményez. Viszlát, gigantikus open world – ezen a platformon a korábbi megközelítéssel próbálkozni sem technikailag, sem játékmenet szempontjából nem lenne szerencsés. Amit kapunk, az egy küldetés-alapú rendszer, ahol a játék továbbra is nyitott világú, de annak egy kisebb szeletével, a missziónk szempontjából érdekes területtel foglalkozik. A játékterület még így sem kicsi, és sajátszemszögű perspektíva pedig még „nagyít” is rajta egyet, másként érzékeled a távolságokat. Ugyanez történik játékmenet szintjén is: a Nexus nekifutásból megszabadul egy rakás platform-idegen játékelemtől, a karakterfejlődés (új skillek és fejlesztések) szigorúan a sztorihoz van kötve.

A játékvilágban közlekedni a Nexus alapélményeinek egyike. Ha Assassin’s Creed, akkor parkour, ez nyilván nem maradhatott ki a repertoárból, és meglepő (vagy kevésbé meglepő) módon szinte pontosan úgy működik, ahogy korábban. Vagyis: ez továbbra is egygombos megoldás, kvázi automatikus, egy csipetnyi csavarral, a túl nagy ugrásoknál a tetőbe kapaszkodást manuálisan kell elvégezned. Lehet kapaszkodni? Lehet bizony, mi több, kell is, ha magas épületek tetejére akarsz feljutni. A mászás a VR játékok birodalmában szinte külön műfajjá nőtte ki magát, a Nexus ezen a téren lazán beemeli a korábban jól bevált megoldásokat, a falmászás pontos és élvezetes, nem beszélve arról, hogy mennyire jól jön, ha lopakodós akcióra kerül a sor.

Beszéljünk akkor az Assassin’s Creed Nexus (számomra) abszolút szupersztárjáról, a historikus osonkodós akcióról. A Nexus az esetek kilencven százalékában minden lehetőséget megad a lopakodásra, és… az AI messze van a tökéletestől, a helyszíneket láthatóan rád építették. A játék mégis itt ragyog. Köszönhetően leginkább annak, hogy a VR itt tényleg egy új világ, térben-tapintásban-mélységben érzékelsz mindent. Támadhatsz távolról, ehhez (karaktertől függően) íjak és dobókések állnak rendelkezésedre. A rejtett pengés támadások külön történet, a magasról ráugrás fantasztikus, a lassú lopakodás, a penge határozott előcsattintása, az áldozat hátának megmarkolása, és a hideg acél tarkóba nyomása (miközben az idő kissé lelassul) viszont az a kategória, amitől egy pillanatra magroppanhat a saját mentális integritásodba vetett hited – aztán rájössz, hogy csináltál te már ennél cifrább dolgokat is játékban („No Russian”) és még mindig nem vitt el az ördög.

A helyzet nem ennyire rózsás, ha közelharcra kerül a sor. Mindhárom játszható karakter saját fegyverrel rendelkezik, ettől függetlenül hasonló harci taktikákat alkalmazhatnak. Van itt minden, mint a cukorkaboltban karácsonykor, a harcrendszer alapvetően egy védés-visszaverés-kitérés szisztémán alapul, ami teljesen jól működik addig, amíg egy ellenfelet kapsz a nyakadba. Kettőnél kezd problémássá válni, háromnál pedig jobb, ha menekülsz, mert gyakorlatilag menedzselhetetlenné válik a helyzet. Menekülni szerencsére viszonylag hatékonyan lehet, a Nexus ritkán kényszerít bele zártpályás közelharcba, és olyan plusz lehetőségeket is a kezedbe ad, mint a gyors iszkolásra jó esélyt adó füstbomba.

Ritkán írunk a kisegítő opciók meglétéről vagy hiányáról egy játék kapcsán, de a Nexus esetében mindenképpen érdemes kitérni rájuk, mert örvendetesen nagy számban vannak jelen. A játékot lehet állva és ülve is játszani, a nagy magasságoktól rettegőknek többféle vizuális segítség áll rendelkezésére, teljesen automatizálható a parkour, sőt, az ilyesmire érzékenyek számára még virtuális orrot is rajzol az új AC – a Nexus ilyen értelemben tényleg mindenki játéka.

Az Assassin’s Creed Nexus 2023 egyik kellemes meglepetése, a Ubisoft nem végzett félmunkát, ez nem egy gyorsan összecsapott VR mellékág, simán oda lehet tenni a széria többi epizódja mellé minőség szempontjából. Újítani ugyan nem újít, de a máshol már jól megalkotott játékelemeket nagyon ügyesen szereli össze élvezetes egésszé, és mint ilyen, élményszinten kiemelkedően jól működik.

PLATFORM Meta Quest 2 | 3 (tesztelve) | Pro
KIADÓ Ubisoft FEJLESZTŐ Ubisoft
MEGJELENÉS 2023. november 16. ÁR 40 USD

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PlayStation Plus: a márciusi négyes

Ezúttal szinte minden műfajt sikeresen lefedtek a szolgáltatás belépő szintjén. Verekedünk. Vezetünk. Szomszédolunk. Boszorkányt üldözünk.

1 órája

The Mobius Machine

Az indie tengeren járva újra apró zsákmány akadt a horogra: a Moebius Machine egy parányi Metroidvania. Tesztlaborba vittük és megnéztük, mire jutunk egy ilyen koncepcióval.

6 órája
3

Perel a Nintendo, leépít a PlayStation – ez történt kedden

Továbbá: Pokémon Legends: Z-A, Pokémon TCG Pocket, F1 24, Rise of the Ronin, Paranormal Acticity: Found Footage, TMNT Arcade: Wrath of the Mutants, Balatro, Playdead, Rise of Industry 2, Reel Fishing: Days of Summer.

12 órája
6

Last Train Home: Legion Tales DLC - Retúrjegy

A Last Train Home a tavalyi év egyik indie gyöngyszeme volt, mely a Frostpunkból ismerős súlyos döntéseket vegyítette a modern világháborús RTS-ek mechanikáival és egy igencsak izgalmas történelmi háttérrel. Teszteltük a DLC-t.

1 napja
2

PlayStation Studios: a masszív leépítési hullám a Sony belsős csapatait is utolérte

Nagyjából 900 főtől válnak meg, ami a teljes munkaerő mintegy 8 százaléka. Több stúdió érintett.

1 napja
30

Leépít a Supermassive Games, bajban a Die Gute Fabrik – ez történt hétfőn

Továbbá: Ender Magnolia: Bloom in the Mist, Tekken 8, No Rest for the Wicked, Passkey, Reynatis, Stardew Valley, Sea Fantasy, Between Horizons, Taxi Life: A City Driving Simulator.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
2

Mario Vs. Donkey Kong

Az 1994-es Donkey Kong egy mágikus cím volt, ami a Game Boy Pocket és a Super Game Boy megjelenését követte. Utána jött tíz évre rá egy Game Boy Advance epizód, amit most a Nintendo felújított Switch platformra. Időhúzás vagy egy újabb zseniális téma a Nintendo-trezorból? Teszt!

3 napja
5

Vasárnap szervert költöztetünk

3 napja
7

Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

Gúlamellek? Pixeldzsungel? Támadó krokodilok által hirtelen ébredő fenyegetettség érzés? Ez csak a Tomb Raider lehet! Mi pedig ránéztünk, közel 30 év távlatában miként lifeg a Lara Copf!

4 napja
15

Suicide Squad eladások, Rise of the Ronin kaszabolás - ez történt pénteken

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, Bo: Path of the Teal Lotus, Dungeons of Hinterberg, Age of Mythology: Retold, Age of Empires II: Definitive Edition.

4 napja
5

Contra - Operation Galuga: demonstráció kibeszélő

5 napja
1

Még mindig Palworld, szülinapos PS VR2 - ez történt csütörtökön

Továbbá: Mortal Kombat 1, 2XKO, Unicorn Overlord, NieR: Automata, Elden Ring, Dead by Daylight.

5 napja
6

Egy éves lett a PlayStation VR2

Néhány izgalmas címmel és egy nagy bejelentéssel ünnepelték az évfordulót. Még idén kompatibilissé válhat PC-vel a headset!

6 napja
27

Megérkezett a Borderlands előzetese, újraindul az Elden Ring-őrület – ez történt szerdán

Továbbá: Final Fantasy VII Rebirth, The Forever Winter, Flintlock: The Siege of Dawn, Turbo Kid, The Plucky Squire, Prison Architect 2, Little Devil Inside, Beholder: Conductor, Wild Bastards, Harold Halibut, Marvel's Spider-Man 2.

6 napja
11

Kiderült, mikor költözik más konzolokra az első négy Xbox-játék

Jönnek a Grounded, a Hi-Fi Rush, a Pentiment és a Sea of Thieves PlayStation és Switch verziói.

6 napja
6

Ender Lilies-folytatás, Epic Mickey-újrázás – Nintendo Direct összefoglaló

A legújabb Nintendo Direct kiadás a külsős kiadók és fejlesztők portékájára fókuszált: lássuk, milyen újdonságokkal szolgált a szerda délutáni Partner Showcase adás, melynek tartalma nem csak a Switch-tulajok számára lehet érdekes!

6 napja
15

Keleti újhullám: Kína előretörése a játékiparban

Egyre többet látjuk a videójátékiparban Kína előretörését nem csak befektetési szinten, hanem a fejlesztői világban is. A szektor nagyságára már nem csak az E-sport figyelt fel, hanem a nagyobb videójáték cégek is egyre többször kacsintanak az ország felé. De honnan jön ez a nagy lendület?

6 napja
11

Nyár elején érkezik az Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Az első előzetes mellé néhány friss részletet is kaptunk a kiegészítőről.

6 napja
3

Képeken a Borderlands-film, gépfegyverrel írja át a történelmet a Kingmakers – ez történt kedden

Továbbá: Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Sifu, Gigantic: Rampage Edition, Killer Klowns from Outer Space, Need for Speed Unbound, Temtem: Swarm, Dragon Ball Z: Kakarot.

7 napja
5