[Teszt] Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

siklaraSimon Klára2024.06.16. 18:00

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

Borzasztóan szeretem a sci-fi, thriller, horror, és fantasy műfajokat, a keverésüket meg főleg, a játékos pályafutásomat végigkísérő Remedy Entertainment játékairól nem is beszélve, az abszurd humor sem áll távol tőlem, és mindennek tetejébe még finn fétisem is van, így hálás közönsége voltam a finn csapat múlt heti Summer Game Fest alkalmából megjelent Alan Wake 2 kiegészítőjének. A 3 epizódos és a csaknem teljesen komolytalan cselekményhez jól passzoló, elképesztően fülbemászó betétdalt kapott Night Springs a keményvonalas Remedy-rajongók számára egy tömény fanservice, ami tökéletes ürügy a csodálatos Alan Wake 2 újbóli elindításához (jut eszembe, a Final Draft játékmódot még végig kell vinnem!).

A Night Springs-ről nem fogok sokat írni, mert az egész végigjátszható másfél-két óra alatt, a játékmenete teljesen megegyezik az AW2-ével, ismét folyamatosan elmossa a határt a valóság(ok) és a fikció között, és a legjobb, amit tehetsz, ha teljesen vakon futsz neki. Jómagam emberfeletti önuralmat gyakorolva elosztottam a 3 epizódot 3 estére és hagytam időt az átéltek ülepedésének is, de még mindig fülig ér a szám, ha bármelyik jelenetre gondolok. A Number One Fan c. részben az Oh Deer Diner Rose Marigold pincérnőjére megszólalásig hasonlító Pincérnőként sietünk gyengéd és törékeny, ábrándos tekintetű imádott Írónk megmentésére, szegény párát ugyanis nem csak a könyveit fikázó utálók, de gonosz ikertestvére, a bőrkabátos-motoros Rosszfiú haragja is fenyegeti. A lányoknak szánt ifjúsági regények és filmek rózsaszín, röhejesen csöpögős körítése csodás párosítás a shotgunnal szaladgáló, hősszerelmes Pincérnő ámokfutásával, de mindez közel sem ütne akkorát az elképesztően vicces írás nélkül. Tökéletes nyitánya az őrületet az alapjátékhoz képest is 10-ről 11-re tekerő minisorozatnak.

A második részben a Control főhősnőjét, Jesse Fadent, vagy legalábbis egy hasonmását irányítjuk, aki az öccsét keresi, és pechére az AW2-es Koskela bratyók által üzemeltetett Coffee World nevű kávés tematikájú vidámparkjának Night Springs-es megfelelőjében köt ki. Itt találkozik egy paranoiás tüneteket mutató férfival, aki meg van győződve róla, hogy a kormány tesz valamit a kávéba, illetve bizarrnál bizarrabb kávés feladványokat kell megoldania, hogy bebocsátást nyerjen a testvérét fogva tartó raktárépületbe. Az egészet megkoronázza a teljesen elmebeteg záró epizód a Quantum Break főhősével, aki Tim Breaker seriffként az Alan Wake 2-ben is fontos szerephez jutott, és aki ezúttal a mit sem sejtő Színészként utazik interdimenzionális ügynök módjára párhuzamos világok között, hogy elkapja a Világok Urát, miközben saját hasonmásaival is kénytelen megküzdeni.

Ami közös az epizódokban, az Warlin Door átkötő narrációja, az Alan Wake 2-ből visszaköszönő, de némileg megváltoztatott helyszínek, a bravúrosan megírt monológok és párbeszédek, illetve a tömény meta jelleg és a végtelen ide-oda utalás a Remedy korábbi játékaira, vagy akár olyan “valós” dolgokra, mint Sam Lake egy 8 évvel ezelőtti tweetje. Apropó Sam Lake, NYILVÁN ő is felbukkan megint, és kétségtelen, hogy nem csak az innen-onnan visszatérő szereplőgárda, de az egész csapat is legalább annyira jól szórakozott az Alan Wake 2 első kiegészítőjének elkészítése során, mint én a végigjátszása során. A túlélésnek és a horrornak itt kevés szerep jut, mert mindhárom epizódban annyi lőszerünk van, hogy egy keményebb bossharcot leszámítva teljesen átadhatjuk magunkat az elmebajnak és felszabadultan darálhatjuk az ellenfeleket, miközben spirálba tekeredik az elfüstölő agyunk.

A Night Springs ugyanazt a sírva röhögős “ÉN EZT MÁR TÉNYLEG NEM HISZEM EL” típusú katarzist nyújtja bő másfél órán keresztül, amelyet az alapvetően túlélőhorror Alan Wake 2 olyan abszurdabb pillanataiban tapasztalhattunk meg, mint az elhíresült, Video Game Awards-ot is megjárt zenés-táncos fejezet. Rövidke ugyan és háromszor ennyit is elviseltem volna belőle, de erre szokás mondani, hogy tömör gyönyör, valamint fantasztikus jutalom mindazok számára, akik eddig kísérték a Remedyt az útján.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

1 órája

Heti megjelenések

13 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
1

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

4 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==