[Teszt] Spider-Man: Miles Morales - ilyen lett a PC változat

Spider-Man: Miles Morales - ilyen lett a PC változat

mcmackoGéczy Attila2022.11.30. 14:12

Az első Spider-Man (annak is a remastered kiadása) augusztusban jelent meg PC-re, és azóta a Sony gépezete sorban hozta a jobbnál-jobb portokat a platformra. Nem telt sok időbe, hogy a PS5 launch időszakát megkoronázó Miles Morales kiadás is megérkezzen a személyi számítógépekre (valamint Steam Deck-re), ezért most mi is újra magunkra öltöttük a pókruhát, és megnéztük, hogy milyen lett az új kiadás. A Miles Morales eredeti tesztjét itt olvashatjátok, a Spider Man Remastered PC portjának tesztjét pedig erre lelitek.

Lássuk hát, miből szövik a hálót! A Miles Morales első kiadása 2020 környékén jelent meg, a mostani kiadás gyakorlatilag a magasabb rendű next-gen kiadványnak a hű portja, további finomhangolásokkal, de nagyobb ívű tartalmi bővítések nélkül. Mondjuk úgy, hogy az első rész óta sem sokat változott a gameplay, hiszen az alapok teljesen hasonlóak - a körítés más picit, a hangulat most szinte tökéletesen passzol a karácsonyi időszakhoz, és a venomikus (sic!) harc is feldobja a korábbi alapokat.

A Nixxes most is végletesen ügyelt a port finom részleteire. Észbontó mennyiségű apróságot állíthatunk az opciórengetegben, de ahogy a nyári PC kiadásnál (ami a "Remastered" okosságokat szintén tartalmazta), most is teljesen hasonló lehetőségeket kapunk, külön kiemelve az FSR-t, a DLSS-t és a szélesvásznú képernyő supportot. Van újabb Nvidia kártyád? Jó, mert a játék a DLSS3-at és a DLAA-t is támogatja! Ha mindent kitekerünk, akkor a PS5 szintjétől picikét szebb-jobb összképet is kicsiholhatunk a játékból, de igazából most is és augusztusban is az volt a véleményem, hogy a játék nem ezektől a részletektől lesz szebb vagy jobb.

Az Insomniac-féle Spider-Man ugyanis kiváló művészeti érzékkel lett összerakva, remek karaktermodellekkel, effektekkel, filmszerű átvezetőkkel - és amikor belelendülsz a lengedezésbe, sokkal fontosabb lehet egy stabil 60 FPS érték, mint az, hogy a városban alattad milyen a textúra felbontása, vagy mennyi autó jön-megy. Medium-high szint felett nincs eget rengető különbség, legfeljebb az RTX alkalmazásánál kapunk érdemi pluszt. De hiába lesz szebb a haj, meg kicsit élesebb az árnyék és a póktükörkép, ha teljesítményből ezek pl. többet vesznek le, mint amennyit a látványhoz összességében hozzáadnak.

Steam Decken is hasonló a helyzet, illetve bizonyos szempontból jobb is, mint korábban. A Miles Morales 30 FPS-re belőtt opcióit kicsit stabilabbnak éreztem most, mint az alap kiadásnál, de ez lehet csak az újdonságélmény miatt tűnt jobbnak a folyamatosság. Az továbbra is döbbenetes, hogy közel PS5-szintű látványt tarthatunk a kezünkben, ami relatíve stabil képfrissítéssel közvetíti a Spider-Man élményt, de az új skilleket kísérő látványelemek, hangulat (tél van, gyerekek!) és a karakterek terén bizton tetéztük az alapjátékot.

Furcsaság is akadt mondjuk: a menünél a grafikai állításokat nem nagyon szerette a Deck, ha pl. magas szintre váltottam textúrák, árnyékok tekintetében, akkor olykor visszadobott az oprendszerbe, egy csúnya hibaüzenettel. Gondolom memória-gondok miatt van ez a probléma, csak érdekes, hogy újratöltésnél (megmaradó "very high" beállításokkal) meg simán pörög tovább a játék. Amúgy az FSR-rel érdemes még variálni, de nem érdemes túltolni sem, egy moderált FSR beállítás élesíti a képet, de a plasztikus filmszerűség elvesz a művészeti koncepcióból, ha 5 feletti FSR értékekre lövünk.

A Miles Morales szerencséje, hogy nem húzza túl sokáig a sztorit - az előző rész most PC vonatkozásban túl hamar jelent meg ahhoz, hogy ezt az olykor amúgy repetitívvé váló, nyílt világú gameplay-t teljes lelkesedéssel fogadjuk. Többször volt olyan érzésem, hogy itt a téli párhuzam miatt kellett a portot karácsony előtt kihozni, de a tempó a két epizód egymás utáni fogyasztásának nem tesz teljesen jót. Persze lehet te máshogy leszel a dologgal: ha alig vártad az új tartalmat a Spider-Man Remastered után, akkor itt a folytatás. Egy bő tíz órányi szórakozást kapsz, amely kissé vaskos ára mellett, az okosan skálázható pókháló-rendszerével Steam Deck-től a legdurvább gamer PC-kig kiszolgál minden Marvel fanatikust!

MARVEL'S SPIDER-MAN MILES MORALES: A PC ÁTIRAT
PLATFORM PC (tesztelve)
KIADÓ Sony/PlayStation PC FEJLESZTŐ Nixxes, Insomniac
MEGJELENÉS 2022. november 18.

A Last of Us és Mario találkozik az SNL friss-fergeteges paródiájában

Az HBO filmsorozatát és a játékadaptációkat is parodizálja a legújabb SNL-kisfilm. Főszerepben Pedro Pascal!

15 órája
1

Még egy demót kap a Wo Long: Fallen Dynasty

Egy héttel a megjelenés előtt újra belekóstolhatunk a három királyság harcaiba.

18 órája

Dread Templar

A Dread Templar minden előnye és hátránya egyaránt a letisztult és egyszerű koncepciójából ered. De most ennyire nem szaladunk előre, lássuk, mi lett a boomer shooter játékból!

1 napja

Deliver Us Mars: itt a megjelenési trailer

A játék már elérhető szinte minden fő platformon.

1 napja

Suffer the Night: jön a sápadt ember

Játék-a-játékban elemek, na meg egy krézi főgonosz a frissen bejelentett horrorban.

1 napja

Wordless: szótlan maradsz a trailer után

Indie csoda, 2D platforming, akció és egyedi látvány kombinációja.

1 napja

Resident Evil 4 Remake: 12 perc gameplay

Hosszabb betekintés a március végén megjelenő játék ötödik fejezetébe.

1 napja
1

Csúszik a The Last of Us Part I PC-verziója

Néhány héttel tovább kell várni a számítógépes átiratra.

1 napja
2

Elképesztő mérföldkövet lépett át az It Takes Two

Több mint 10 millió példány fogyott már kooperatív platformer-kalandból.

1 napja
4

Game Informer: Resident Evil 4 (Remake)

Ismét a Game Informer szállít friss információkat és rengeteg mozgóképet egy régóta várt megjelenéshez. Hírünk folyamatosan frissül!

2 napja
11

A Gran Turismo 7 virtuális kagylóülésében

Néhány szerencsés elvihette egy órás próbakörre a Polyphony Digital simcade versenyjátékát PlayStation VR2 headsettel a fején.

2 napja
6

Mikrotranzakciók nélkül jön a Wild Hearts

A megjelenés után pedig ingyenes DLC-kkel fog bővülni.

2 napja
2

The Excavation of Hob’s Barrow

A ködös Albionban játszódó point and click horror-kaland folklór és természetfeletti elemekkel, némi száraz angol humorral és kimértséggel, méretes pixelekbe csomagolva. Teszteltük a rettentően hangulatos The Excavation of Hob’s Barrow-t.

2 napja
7

The Day Before: 10 perc vágatlan gameplay

Az orosz Fntastic hányatott sorsú nyílt világú MMO túlélő-lövöldéje görcsösen igyekszik bizonyítani, hogy nem csak pénznyelő.

2 napja
5

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe: vár Magoland!

Az új trailer a multiplayer minijátékokat mutatja be.

2 napja
2

A Knockout City is lehúzza a rolót

A barátokkal azonban továbbra is kidobósozhatunk majd, méghozzá privát szervereken keresztül.

2 napja
2

PlayStation 5: teszt alatt az új rendszerfrissítés

Integrált Discord Voice Chat. VRR támogatás 1440p alatt. Hozzáférhetőség és kényelmi funkciók továbbfejlesztése.

3 napja
6

Atomic Heart: gameplay áttekintő

Az orosz Mundfish stúdió régóta készülő ígéretes projektje pár napon belül megjelenik, így kaptunk hozzá egy útikönyvet!

3 napja
3

Érkezik a Shadow Warrior 3: Definitive Edition

4K és 60FPS grafikai opciók. New Game+. Survival játékmód. Hero nehézségi fokozat. Teljes DualSense támogatás.

3 napja

Gameplay bemutatót kapott az Exekiller

Közel öt percen át mozog a lengyel stúdió debütáló alkotása. Portyázik a retro futurisztikus fejvadász!

3 napja
2