[Teszt] Aarik And The Ruined Kingdom

Aarik And The Ruined Kingdom

VegaNagy-Sz. Ferenc2024.06.28. 22:00

Puzzle cím, ami a perspektíva váltogatásával machinálva állít nehézségeket a játékos elé? Nyilván a fentiek (és a screenshotok) alapján elkerülhetetlenül is a Monument Valley valamely felvonása jut elsőként az eszünkbe, és bár az Aarik And The Ruined Kingdom sok mindennel próbálkozik, hogy ne lehessen vérbeli klónnak bélyegezni, csak részben jár sikerrel.

Pici studió első szárnypróbálgatásáról van szó, amelyben Aarik herceg anyja keresésére indul, hogy közben csak úgy mellékesen a királyságot is megmentse. Valójában a narráció viszonylag másodlagos, bár akad egy-két érzelmes pillanat, igazából nincs tényleges jelentősége, hogy kik vagyunk, milyen képességekkel rendelkezünk és mi a célunk. Mert a valódi feladat minden esetben ugyanaz: az egy képernyős helyszíneken eljutni a kijáratig, különböző eszközöket használva.

Az eszközök tekintetében próbál az Aarik túllépni a korábban említett fő inspirációs forrásnak számító játék lehetőségein. Az alap persze ugyanaz marad itt is, a megfelelő útvonal megtalálása érdekében a legtöbbször a kamerát forgatjuk 90 fokonként, hogy olyan kapcsolódásokat hozzunk létre, amelyek más perspektívából nézve valójában nincsenek ott. De a forgatáson kívül képesek vagyunk megragadni és arrébbtenni bizonyos tárgyakat, megint mások elforgatásával a pályát alakíthatjuk át.

Bizonyos élettelen eszközök, például kőtömbök felett át tudjuk venni az irányítást, de a legizgalmasabb talán az idő befolyásolásának képessége. Ezt ne úgy képzeljétek el, ahogy az "igazi" puzzle játékokban, itt valójában arról van szó, hogy bizonyos pályaelemeknek több animációs végpontja van, és ezek között szabadon tudunk kijelölni egy tetszőleges pontot. Képzelj el például egy széteső tornyot, ami egyik végpontján már darabokban van, a másikon pedig még eredeti pompájában tündököl. A kettő közt pedig vannak darabkái itt is, ott is.

Az Aariknak sajnos szinte minden elemén érződik, hogy egy kis brigád első próbálkozása. Egyrészt a benne szereplő tartalom elég karcsú, kb. két-három óra alatt végig lehet szaladni az összes pályán, és mivel a játék vállaltan a casual réteget célozza meg, ezért elakadásra nem is nagyon van lehetőség. Ebből következik a következő probléma, a feladatok túl könnyűek. Értem a törekvést, hogy úgy akar puzzle játék lenni az Aarik, hogy közben ne frusztráljon, de sajnos az így prezentált feladatok nem elég ambíciózusak - nem várnak el sokat a játékostól. Összesen talán ha öt olyan pályával találkoztam, amelynek a végén elégedetten csettintettem amiatt, mert éreztem a mögötte álló ötlet nagyszerűségét.

A fentiek mellett az irányítás és a kezelőfelület is kaphatott volna még egy kis csiszolást. Kontrolleres irányításnál (tehát Steam Decken is) például fel van cserélve a két stick, a bal mozgatja a kurzort, a jobb pedig a karaktert, szerintem soha életemben nem találkoztam még ezzel a megoldással máshol. Settingsben átállíthatatlan... Az interaktív tárgyak megragadása és lehelyezése is fura néha. Némelyiknek nagyon apró az a felülete, amivel aktiválni lehet, lerakásnál pedig a "jó" helyeken a piros outline nem vált zöldre, ezért néha két pixeles elcsúszásnál nem tudjuk, hogy csak pontatlanul célzunk, vagy az egész elképzelésünk rossz. Csiszolatlan, na, és közben sajnos nem gyémánt.

Az Aarik kedves, rövid, és nagyon casual indie játék, amely az ötletei egy részét máshonnan emelte át. Ezzel az égvilágon nem lenne semmi probléma, de néha érződik rajta, hogy hiányzik belőle az igazi ambíció, hogy a hozott anyagot magasabb szintre emelje, újragondolja, átalakítsa. Hogy izgalmas dolgokat hozzon létre. Így viszont megmarad egy olyan kedves, rövid és nagyon casual címnek, ami kevés nyomot hagy maga után.

PLATFORM PC (tesztelt), Nintendo Switch
KIADÓ | FEJLESZTŐ Shatterproof Games
MEGJELENÉS 2024. június 20. ÁR 8 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

1 órája

Heti megjelenések

13 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
1

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

4 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==